-

NaslovnaReportažeRapsodija u jazzu: završen Skoplje jazz festival

Rapsodija u jazzu: završen Skoplje jazz festival

Kristjan Jarvi
Kristjan Jarvi; Foto: Mite Kuzevski

Maestralnim nastupom dolazeće zvezde Ibrahima Maaloufa, žive jazz legende Davea Hollanda i Sao Paolo Underground projektom Roba Mazureka završen je 32. po redu Skoplje jazz festival.

Theodosii Spassov
Theodosii Spassov

Jedno čarobno tridecenijsko poglavlje ove priče je sinoć ispraćeno u zasluženu istoriju. Veliki Oliver Belopeta je najavio svoje povlačenje sa pozicije umetničkog direktora festivala, a Univerzalna hala u Skoplju, objekat koji je od kolevke ove priče dom jazza u glavnom gradu Makedonije, „će biti srušen i na njegovom mestu će biti sagrađeno čudovište“ po rečima u pozdravnom govoru u najavi zadnje večeri od strane Belopete.

Treće veče dana jazza u Skoplju donelo je erupciju među publikom. Prava treska, kako je i naslovljen projekat „Balkan fever“ je vladala Univerzalnom halom u vreme nastupa tria Vlatko Stefanovski, Teodosij Spasov, Miroslav Tadić. Pridruženi Makedonskim filhramonijskim orkestrom i predvođeni fantastičnim i izuzetno harizmatičnim dirigentom iz Austrije, Kristjanom Järvijem, veliki balkanski majstori su čak tri puta pozdravili publiku na bis. Prepoznatljiv etno jazz je očarao i najprebirljivije ljubitelje jazza te večeri, a nastup Stefanovskog, Spasova, Tadića, filharmonije i razigranog Järvija je doživeo najveće ovacije od svih koncerata ovogodišnjeg festivala u Skoplju.

U ponoćnom terminu, odlični Nicola Conte Combo je samo dodatno upotpunio ionako već više nego odličan osećaj biti deo Skoplje jazz fest te večeri.

Četvrta dnevna jazz doza donela je istinske legende. Možda najveće ime na avangardnoj jazz sceni, grand majstor saksofona i improvizacije – Roscoe Mitchell je nastupio u izmenjenom sastavu zbog zdravstvenih problema jednog od članova njegovog tria. I pored toga, nastupila je eksplozija kreativnog haosa sa neverovatnim improvizacijama koja je, kao i svaki put kada su veliki majstori u pitanju, skopsku publiku podelila na dva tabora.

Cassandra WillsonNastup velike Cassandre Wilson sa odličnim Harriet Tubman bendom je jos dugo u noći moćno pulsirao podno padina Vodna. Pod kapom zajedničkog projekta „Black Sun“ oni su opevali život njihovih predaka i tako nastavili borbu legendarne aktivistkinje Harriet Tubman koja se borila za prava afroamerikanaca u građanskom ratu. Nakon povratka na scenu na poziv za bis i nastupa Harrieta Tubmana, vanserijski glas miline i toplote Cassandre Wilson je publiku počastion izvedbom čuvene „Redemption Song“ velikog majstora Boba Marleya.

Veče legendi je začinjeno nastupom jednog od najobećavajucih jazz muzičara današnjice, trubačom Peterom Evansom i njegovim Zebulon triom.

Festival je zatvoren euforijom koju je u Skoplju doneo parižanin libanskog porekla, Ibrahim Maalouf, sa svojim izvanrednim sastavom od kvartet truba, piano, bubnjevi, solo i bass gitara, savršeno ispraćeno u određenim sekvencama osvežavajuće snažnim tonovima gajde.

A veliki majstor Dave Holland svojim projektom „Prism“ se pobrinuo da se upiše u istoriju kao poslednje ime koje je nastupalo na skopskom jazz festu u Univerzalnoj hali. Ponoćnim nastupom Roba Mazureka i Sao Paolo Undergrounda je i oficijelno spuštena zavesa na jazz u Makedoniji za ovu godinu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA