-

NaslovnaReportažeRepetitor u Zagrebu – nije se imalo što oduzeti

Repetitor u Zagrebu – nije se imalo što oduzeti

Foto: arhiva

Prije deset godina (doduše nepunih), Repetitor je u Hrvatskoj bio relativno nepoznati bend koji je nastupio u Tvornici u sklopu festivala “Pozdrav iz Beograda” (kojega se i Boris prisjetio u zadnjem intervjuu za Balkanrock) pred jedva troznamenkastim brojem ljudi.

Deset godina kasnije, isti taj Repetitor u istoj toj Tvornici samostalno u trijumfalnom stilu završava obilježavanje jubileja Tvornice kulture, koja pak, bilježi 20 godina postojanja. U tih deset godina Repetitor sam onako odoka, što samostalno što na festivalima, pogledao desetak puta (ispadne prosječno jednom godišnje). U tih desetak puta nijednom se nije desilo da je bend podbacio, odnosno da nije isporučio standardnu dozu svoje vizije glasnog, znojnog i atomsko-energičnog rock’n’rolla. (S ovom rečenicom, nastojati ću završiti sa klišejima za ovaj članak).

Na predgrupu smo nažalost zakasnili (uhvatili smo tek zadnju pjesmu), no dečki iz Gazorpazorpa su pobrali pristojan aplauz već poprilično brojne publike.  “Biću bolji” je postao već poprilično standarni „opener“ za Repetitor. Na početku je bilo malo problema sa miksom, tako da se u otvaranju čulo skoro samo Ana-Mariju, no stvar je brzo riješena. „Sve da zaboravim“ je pobijedila u glasanja na Facebooku za stariju pjesmu za koju publika želi da je se odsvira na koncertu. Mogu samo reći kako je zaista šteta što je bend ne uvrsti redovnije na setlistu – sjela je izvrsno za kasno-uvodni dio koncerta.

Nakon Ana-Marijinog pomalo sanjivog vokala, čini mi se kako je uslijedila jedna od novih pjesama koje je Repetitor i najavio za ovaj koncert. Koliko god da sam vrtio film, nisam se mogao sjetiti da sam je čuo ni na jednom dosad snimljenom albumu. A i da jesam, mislim da je ne bih mogao zaboraviti. Milena Milutinović ovu pjesmu nije otpjevala, nego odvrtištala u uraganskom stilu. Za isto to vrijeme, pratila je pjesmu na bubnjevima sa krajnje neobičnim i zahtjevnim ritmom. Neću se uopće ni pokušati praviti pametan pa pogađati o kakvoj se mjeri radi. U svakom slučaju, brutalna stvarčina koju jedva čekam čuti na idućem studijskom albumu.

Na „Devojke idu u Minhen“ Boris se odvažio da isproba otpornost konstrukcije stupova sa strane pozornice i pri povratku je malo zbunio svoju ritam sekciju krivim ulaskom u pjesmu, no brzo je proradila telepatska veza između članova benda i stvar je bila riješena. Kombo „U pravom trenutku“ i „Ako te ikada“ se pokazao favoritom publike i točkom gdje je atmosfera došla do usijanja. Moram priznati kako me se „U pravom trenutku“ nije naročito primila kad je izašla, a još manje sam shvaćao zašto je dio teksta iz iste („Dobrodošli na okean“) izabran za naslov cijelog albuma. Imam dojam kako mi je tek kad je sinoć Boris izviknuo (a ne otpjevao) „odlično sam video, dobrodošli na okean, dovoljno je dubok da potopi tvoj san“ nadošlo zašto su ova pjesma i refren toliko bitni za Repetitor i cijelu generaciju koju je „zahvatila“.

„Crvena“ u vokalnoj izvedbi svih članova benda na svakom koncertu zvuči sjajno i potpuno hipnotizirajuće, pa tako i na ovom. Bilo bi sjajno kada bi Repetitor za neko od idućih studijskih izdanja snimio još koju stvar u sličnom vokalnom aranžmanu.

Kraj regularnog dijela su obilježile stvari sa prvog albuma „Sve što vidim je prvi put“, pa smo tako vidjeli da je bend uvažio i drugoplasiranu pjesmu sa Facebook glasanja „10 puta nedeljno“. Ovaj blok starih pjesama je napola prekinula „Gde ćeš“ koja je uživo potpuni tornado i za koju moram priznati kako postaje moj osobni koncertni favorit. Na bisu je odsvirana još jedna nova pjesma (čini mi se kako se u refrenu ističe fraza „Roba s greškom“) te aktualne „Suženi snovi“ i „Beskraj“.

Kao i uvijek, otprilike sat i po koncerta Repetirora je prošlo prebrzo. Dodao bih ovom koncertu svašta, sigurno još jedan bis ili pokoju stvar sa albuma „Dobrodošli na okean“. Koncert svakako nije bio savršen, no kažu kako savršenstvo nije kad se nema što dodati, već kad se nema što oduzeti. Ovom koncertu se definitivno nije imalo što oduzeti.

Repetitor SKC Beograd