-

Rekordni Bjesovi u Kruševcu

arhiva

Koncertom u petak, 17. septembra, u kruševačkom klubu Kulturnog Centra, Bjesovi su priredili prisutnima najduži koncert u dosadašnjoj karijeri benda, koji je trajao čitavih tri sata i dvadeset minuta.

Bilo je krajnje vreme da se vlasti sete da rok kultura u Srbiji itekako postoji, te je nastup Bjesova održan pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u okviru izrade Zakona o mladima, u organizaciji nevladine organizacije „Lokalna Kuća Razvoja Brus“ iz Brusa, tako da ovom prilikom treba pohvaliti pomenute institucije.

Besplatan ulaz je očekivano privukao veliki broj posetilaca, pa je usred gužve ispred kluba koncert, zakazan za 21 čas, kasnio sat vremena. Klub se napunio za otprilike par minuta, čime je koncert ubrzo počeo. Predstavljeno je dosta pesama sa zadnjeg albuma, zatim par onih koje duže vreme nisu svirane, poput „Sve što vidim i znam“, „Probudi me“ i „Zli Dusi“, kompozicija iz perioda prvog albuma koja je dočekana horskim ovacijama iz publike.

Frontmen, Zoran Marinković Marinko je, kao i uvek, davao šansu fanovima da pevaju na bini sa bendom, u šta se upustio jedan momak, koji je čas pevao sam, čas sa Marinkom. Krajnje zanimljiv eksperiment za videti. Koliko je Marinko originalan i nepredvidiv frontmen, uvek u potrazi za novim iznenađenjem, govori i to da je 50 evra (njegovih, kasnije saznajemo) „nađenih“ kod bine dao nekom u prvom redu, navodno vlasniku novca. Ovo je sigurno bila jedna od retkih, zaista retkih svirki gde je odsviran i kompletan „Bezimeni“ album, koji spada u jedna od najboljih rok ostvarenja 90tih. Naravno, klasici poput „Sve će se doznati“, „Čak i da mogu“, „Kiša“, u ovom slučaju su bili neizostavni. Osim njihovih autorskih pesama na koncertu se mogla čuti i Majkina „Lutak iskrivljenog lica“, „Zemlja“ Ekatarine Velike i „Aikido“ Braće Left. „Aikido“ su Bjesovi svirali čak u tri verzije: brža, sporija i znatno spora verzija. Nakon hita sa poslednjeg albuma „Bolje ti“, koju su svi uglas tražili, a potom i pevali, usledio je performans za kraj, uz Marinka i basiste Marka za električnom gitarom, koji su publiku najviše iznenadili interpretacijom pesme „Osloni se na mene“ Olivera Mandića.

Suma sumarum, ovde se radilo o jedinstenom koncertu. Apsolutno svi koji su mogli i koji su imali uslova da dođu, nebitno da li imate neko određeno mišljenje o ovom bendu, došli su. Pak, sa one druge strane, što se tiče fanova Bjesova, malo je reći da je prisustvo bilo obavezno, jer reprize ovog koncerta možda neće ni biti.