-

NaslovnaIzdvajamoRazigrano u Nišu, Irish Stew u Feedbacku

Razigrano u Nišu, Irish Stew u Feedbacku

arhiva

Beogradski irski folk-rok sastav Irish Stew of Sindidun je sinoć održao koncert pred brojnom niškom publikom u klubu Feedback.

Nakon manje od dve godine bend je posetio grad na Nišavi i udostojio Feedback energičnog nastupa svojstvenom njima i možda Keltima. Čak i da ne volite jelo kakvo je Irish Stew, bend koji se krije iza ovog imena morate voleti. Kada se mešavina ukusa prikaže sa tonalnog aspekta dobija se nešto u čemu su sinoć Nišlije uživale. Dakle, noge su same radile, niko nije mogao stajati mirno! Pesmom “Irish Rover” otpočelo je odmotavanje višegodišnjeg rada ovog folk-rok sastava. Nakon obrade omiljenog benda i inicijalne inspiracije Beograđanima The Pogues predstavljene su po jedna sa svakog od tri izdata albuma: “Blessed and Damned”, ” Home is Where your Heart is” i “Black and Tans”.

Kada je na vratima pokucala ponoć s pesmom “Havier than Sin” prisutni su dobili priliku da sretnu najnoviji album čije se izdavanje ubrzo očekuje. Ako je sudeći po reakcijama sasvim je dobro prihvaćena, kanda su se s njom ljudi već upoznali preko spota dostupnog već nekih godinu dana. U već zagrejanoj atmosferi deonica na violini koju u rukama drži mladi Nemanja Jovanović oduzela je dah da su ruke gromoglasno zapljeskale u toku obrade “If I should Fall From Grace with God”. Jer oni će svirati The Pogues čak i ako se publici to ne sviđa kako šaljivo poručuje Bojan Petrović. On, kao vodeći vokal i usputni zvižduk pojačan frulama u džepu, verbalno se obraćao i iskusno vodio program. Potom je najavljena jedna stara o crnom pivu, pogađate, “Stout” a pozdravljeni prisutni pratioci iz Knjaževca.

Dobar deo oduševljenja odneo je hit “Sailor Song“, u toku kojeg se moglo uobraziti i more kao kada vam kažu da, ako stavite školjku na uvo, čućete talase i vi ih čujete. Raspoloženost bubnjara Marka Jovanovića je imala prenosiv karakter i on je jedan od zasluženijih mornara za ostvareni nivo sinoćne interakcije. U veseloj ali ne i raspojasanoj atmosferi mogli su se čuti hitovi “McGee’s Daughter”, ” Why” sa debi albuma So many words i horsko pevanje uz “Drink and Sing”. Svako od muzičara je dobio svoj zaseban zasluženi aplauz u toku večeri. Pored pomenutih tu su Ivan Đurić, Nenad Gavrilović i Aleksandar Gospodinov sa električnom, akustičnom odnosno bas gitarom. Jasno je da se radi o izvrsnim muzičarima, uvežbanim i sinhronizovanim.

Bis je nekako sklepan na posletku dvočasovne svirke. Pesma “Lady of New Tomorrow” poslednja je muzička tvorenima koja je u Nišu odškrinula vrata vikenda.