-

NaslovnaIzdvajamoRadio Moscow i Kaleidobolt: Ljetni blues usred tjedna

Radio Moscow i Kaleidobolt: Ljetni blues usred tjedna

Radio Moscow
Radio Moscow; foto: Marko Plečko

Ove srijede smo imali priliku prisustvovati psihodeličnoj stoner rock večeri u zagrebačkom KSET-u gdje su glavni akteri bili Radio Moscow, uz podršku još jednog trojca zvanog Kaleidobolt koji dolaze iz Helsinkija.

Radio Moscow su zadnji put u Zagrebu bili prije 7 i 8 godina, oba puta u KSET-u. Vratili su se s ciljem da počiste paučinu i uzdrmaju publiku koja željno iščekuje nekakvu klupsku ili bilo kakvu svirku jer ih trenutno nema toliko često, budući da je vrijeme za festivale i koncerte na otvorenom. Ishod ponovnog posjeta pokazao se dosta ugodno punim klubom unatoč sredini radnog tjedna.

Kaleidobolt
Kaleidobolt; foto: Goran Novosel

Psihodeličnu seansu su oko 21h započeli finski trojac Kaleidobolt. Ispočetka su imali dosta slabu podršku, uključujući aktivne fotografe koji su se izmjenjivali ispred bine i hvatali najbolji kut. No ipak i ta publika koja je bila prisutna pomno je upijala zvuk koji dopire sprijeda i prateći klimala glavama. Gitarski pedal board bio je jasan pokazatelj riffova i solaža koje su ukrasili večer bojama bluesa. Dugokosi trio pružio je veoma solidno zagrijavanje u već prilično zagrijanom prostoru te tople kolovoške večeri. Kako se setlista završavala tako se i klub punio, pripremajući se za ‘moskovski radio’ iz Iowe.

U kratkoj stanci za vrijeme uštimavanja većina publike je izašla i doslovce zatrpala, prepunila ‘dvorište’ kluba, ograđeni prostor između KSET-a i FER-a. Prilika za dozu nikotina pa unutra.

Radio Moscow
Radio Moscow; foto: Goran Novosel

Radio Moscow djeluje od 2003. sa snimljena 4 studijska albuma i nebrojeno mnogo koncerata diljem svijeta, a brojeći od 2008. godine, treći puta su se popeli na binu Kluba studenata elektrotehnike. Čim su ih zgrabili u ruke, na prvi ton se moglo zaključiti da su Parker GriggsAnthony MeierPaul Marrone izuzetno vješti, reklo bi se eksperti u vladanju svojim instrumentima. Ono što je još bilo nemoguće ne primijetiti je da je publika stajala ukopano, kao paralizirana, ali zapravo hipnotizirana gitarskim dionicama začinjenim efektima flangera, whammyja, fuzza, prouzrokovanim od strane Fender Stratocastera i njenog mazitelja i pazitelja Parkera Griggsa.

Radio Moscow
Foto: Marko Plečko

Svojim imidžom – kaubojskim čizmama i prslukom s resicama, a i performansom te općenito glazbom koju proizvodi, odveo je masu u vremeplov, otputovavši u sedamdesete, probudivši Hendrixa i Allmana „Skydoga“. Taj dojam su ostavili redajući pjesme iz cijelog opusa, jer, kako sam doznao od Parkera, sastavljenu setlistu nisu imali, nego su vođeni instinktom i kratkim dogovorima gore na bini savršeno usklađivali numere, a izdvojit ću „I Just Don’t Know„, „250 Miles„, „Broke Down„, „Timebomb„, „Deep Blue Sea„, „No Good Woman“ i „City Lights„. Sat i pol dug program odlično usvirane ekipe nije bio dovoljno dug te su pozvani na bis i ispoštovali. Ispraćeni dugim i masnim pljeskom naklonili su se zagrebačkoj publici i sišli s pozornice kluba u kojem se, srećom, ne puši, ali je ipak postalo nepodnošljivo vruće i zagušljivo.

Nezanemariva je takva atmosfera u zraku ako si zaražen virusom zvanim Radio Moscow. Umijeće koje su pokazali zaslužilo je svaki naklon, vidi se da su s razlogom osvojili srca u Zagrebu i KSET-u u koji se rado vraćaju, nadajmo se i četvrti puta.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Radio Moscow
Foto: Marko Plečko