fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Razuzdane sile alternative - Moloa i Seine u Elektropioniru

Razuzdane sile alternative – Moloa i Seine u Elektropioniru

Seine / foto: Nemanja Đorđević

Ako naiđete (a naići ćete) na dežurne starkelje koje se ubiše popujući o tome kako danas klinci ne rade ništa na polju alternativne muzike, odbrusite im što je drskije moguće imenima Moloa i Seine. Sinoć su u Beogradu ovi bendovi pokazali da alternativnoj muzici u Srbiji kraj nije ni u višegodišnjem planu, a kamoli blizu. 

Moloa

Kada je nekih pola sata nakon 9 časova na binu izašao mladi Sergej Sokolov iz Moloe i sa svojim Telecasterom otpočeo prvo kreativno svog stvaralaštva predstavljanje u javnosti na nadasve intiman i energičan način (ma koliko se ta dva epiteta često kosili jedan s drugim), bilo je jasno da je domaća scena dobila autora kojim će se ponositi. Energija mladog Sokolova, koja neodoljivo podseća na energiju Jana Kertisa iz legendarnog post-punk benda, toliko je šarmirala ne tako malu publiku u rustičnom prostoru da su nakon svake pesme usledile ovacije. Kada se nakon prve pesme (radnog naziva „Čovek“) Sergeju pridružio ostatak benda, oličen u Andreju Mladenoviću, najzauzetijem bubnjaru na domaćoj rok sceni i Emiliji Đorđević na basu, Moloa su ispalili metak koji je pogodio u centar mete, i one iza nje i napravio rupu u zidu. Svoj kratki set od nešto više od pola sata iskoristili su kako bi najbolje moguće publici servirali svoj materijal, sa energijom i hemijom koja će za većinu indie bendova u Beogradu ipak ostati misterija.

Savršeni miks između pop hukova i dublje alternativne tematike podseća na pomenuti Joy Divison, čak i na rad Eliota Smita, ali ni u jednom trenutku ne pokušava da deprimira slušaoca. Tekstovi koje Sokolov ispostavlja neće vas obasipati lažnim i forsiranim optimizmom, ali će vas na lep i pitak način sačuvati od nepotrebnog pesimizma. Kao savršeni kontrateg lirici stoji muzika. Hemija koju ovaj bend na bini ima (a sinoć su premijerno nastupali) mogla je da se izvozi. Rifovi, progresije i instrumentalne deonice lako ulaze u uši, ali zadržavaju poseban senzibilitet koji nije lako uporediti ni sa čim na sceni. Sve što je ovaj bend sinoć odsvirao pokazalo je da su i Sergej i Andrej i Emilija vrsni muzičari. Posebno bismo pohvalili mladu Emiliju koja je svojim čvrstim bas deonicama doprinela dinamici pesama i time ih podigla na nivo iznad. Pored pesama „Ponekad“ i aktuelnog „Sata u glavi“, bend je posebno briljirao na numeri „Insajder“, pri čijem je izvođenju u jednom trenutku, kao da je vreme stalo, a ova opasna trojka uspela da ukroti sve Euterpine moći i izmesti čitav klub u neko misteriozno okruženje.

I pored toga što svi zajedno imaju duplo manje godina od Kita Ričardsa i činjenice da im je sinoć bio prvi nastup otkako postoje, Moloa su sinoć nadmašili svoju svrhu – umesto predgrupe, oni su bili pritajene zvezde večeri. Kada su završili svoj kratki set, u publici se čulo nekoliko povika koji su jasno iskazali želju za još nekoliko pesama. Bend Moloa će odjeknuti gromoglasno, a sinoć su zaista pokazali da su vetar u jedrima nekih novih jarbola srpskog rokenrola.

Seine

Ubrzo nakon završetka svirke Moloe, na binu je došla druga trojka – Seine. Bend Seine svojim zvukom kombinuje agresivne elemente u mirnoj atmosferi pa je ovaj karakterističan miks prilično jedinstven i uživo. Ivanov moćni, na trenutke tanani glas savršeno se uklapa u ovakav sirov stil i prenosi jedinstvene emocije ka publici baš onako kako to autor želi. Ovome je pomogla i činjenica da je zvuk u Elektropioniru sinoć bio namešten vrhunski pa nije bilo prostora za manjkavost. Budući da su na početku svoje regionalne turneje, verujemo da će Seine imati još prilika da pokaže svoj jedinstveni pristup. Ovaj svojevrsni miks Vlaste Popića i Straight Mickeya and the Boyza lepo je distanciran od rada oba ta benda, što još više pokazuje profesionalnost i kreativnost momaka u bendu. Energije ne manjka, kreativnost je na vrhunskom nivou, a Seine zaista ume da iznese to uživo.

Pred nešto većom publikom nego gosti, Seine su izveli svoj agresivno-senzitivni repertoar. Emotivni naboj sa bine bio je evidentan i dok su se smenjivale „Ko“, „Spavam“, „Puška“ i pred kraj odsvirana „Šilo“, bilo je jasno da publika nesumnjivo uživa u koncertu ovog folk rok benda. Gotovo je opipljiva bila energija između Ivana Ščapeca i Boška Mijuškovića iako je sama dinamika na bini znatno manja od, recimo, one kojom se može pohvaliti Straight Mickey & The Boyz. Ipak, energični nastup benda Seine, aktuelnih pobednika Demofesta, ostaće možda upamćen po još jednom primeru opresije kulture u Beogradu. Zbog standardnog „fajronta“ u 23h, bend je svoj nastup morao znatno da skrati. Ovo veče biće upamćeno kao predstavljane alternativnih snaga regiona koje će se tek dokazivati, iako su umnogome sinoć premašili sva očekivanja.

Alternativa u Srbiji očigledno je na pragu nove mladosti, sveža krv je, čini se, došla u najboljem mogućem trenutku. Seine, koji postoji evo već deset godina pokazao je da nema stajanja, da sirovih emocija ne manjka i da su i bendovi čiji je staž negde na sredini i te kako imaju snage da vode glavnu reč, dok su dva mladića i beskrajno simpatična devojka iz benda Moloa drsko upozorili da se sprema nekakva promena garde, zanimljivija nego što je bilo ko mogao da očekuje. Želimo im samostalne koncerte i još mnogo kreativnih izliva. Sinoć su nas ostavili željnim muzike kao malo koji bend na ovim prostorima. Upozoreni ste.

GALERIJA FOTOGRAFIJA