-

NaslovnaReportažeReferenti – samostalni, ne i sami!

Referenti – samostalni, ne i sami!

Srđan Kostić
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Kulturnog, finog, lepo vaspitanog, pametnog, prelepog, genijalnog, nadahnutog, iskrenog, nepipača hleba i pre svega skromnog Moto: Slušaj majku i hardkor.

Samostalni referenti
Samostalni referenti / Foto: Marija Veljković

Samostalni Referenti u subotu uveče proslavili su 19. rođendan u prepunom „Božidarcu“, na koncertu koji je najbolje opisati parolom koju je frontmen benda Fefe nosio na majici – Antinarodni element (iako sam zagriženi navijač one opcije s druge strane Topčidera).

Samostalni referentiDok je publika polako punila klub, King Calypso Selectah je zagrevao promrzle koji su odlučili da dođu nešto ranije, da bi malo posle 21 čas na binu izašao mladi ska bend Nek Svira Ko ‘Oće. Ova desetočlana ekipa za pokazala nam je sjajnu energiju za nekih 40 minuta svirke. Publika je bila malo stidljiva u početku, većina je u početku đuskala u začelju sale. Kako je vreme prolazilo i klub se punio, tako se i atmosfera podizala, pa su se Skakavcu koji se sjajno provodio u ispred bine pridruživali i mnogi drugi. Na kraju je bend dobio zasluženu atmosferu, svi su igrali, ljudi su leteli kroz šutke, pravi ska doživljaj za Nek Svira Ko ‘Oće, bend koji može da bude pravi naslednik Referenata.

Samostalni referentiNešto malo posle deset na binu izlazi Darko Mitrović, nekadašnji voditelj zabranjenog „Mentalnog razgibavanja“ i kroz šalu kreće da priča o bendu, zabranjivanju istog kroz prošlost i potpuno nepromenjenoj političkoj situaciji u Srbiji u poslednjih 20 godina, bez izuzetaka, što je publika propratila skandiranjem određenih, već široko prihvaćenih, parola.

Uz svo to skandiranje Samostalni Referenti istrčavaju na binu i kreće potpuno ludilo u naredna dva sata. Već sa prvim taktovima pesama „Toreador“, „Ne Razumeju“, „ItalijanSKA“, „Guz“ svi skaču, igraju, šutke ne prestaju. Oni su nedavno održali sjajnu svirku u okviru KST-ovog maskenbala, ali to je bilo samo zagrevanje za ovaj koncert. Teško je opisati toliku pozitivnu energiju u vazduhu, pravu ljubav, ali i bunt, pank. Ređaju se „Svet samo za nas“, „Crta“, „Devedesete”, propraćene uz mnogo srednjih prstova podrške iz publike (kao i mnoge druge pesme), „LungovSKA“, dok je atmosfera sve užarenija i naboj sve bolji. Kako su krenule „Dosta smo ćutali“, „Paradox“, „Živeti u Srbiji“, „Promene“, „Ja bih da živim“, tako su se skandiranja učestalila, cela sala je skandirala ‘učiću šećeru’, ili nešto slično, ne sećam se više, ali znam da se rimovalo s tim. „Novi dan“ je došla kao zagrevanje za pesmu „Za moj Beograd“, koju je publika ekstatično doživela i nastavila da peva i po završetku pesme.

Samostalni refrentiVidelo se da momci iz benda uživaju i da se oni sjajno zabavljaju tokom koncerta, stalno je bilo zezanja s publikom, odsvirali su još par pesama, da bi onda u publici ugledali dva dečaka od nekih 10-12 godina i popeli ih na binu. Njima su posvetili „Ludilo“ i zajedno je otpevali. Na kraju je Fefe poručio da su oni budućnost, da je Srbija ima i da zbog njih ne treba da budemo p*******e i bend se uz ovacije povukao s bine.

Na scenu se vratio Darko i zahvalio činjenici da i dalje ima normalnih roditelja i kako je ovo dokaz da nisu sva deca ‘Pinkove zvezdice’. Takođe je imao konstataciju da iako su njemu pojedini već sje***i život, ne treba da brinemo, jer će i nama ako već nisu, da moramo da se osvestimo. Publika je sve to burno pozdravljala, uz dozu šale i humora.

Samostalni referentiReferenti su se vratili na binu i posle mnogo godina uživo izveli pesmu „Diktator“, a zatim i „Život je san“, dok je za kraj ostala njihova najpoznatija „Žene i vino“ koju je publika horski otpevala s njima, uz do tada već učestali crowd surfing, igranje i šutke. Ponovo su napustili binu, ali kako je publika zahtevala još, vratili su se i ponovili dve pesme i ‘kao šlag na tortu’, izneli rođendansku tortu uz brojne ovacije.

Jedan ovakav domaći koncert je baš falio Beogradu. Pozitivna atmosfera, doza prkosa prema preovlađujućim trendovima, bunt, način da se kroz šalu izrazi nezadovoljstvo, ali i briga, došli su u pravom trenutku. Referenti, jeste samostalni, ali niste sami, srećan rođendan!

Samostalni referenti

Samostalni referenti