-

Raspad Evrope – Laibach u Domu omladine

Laibach
Foto: Nemanja Đorđević

Sveže letnje veče bez gužve ispred Doma Omladine, grupe ljudi na ulazu lagano su se spuštale ka velikoj sali. Prvi utisak je bio obećavajući. Beograd je sinoć bio sveto mesto za fanove kultnog slovenačkog benda Laibach.

Laibach
Mina Špiler

Koncert koji je trebao da se održi 23. maja u okviru Spectre turneje održan je sinoć. Oko 21 čas sala je lagano počela da se popunjava. Tvrdokorni fanovi su odmah zauzeli mesta ispred bine, a iščekivanje je počelo uz ledeno plavu svetlost i Vagnerovu muziku.

„Proroci“ su kasnili, pa su svi pogledi bili upereni u spremnu binu, a nestrpljenje je pretočeno u dozivanje uz aplauze i zvižduke.

I napokon, nekoliko minuta pre 22 časa pojavio se Spectre logo na video bimu, a zatim i bend. Koncert su otvorili pesmom „Eurovision“ sa aktuelnog albuma. Prvi taktovi dočekani su ovacijama, a cupkanje i čekanje je odmah zaboravljeno. Prostorom je odjekivao mantrički refren, Evropa se raspadala. Ritam koji pomera utrobu, hipnotišući glas Mine Špiler, uz minimalne pokrete na bini i uznemirujuće slike razaranja u pozadini, dovele su prisutne do transa.

LaibachPrvi set je bio rezervisan za novi album. Sa svakom pesmom slobodan prostor se smanjivao, a publika množila, sve dok sala nije bila puna. Nakon nekoliko pesama Milan Fras je lagano napustio binu, kojom je zagospodarila već pomenuta Mina. Pesmom „Eat The Liver“, dominantnom pojavom i zavodljivim glasom začarala je publiku. Sigurnom vođstvu sa bine tu nije bio kraj. Semplovani kompjuterski glas sa bine je poručio: „You are fantastic! We love You!…“

Usledio je hit „No History“, koji su Milan i Mina otpevali zajedno, zatim se povukli i ostavili publici deset minuta pauze, tek toliko da udahne vazduh i pripremi se za nastavak predstave.

Nakon kratke pauze spektakl se mogao nastaviti. U drugom setu Laibach su počastili prisutne starim hitovima, kao što su „Ti ki izivaš“ i „Brat moj“ sa prvog albuma. Sat vremena nakon početka koncerta, publika je i dalje neumorno pratila Laibach, isto kao i prve minute.

LaibachEnergične pesme smenile su nešto laganije iz filma „Iron Sky“, za koji je bend radio muziku. Na video bimu u pozadini ređale su se ljubavne scene iz filma, uz koje se prostor nežno zatalasao.

Zatišje je kratko trajalo, jer se dominacija nastavila uz „The Whistleblowers“, a temperamentna koračnica je podigla sve ruke u vazduh. To je bio i kraj oficijelnog dela koncerta, a NSK-ovci su se lagano, robotskim hodom, povukli u backstage.

Međutim, aplauzi i dozivanje publike su ih vratili na bis. Oproštaj je bio rezevisan za ples u „Tanz mit Laibach“ sa albuma WAT, a zatim je usledio kraj igre uz „Das Spiele ist Aus“ iliti „Game Over“. Poklon ka publici i kraj ispraćen stotinama ruku sklopljenih za aplauz.

Svojevrsna višeslojna predstava je odlično prošla, a organizacija je bila više nego dobra, bez gužvi i zadržavanja na ulazu. Audio-vizuelni utisak bio je besprekoran, a ovo još jedan koncert o kome će se dugo pričati.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Laibach

Save