-

Repetitor u Drugstoru: Osećanja pretočena u sirovu energiju

Repetitor Drugstore Beograd galerija fotografije slike Boris Vlastelica Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji
Repetitor; foto: John Smith

U eri savršeno isproduciranih i uklopljenih muzičkih albuma i pesama lišenih bilo kakvih nedostataka, izazov je taj isti zvuk preneti uživo i napraviti atmosferu koja će se pamtiti, i prevazići čak i besprekoran zvuk na ploči ili spotifaju. Jedan od bendova koji godinama uspešno plovi kroz te izazove jeste beogradska alternativna grupa Repetitor.

Posle skoro godinu dana od koncerta u sklopu Hali Galija, vratili su se u mračne prostorije Drugstora i sinoć održali prvi koncert u Beogradu u ovoj godini. Provala oblaka i kiša sprečili su da se koncert održi u velikoj bašti Drugstora, pa su Balans i Repetitor svirali u prostoru do kojih vode stepenice pored obližnjeg diskonta.

Balans Drugstore Beograd slike fotografije galerija
Balans

Sa malim zakašnjenjem, slovenačka post-punk/art punk grupa Balans počela je sa razdrmavanjem i zagrevanjem publike gladne energične svirke i željne da uz sirov zvuk zaraznih rifova i bas-deonica izbaci negativna osećanja i oslobodi svoj duh. Balans je sastav koji čine ritam sekcija i vokal koji je na trenutke uspevao da baci u trans sve prisutne. Minimalistički rifovi i ritam koji struji telom pokrenuli su publiku i lagano ih pripremili za domaćine večeri.

Negde oko ponoći, kroz zadimljeni prostor Drugstora, razaznavale su se senke Borisa, Ana-Marije i Milene kako se penju na binu kako bi svoj nastup ove večeri otvorili pesmom „Džungla„. Distorzija gitara i snažan ritam bubnja osnažili su stvar tako da su strast i energičnost kojom su svirali brzo prelazili na publiku. Vokali su se teško mogli razaznati, ali je publika svojim pevanjem taj nedostatak veoma dobro nadoknađivala. Nakon „Džungle“ usledile su pesme sa starijih albuma, uključujući i pesme sa debi albuma „Sve što vidim je prvi put„, kojim se Repetitor predstavio ljubiteljima tvrđeg zvuka i ušao im duboko pod kožu.

Repetitor Drugstore Beograd galerija fotografije slike Boris Vlastelica Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji
Repetitor

Među tim pesmama bile su „Devojke idu u Minhen“, „Pukotine“, „Kralj ničega“, „Ekspedicija“ i „Sve da zaboravim„. Nakon starih pesama usledila je jedna nova, u tipičnom Repetitor maniru, koju krase pokretljiv i snažan zvuk gitare i Mileninog bubnja koji stvarajući jednostavan izraz prodiru direktno do uma publike.

Zatim su se ređale pesme „Gorim„, „Ako te ikad“, „U pravom trenutku“ i „Crvena„. Sledeće dve pesme, „Kroz vetar“ i „Roba s greškom„, upotpunjene su još jednom gitarom, u rukama beogradskog muzičara Ilije Dunija. Izuzetnu reakciju publike izazvala je dobro poznata stvar „Suženi snovi„, a izvedbom pesama „Beskraj“ i „Kost i koža“ trojac je soničnim i ponekad psihodeličnim zvukom dočarao svet pojedinca koji gori od želje da se oslobodi straha od autoriteta, ograničavanja, pohlepe društva i njegovu nemoćnost da to i učini.

Repetitor Drugstore Beograd galerija fotografije slike Boris Vlastelica Prazan prostor među nama koji može i da ne postojiBend je na kratko sišao sa bine, ali nisu mogli da odole gromoglasnim uzvicima „Bis“ koji su dopirali do njih. Pesmom „Danima“ malo su smirili atmosferu i činilo se da će njom i završiti koncert. Naprotiv, bend je odsvirao još tri pesme. Usledio je zanimljiv i nagli prelaz u grublji zvuk pesmama „Ja“ i „Životinje„. Veče su zatvorili pesmom „Gde ćeš„, a moćni ženski vokali koji nalikuju vokalima Kim Gordon i Kim Deal i distorzični rifovi okrenuli su Drugstore naglavačke.

Međusobna ljubav, razumevanje i pokretačka sila strasti, inspiracije i posvećenosti održavaju ovaj sastav toliko dugo na sceni i sinoć su samo potvrdili da je alternativna scena Beograda živa i spremna na revoluciju i nove pobede koje će budućim pokolenjima pokloniti kvalitetan zvuk koji će se daleko čuti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Repetitor Drugstore Beograd galerija fotografije slike Boris Vlastelica Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji