-

Rampart i Ellysium u Nišu: Heavy metal i baloni

Ellysium Black Stage Niš
Ellysium; foto: Jelena Vojinović

Sinoć su u niškom klubu Black Stage nastupila dva odlična bugarska metal benda, Ellysium i Rampart. Koncert je počeo nešto pre 22h, a prvi su na binu izašli heavy/power metalci Ellysium.

Publika je polako počela da puni klub dok su se momci iz Ellysiuma zagrevali na bini. Nastup su otvorili coverima legendarnih heavy/power metal bendova Manowar („Thor“) i Hammerfall („Renegade“), što je odredilo pravac kretanja nastupa. Autorske numere benda su takođe u ovom stilu, te su kao poručene za fanove ovog podžanra. Nakon malog peha sa tehnikom, bend kao da je malo opuštenije nastavio sa svirkom. Gitarista je imao najzahtevniji zadatak, s obzirom na to da su kod ovakve muzike gitarske deonice i solaže srž melodije i esencija žanra. Nije se baš najbolje snašao u ispunjenju svog zadatka zbog tehničkih problema sa gitarom, ali je ostatak benda bio tu da popravi situaciju energijom i dobrom, prijateljskom komunikacijom sa publikom.

Ellysium Black Stage Niš
Ellysium

Muzika benda je generalno kvalitetna, jaka ritam sekcija sa sjajnim bubnjarem Ivanom Kolevom i pravi power metal vokal Ivana Stoeva su dobitna kombinacija. Jedino što je možda falilo jeste malo bolja organizacija i više ozbiljnosti, ali bend je relativno mlad, uz reorganizaciju i malo više vežbe dostići će svoj pun potencijal vrlo brzo, bez sumnje. Kreativnost benda ogleda se i u činjenici da su složeni tekstovi autorskih numera inspirisani fantastikom i religijom, i odlično uklopljeni uz muzičke teme. Imali smo priliku da čujemo četiri autorske pesme („The Raven“, „Fullmoon“, „Straight Out of Hell“ i „The Long Walk“) koje će se naći na njihovom albumu prvencu. Najveće ovacije iz publike dobila su solidna izvođenja planetarno poznate „Hearts on Fire“ grupe Hammerfall, koju su pevali svi u klubu, i metalske „himne“ „Metal Heart“ benda Accept. Za kraj, na opšte oduševljenje, odsvirali su jedan od najvećih hitova Iron Maiden-a – „Hallowed Be Thy Name“. Uz naklon i aplauz bend se povlači sa scene i nastavlja druženje sa publikom.

Rampart izlazi na scenu i počinje nastup introom koji pokreće ritam mašina Stefan Mijalković (bubnjevi), koji se prošle godine pridružio bendu. Pevačica Maria Diese poslednja izlazi na scenu i pozdravlja publiku uz komentar da obožavaju da gostuju u Nišu i da se uvek super provedu ovde.

Rampart Black Stage Niš
Rampart

Bend nas tokom jednočasovnog nastupa vodi kroz miks starih i novih numera, objašnjavajući pritom poruke i inspiraciju za tekstove i same albume. Novi album „WWII: Memories for the Future“, koji je nedavno završen, bio je centralna tema nastupa. Inspirisan manje poznatim događajima iz Drugog svetskog rata, album priča priče o užasima rata, bombardovanju Drezdena („Napalm Stars“) i partizanskim gerilama na Balkanu („Darkness – Occupied Twice“). Bend odlično funkcioniše na sceni, uvežbani su maltene do savršenstva. Komunikacija sa publikom je i više nego sjajna, a harizmatična pevačica Maria više vremena provodi pevajući sa podijuma u publici nego na bini.

Klasičan old school heavy metal zvuk ogleda se u tipičnom vokalu i sjajnom radu dve gitare, dok su bubanj i bas osvežavajuće brz momenat koji zaokružuje čitavu priču i daje joj specifičnost. U toku nastupa smo, pored novih numera, imali priliku da čujemo i starije – sjajnu „The Flood“, „Crown Land“, kao i dve na bugarskom jeziku „Декември“ i „Градът“, sa albuma “Завера / Conspiracy” iz 2013. godine. Rampart je bend koji pored dobrog zvuka ume da napravi i dobar šou, što to nije izostalo ni sinoć. Između neverovatnih solaža Javora Despotova i eksplozivne ritam sekcije, Maria, žena moćnog glasa i stasa, u kreaciji koja podseća na vojničku uniformu, bacila je šarene balone u publiku na opšte oduševljenje. Čini se da je u određenim momentima bend bio preglasan te se Maria slabije čula, no to je već stvar tehničke prirode.

Rampart Black Stage Niš

Sjajna prijateljska atmosfera je vladala od početka do samog kraja, publika je bila vidno zadovoljna, kao i bendovi. Svirka se završila par minuta posle ponoći, a bendovi su se kratko družili sa publikom pre nego što su se zaputili ka sledećoj destinaciji na turneji.