-

Rapsodija prljavog bluza uz Kolju i Grobovlasnike

Kolja i Grobovlasnici
Kolja i Grobovlasnici; Foto: Nemanja Đorđević

Hol Doma sindikata bivao je ispunjeniji kako se primicao premijerni koncert Kolje i Grobovlasnika koji je zbog otkazanog nastupa u Zrenjaninu predstavljao njihov prvi muzički ispit. Mračna dvorana je odavala samo scenu, išaranu prigušenim plavetnilom, a izlazak šestorke propraćen je aplauzom svih prisutnih.

Kolja i GrobovlasniciPrve note unela je pesma Da li venem ili zrim„, koju je nekolicina ispratila stihovima zajedno sa Koljom, što se neretko dešavalo i u nastavku večeri, ostavljajući utisak da je konačno dočekala dugo željenju svirku. Usna harmonika započinje askutičnu numeru „Maršala Birjuzova 8“ dok publika daje ritam ujednačenim tapšanjem. Nakon uvoda klavijutare u Crnu pticu“ Nikola Pejaković Kolja je izustio jedno teško “Uh“ aludirajući na ostvaren napor tek posle par kompozicija na šta publika odgovara zadovoljnim smehom.

Sledi satirična bluz poslastica „I eto, udade se ti za konja„, koja održava već naklonjenu pažnju slušaoca. Retro izgled scene, prikladno ukomponovan sa muzikom, je davao atmosfernu draž koja se provlačila celom dvoranom i tada upustila prisutne u melanholičnu numeru Moram biti jak, a potom su ih razvedrila dobro poznatom  – Pedofilija„. Interakcija između Kolje i publike je prožimala čitav nastup odajući utisak da on i Grobovlasnici imaju pregršt nastupa za sobom, a ne da se po prvi put predstavljaju svojim obožavaocima.

Kolja i GrobovlasniciMr Jones“ započinje oduševljenjem prisutnih koji su prve stihove obe strofe ujednačeno otpevali bez pomoći sa scene, a nakon toga šestorka nostalgično vraća u prošlost jakim „Mirisom mladosti„. Tama je potopila prostor kako bi napravila pogodnu atmosferu za „Rajka„, dok je obasjani dvojac pružio gostima bluz na domaći način. Veći deo ispunjene dvorane podigao se sa početkom numere „Spao remen„, a kako se koncert bližio kraju Kolja i Grobovlasnici su dizali ostatak publike na noge.

Druga polovina koncerta je ispunjena uzvicima: “Užički! Užički! Užički!“ u pauzama između pesama, ali šestorka je ostavljala prisutne u apstinenciji dok ih je razigrala uz energičnu kompoziciju „Disko„. Usledilo je predstavljanje benda koje je Kolja na duhovit način izložio i najavio numeru „Live Aid„. Čitava publika je bila na nogama koju su izvođači konačno lišili “kriziranja“ i darovali joj Užički herion„, a zauzvrat dobili voklanu pratnju više stotitna glasova. Uz dubok naklon i gromoglsan aplauz usvirana ekipa napušta binu.

Ovaj nastup privukao je mnoštvo ljudi, poznatih i nepoznatih, čije prisustvo verovatno ima različite motive, ali je ključno što su preovladali oni koju su uistinu uživali u muzici i nisu su trudili to da sakriju. Posledica toga je vidno zadovoljstvo Kolje i Grobovlasnika koje ih je ispunilo entuzijazmom za naredne svirke.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kolja i Grobovlasnici