-

Queens of The Stone Age „kao navijeni“ u Novom Sadu

qotsa
foto: Nemanja Đorđević

Iz kalifornijskih pustinja, preko Evrope i Zagreba stoner rok sastav Queens of The Stone Age pružio je nezaboravnu rokenrol partiju na premijernom nastupu u Srbiji, pretežno zasnovanom na repertoaru sa odličnog albuma „…Like Clockwork

Mini festival Rock@EXIT kao zagrevanje za predstojeći EXIT festival otvorili su beogradski alternativci Repetitor, čiji su nastupi uvek ispunjeni energijom, besom i pozitivnim ludilom na sceni, bilo da je u pitanju mali klub ili otvoreni festivalski prostor. Njihov nastup, nažalost, propratio je jako mali broj ljudi, verovatno zbog ranog termina od 18 časova i 20 minuta. Oni koji su izostali sa koncerta propustili su premijeru tri nove numere koje, ako je suditi po prvim impresijama, najavljuju sjajan treći album Repetitora.

Partibrejkers
Partibrejkers

Ritam Nereda, domaćini festvala, svojim vernim fanovima dali su povoda za prve šutke ove večeri, kroz set svojih najpoznatijih pesama, uključujući i „Put Beznađa“, koju je pevač Boban prepustio publici da peva. Njih su na bini zamenili krosover začetnici na domaćoj sceni Eyesburn, još jednim „best of“ setom pesama uključujući i Haustorovu „Šejn“ na samoj završnici.

Pred nastup zvezda večeri, od publike uvek dobro dočekani Cane i Brejkersi zauzeli su podijum. Cane, kao i uvek vidno raspoložen, provocira publiku opaskama poput: „Šta se štedite?“ i „Hoće li neko vređanje?“. Naravno, istog momenta ka njemu je poleteo srov psovki. No, nije to jedina stvar koja je „letela“ ka Canetu, te su tako neke devojke iz prvih redova do bine dobacile papirne avione. Frontmen benda tokom celog koncerta nije mogao da prežali što imaju status gostiju na koncertu i što nisu centar pažnje, pa je palo i težih komentare poput: „Šta vam je, novi svetski poredak vas je naterao da ne volite više domaće?“. No, Canetove odvale na stranu, bend je pored hitova poput „Lobotomija“, „Rođen Loš“ i drugih, izveo čak tri pesme sa novog albuma, i to „Šta radiš?“, „Sitna Lova“ i naslovna „Sirotinjsko Carstvo“.

qotsaKraća pauza, poslednje štimovanje instrumenata i pale se svetleći satovi, koji odbrojavaju od 60 prema nuli i propisno rokenrol prašenje kreće sa „You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire“. Čini se sve to malo tišim od prethodnih bendova i nešto slabije naglašenim glavnim vokalom, ali se uši polako navikavaju i više nema zamerki. Queens of The Stone Age nastavljaju sa hitom „No One Knows“ i publika već peva na sav glas. Dosta pozitivnih reakcija dobila je „Smooth Sailing“, kao poslednji singl sa novog albuma. Impresivno je da su zaista burne reakcije izazivale pesme sa aktuelnog izdanja, što u Srbiji nije čest slučaj sa velikim bendovima. Tako su radosno dočekane i „I Sat By The Ocean“, „…Like Clockwork“ i „If I Had A Tail“.

Džoša Homija i ekipu ne odlikuje nekakav spektakularan scenski nastup. Sa druge strane, rasveta je bila impresivna, pa je igra svetla na Petrovaradinu upotpunila taj nedostatak nekakvog skakanja ili jurcanja po bini. Ali, frontmen je bio dobar gost, ta se često obraćao publici i zahvaljivao na toplom gostoprimstvu. Šteta što se loš kvalitet tonskih podešavanja glavnog mikrofona, kao uostalom i u Zagrebu, primetio i u Novom Sadu, a posebno tokom Homijevog obraćanja publici. Ali, između ostalog, jasno se razaznalo: „Postideću se, vi ste stvarno je*eno fantastični“.

Zvuk „kaubela“ na bubnju značio je samo jedno – „Little Sister“ i histeriju u masi. Jedno od iznenađenja večeri bila je „Kalopsia“, koju na poslednjim koncertima skoro da i nisu svirali uživo. Nakon uzbudljive „My God Is The Sun“, usledila je njihova poznata balada „Make it With Chu“, kako bi se publika malo opustila i okrepila za divljanje tokom agresivne „Sick Sick Sick“. Džošua je narednu pesmu najavio rečima: „Sledeća pesma je o jebanju nekoga koga nije trebalo i čuvanju te tajne“. Naravno, u pitanju je „The Lost Art of Keeping a Secret“, a za kraj regularnog seta ostavljene su „Better Living Through Chemistry“ i „Go With the Flow“.

Treba spomenuti i džemovanje benda, koje je bilo prilika da se bend u sastavu Homi, Fon Liuven, Fertita, Šuman i Tiodor dodatno iskažu kao vrsni muzičari.

qotsaBis je naravno neizostavan, ali uz manju izmenu scenografije. Homi na stolici, za klavirom izvodi omamljujuću i ličnu „The Vampyre of Time and Memory“, koja proganja stihovima Želim da Bog dođe i odvede me kući/Jer sam potpuno sam u ovoj gomili. Dopunski deo koncerta nastavljen je sa „I Never Came“ i pevljivom „Feel Good Hit of The Summer“. Tokom poslednje navedene numere, Queensi su uklopili i stihove Depeche Mode hita „Never Let Me Down Again“.

Sjajan, energičan nastup, pun distorzija i gitarskih rifova završen je bubnjarskom majstorijom Džona Tiodora na bendovom rekvijumu – „A Song For The Dead“ i rečima: „Hvala vam, vidimo se uskoro. Obećavamo“.

Queens of The Stone Age
Klik na sliku da pogledate galeriju fotografija

Spisak pesama:

 1. You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire
 2. No One Knows
 3. Avon
 4. Burn the Witch
 5. Smooth Sailing
 6. Monsters in the Parasol
 7. I Sat by the Ocean
 8. …Like Clockwork
 9. If I Had a Tail
 10. Little Sister
 11. In My Head
 12. Kalopsia
 13. My God Is the Sun
 14. Make It With Chu
 15. Sick, Sick, Sick
 16. The Lost Art of Keeping a Secret
 17. Better Living Through Chemistry
 18. Go With the Flow

Bis:

 1. The Vampyre of Time and Memory
 2. I Never Came
 3. Feel Good Hit of the Summer
 4. A Song for the Dead