-

Rađanje zvezda pod strehom petokrake; Moussaka i Skreč majstor Ljuban u Beogradu

Moussaka Muzej Jugoslavije Leto u muzeju Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Još davno najavljen događaj u okviru manifestacije „Leto u muzeYU“ pretio je da doživi sudbinu mnogih drugih u ovo doba godine. Kao što se organizatori Beer gardena svake godine bore sa time, i ove večeri vremenska prognoza navodila je pomisao da se događaj veoma lako može odgoditi, pa čak i otkazati.

Organizatori su, pak, rešili pokvariti planove kiši koja nije iznenađenje uzevši u obzir da je leto i da tokom popodneva i predvečerja iz vedra neba brzo proleti sivi oblak puštavši je ponekad i u velikim količinama. Ništa se ne odlaže, ništa se ne otkazuje, bina se samo pomera sa fontane na platou ka predvorju Muzeja istorije Jugoslavije gde, pod strehom kompleksa, ni publika ni izvođači neće pokisnuti.

Sam događaj, sa najavljenim početkom u 20 časova, morao je zbog te kiše i grmljavine malo kasniti, ali na sreću svih koji su se na vreme skupili i žalost onih koji su čekali da nevreme odistinski prođe, već pre 21 čas se krenulo sa đuskanjem, semplovima i skrečovanjem. Sve poznatiji DJ, takozvani Skreč majstor Ljuban, uz pomoć Tobića Tobića, izveo je svoj standardni, a za druge nesvakidašnji DJ set. U svom maniru, kombinujući moderne bitove i melodiju i poj melos pesama (kako evergrin tako i naftalinki), razmrdao je nezanemarljiv broj ljudi okupljen oko muzeja.

DJ Ljuban Muzej Jugoslavije Leto u muzeju BeogradStvar kod Ljubanovog, pa možemo reći i Moussakinog pojmljenja stvaranja muzike sa jasnim aluzijama na melodije koje nisu baš (godinama do skoro) poznate urbanoj publici nije ismevanje žanrova čije motive uzimaju. Oni alhemijski pokušavaju da dođu do zarazne i razorne kombinacije različitih elemenata iz različitih žanrova, a sama jagma nostalgije za izgubljenom SFRJ dovela je i do kucanja na vrata narodnog žanra te istorijske epohe. Ispostavilo se kao rudnik zlata za izvođače kakvi su oni.

Ljuban je tukao svojim skrečovanjem do nešto posle 22 sata, a u tačno 22:30 četverac Moussaka je uhvatio svoje gitare u ruke i samo na početku lagano ušao u noć. Već od druge pesme je krenulo da kuva od bubnja ka gitarama, ritam je već osvojio publiku, a kiša je postala već davna prošlost. Nizale su se zatim različite dobro poznate varijacije pesama „Jednoj ženi“, „Nađija“, „Malo po malo“ u jednom savršenom izvođenju i, začudo, perfektno postavljenom zvuku gde su se čuli i bubnjevi i bas, a tonovi gitara Petra Živića i Igora „Bejbifejs“ Mitića su se ponekad paralelno, ponekad isprepletano, uvek kao talasi i uvek u harmoniji, širili Topčiderskim brdom.

Moussaka Muzej Jugoslavije Leto u muzeju BeogradMoussaka, nastala kao one-off kreativni projekat njih dvojice, veoma brzo je stekla svoju publiku čime je neminovno morao postati punokrvni bend. Ovaj četverac drži sve ključeve u rukama, u stanju je da razmrda i najveće mrgude, a nekolicina dečice je zajedno sa bendom na improvizovanoj bini đuskala uz njihov surf. Sve je to, u suštini, sama muzika bez ikakvog teksta, ali takva muzika i ostavlja bez teksta pošto ne postoje reči kojima se može opisati takva opčinjenost lepotom zvuka koja pršti direktno iz pojačala i unosi u stanje ekstaze. U kratkim rečima – to je Moussaka!

Moussaka Muzej Jugoslavije Leto u muzeju BeogradMožda je, na kraju, najbolje i ispalo zato što je bina improvizovana na samom ulazu u muzej jer bi doživljaj bio potpuno drugačiji na planiranoj i inače mnogo atraktivnijoj lokaciji kao što je fontana-amfiteatar na samom platou. Tamo bi sve vizuelno izgledalo mnogo lepše, ali taj neposredan kontakt sa publikom za obe zvezde večeri ne bi postojao u tolikoj meri budući da između izvođača i publike kao šanac stoji fontana. Za oba izvođača možemo već da kažemo da su zvezde u rađanju i da su, iako se to možda neće desiti, zaslužili visoko mesto na sceni. Moussaka je već, iako kratko postoji, postala najbolji surf bend na Balkanu ikada, premda mnogobrojna konkurencija i ne postoji jer surf nikada u potpunosti nije zavladao Balkanom. Ipak, značaj se time ne umanjuje jer, eto, ni u svetskom vaterpolu nema mnogo reprezentacija, pa se dičimo time da smo najbolji. Isto tako i Moussaka može da se pohvali da je na samom krovu svetskog surfa.

Moussaka Muzej Jugoslavije Leto u muzeju Beograd