Razlivanje stoner zvuka i boja Stoned Jesusa u Božidarcu

Stoned Jesus
Stoned Jesus / foto: Nemanja Đorđević

“Popijte par piva i pustite da se boje razlivaju kroz gruv i snažan ton”, bio bi slogan nastupa tri zanimljiva benda koji su, iz različitih uglova, pokrili spektar stoner, progressive rock, grunge i alternative rock elemente unutar beogradskog “Božidarca“. Naravno, u pitanju su ukrajinski sastavi 5R6 i glavni bend večeri, Stoned Jesus, kao i Methadone Skies koji dolazi iz Temišvara.

Stoned Jesus je prošle godine pokušao da poseti naše predele, ali ih je u tome omeo problem na graničnom prelazu (koje je bend i ukratko pomenuo na bini – u pitanju su bili ukradeni pasoši). Ipak, ovoga puta u mnogo boljim okolnostima, ljubitelji stoner zvuka su imali prilike da isprate uživo ovaj dinamični trio, kao i snažnu podršku koju nikako ne treba potceniti.

5R6
5R6

Publika je oko 20 časova, kada se ulaz i otvorio za posetioce, počela lagano da ispunjava prostor. Tačno u najavljeno vreme, 5R6 je počeo da se namešta na bini i da nagoveštava atmosferu koja će kasnije postati mnogo življa. U nekim od numera nekako kao da u početku nije bilo načisto u kojim se zvučnim sferama ovaj bend kreće pošto je delovalo kao da aludira na grunge vremena sa početka devedesetih, ali je istovremeno materijal bio vrlo pitak i linearan kao da je u pitanju i neki slušljivi rock/alternative rock zvuk sa sve nekim pevljivim melodičnim refrenima i melodijama, a opet se tu negde prožimao i stoner element u nekim segmentima. Za svakoga ponešto. Instrumentalni deo muzike se posebno snažno istakao (pogotovo bas deonice, koje su zvučale vrlo toplo i čisto), dok su vokali delovali na momente tiho i ne previše izražajno. Masu su na samom kraju razgalili vrlo originalnom obradom legendarnih Bitlsa pesmom “I Want You (She’s So Heavy)”. Premda je na početku nastupa bend svirao pred nešto komotnije ispunjenom salom, postepeno se prostor ispunio do kraja i publika je bila prilično pozitivno nastrojena prema bendu. Bend je svakako na dobar način uveo u ono što će uslediti.

Stoned Jesus
Stoned Jesus

Glavni bend večeri, Stoned Jesus, se vrlo mirno pojavio na bini i nakon kratkog nameštanja opreme i zvuka, započeo svoj set koji je sada već pun prostor pratio. Bend je pozdravio posetioce i pomenuo da im je drago što su konačno u Srbiji i da imaju čast da se predstave pred beogradskom publikom. Ipak, momci su konačno tu, srećni zbog adekvatne organizacije Resetora, koji je, naravno, glavni organizator ne samo ove, već i nekoliko vrlo zanimljivih prethodnih svirki koje smo imali prilike da ispratimo u ovogodišnjoj sezoni. U svakom slučaju, došlo je vreme za naplatu i bend nije čekao ni sekund, a publika je sa svom snagom pratila svaki segment nastupa. Stonerski gruv je neprekidno terao publiku da u velikom broju zamahuje glavama, a desila se i po koja šutka.

Videlo se da je trio bio jako prijatno iznenađen podrškom beogradske publike i osmeh na licima muzičara nije bila retka pojava tokom nastupa. Urlici su postepeno bili sve jači u masi. Kada je krenuo glavni rif za kosmičku numeru “I’m the Mountain“, u vazduhu i stomaku se osećalo da je u pitanju kulminacija večeri. Jednostavna melodija koju potom prati talas teškog zvuka i poigravanja sa ritmom. Publika je u transu, svetla na bini se neprekidno smenjuju i podižu čitav nastup na još viši nivo, kao da publika počinje da lebdi u vazduhu. Kada je došao kraj seta, publika nije htela da pusti bend da ode. Glasni uzvici su odzvanjali čitavom salom: “We want more!” Trio kao da nije ovo očekivao i nakon završene svirke gitarista i frontmen benda Igor je obe svoje patike, kao i majicu, bacio u publiku vrlo zadovoljan konačnim ishodom svirke.

Methadone Skies
Methadone Skies

Kada slušate treći bend, Methadone Skies, uviđate koliko je vokal u određenim situacijama nepotreban da bi se prikazala kvalitetna lekcija u stvaranju dobre atmosfere i snažnog zvuka. Kvartet je samo započeo svoj set i muzika je poput neke teške neprijateljski nastrojene mase  krenula da se širi i da podiže čitav Božidarac visoko do neba. Pesme jednostavno ne prestaju, ali i ne moraju da se završe, tu su minuti i minuti dobrih rifova, jasne i zvučno teške ritam sekcije. Publika je jednim delom izgubila interesovanje nakon glavnog benda večeri i prostor se delom ispraznio, ali je ovaj bend vrlo brzo ulio poverenje preostalim posetiocima da možda ipak ne treba odbaciti set tek tako. Još kada se u čitav taj zvuk nabace i povremeni efekti, kao i teški bas koji vas samo udara direktno u lice, teško je pronaći prave reakcije. Emocije se mešaju i svest odlazi negde daleko u noć. Zapravo, lica članova benda dovoljno govore, neki od njih su zaista dali svu svoju životnu energiju u ovaj zvuk i to je zaista za veliko poštovanje.

Ako niste do sada, dajte priliku ovim sastavima, prepustite se zvuku koji će vas voditi kroz različite svetove u kojima se zvuk i slika pretvaraju u jednu energiju koja vas obuzima od početka do kraja bez popuštanja. Ponovo, ako možete, otvorite par piva i samo zatvorite oči, verujte da je dovoljno i veličanstveno.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Stoned Jesus

Stoned Jesus

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.