-

Queen i Paul Rodgers u Beogradu: Šou se mora nastaviti

Sinoć je u punoj beogradskoj Areni rok bend „Queen“ održao spektakularni koncert. Publika je više od dva sata uživala u starim i novim hitovima benda, ali i u numerama grupa „Bad Company“ i „Free“.
Koncert legendi počeo je tačno u 21 čas kada su na velikom led ekranu počele da sevaju munje, a iz zvučnika se čula tutnjava grmljavine tokom koje su prisutni u Areni nestrpljivo čekali da se heroji rokenrola pojave pred njima. Uz dimnu zavesu i naglo osvetljavanje bine zagrmela je i prva pesma te večeri – „Hammer to Fall“. Pol Rodžers je odmah počo da ,,juri“ binom, maše publici i upućuje im šarmantne poglede, a pojava samog Brajan Meja u njegovoj prepoznatljivoj beloj košulji sa svojom ručno napravljenom gitarom ostaće doveka u pamćenju miljenicima ovog engleskog sastava. Rodžer Tejlor je sedeo za svojim setom bubnjeva, na glavi je nosio naočare za sunce i energično je zadavao ritam za pesme „Tie Your Mother Down“ i „Fat Bottomed Girls“. Novo lice u bendu, basista Deni Miranda (svojevremeno svirao u „Blue Oyster Cult“) odsvirao je Dikonovu (originalni basista benda koji se penzionisao) čuvenu bas deonicu za pesmu „Another One Bites The Dust“ tokom koje su se na led ekranu smenjivale slike kaubojaca i meta. Pol Rodžers i Brajan Mej su non-stop šetali binom i rampom koja je ulazila u publiku, ali i dalje se nisu obratili publici već su nastavlili da sviraju dalje. Tako je na red došao još jedan veliki hit „I Want It All“ ali tu se već videlo da visoke tonove koje je pokojni Fredi Merkjuri pevao Pol Rodžers ne može da izvuče (ali su pristojno zvučale pesme u nižim tonalitetima). Nakon simpatične hit numere „I Want To Break Free“ došao je red da čujemo i pesme sa novog albuma benda – „C-lebrity“ i „Surfs Up…School’s Out“ koje je Rodžers, kao što je i očekivano, odpevao besprekorno, a čak je tokom pesme „Surfs Up…School’s Out“ svirao usnu harmoniku.

Pol Rodžers je ostao sam na bini, uzeo je u ruke akustičnu gitaru i prvi put te večeri se obratio publici ,,Lepi ste…Dobrodošli“ i ,,Evo jedne akustične pesme“. Tog trenutka je počeo da svira i peva „Seagull“, baladu iz perioda kada je svirao u bendu „Bad Company“. Pre nego što se povukao sa bine, Pol je pozvao gospodina Brajan Meja da izađe. Ovaj je sada izašao u jednoj tamnoj košulji i tokom šetnje rampom nije krio svoje oduševljenje što se nalazi u Srbiji. Seo je za stolicu na vrhu rampe i na srpskom rekao ,,Dobro veče“ i dalje na engleskom nastavio ,,Ostao sam bez reči. Nisam znao šta da očekujem u Beogradu, sjajni ste. Nažalost, jedan naš dugododišnji prijatelj nije mogao da dođe večeras. On je napisao ovu pesmu, zove se Fredi“ i počela je lepa i tužna balada „Love of My Life“ koju je Mej sa puno emocija odsvirao, na dvanaestožičanoj akustičnoj gitari, ali i odpevao. ,,Zamolio bih Rodžer Tejlora da mi se pridruži na bini“ i došao je Tejlor mašući usput publici i seo ispred doboš bubnja. Mej je dalje rekao ,,Sviraćemo vam jednu srpsku folk pesmu…Lažem“ i krenula je ,,kosmička“ „’39“ tokom koje je i publika imala priliku sama da peva refren. Prekinuli su na kratko pesmu muzičari i rekli da nešto fali. Pozvali su ritam gitaristu Džejmi Mouzesa, basistu Deni Mirandu i klavijaturistu Spajk Ednija koji je ovom prilikom izašao na binu sa električnom Roland harmonikom u rukama. Kada su se namestili usledio je nastavak pesme „’39“. Tu na rampi, skoro na sredini sale okruženi publikom sa svih strana ostali su samo Miranda sa svojim električnim kontrabasom i Tejlor koji je uzeo palice i udarao po žicama kontrabasa. Dok je Tejlor udarao žice, Miranda je menjao tonove pa su zajedno odsvirali uvodne bas linije pesama „Under Pressure“ i „Another One Bites The Dust“. Basista se povukao sa scene a Tejloru je prenesen ceo set bubnjeva na rampu pa je on tu ostao i imao priliku da nam pokaže svoje bubnjarske majstorije. U pratnji ostalih muzičara Rodžer je zapevao „I’m in Love With My Car“, „A Kind of Magic“ kao i prvu strofu balade „Say It’s Not True“ a nadalje su se priključili prvo Mej, a potom i Pol Rodžers. Na binu je iznet klavir i Rodžers je počeo da svira pesmu „Bad Company“ (prvi hit njegovog istoimenog benda) dok su se na velikom ekranu smenjivale njegove slike iz mladosti, a potom i pesmu sa „Queen“-ovog poslednjeg albuma „We Believe“. Svoju solo tačku ovog puta imao je Brajan Mej, koji je izvodio gitarske vratolomije i odsvirao pesme „Bijou“ (tokom koje je prvi put pušten i glas Fredi Merjkurija) i „Last Horizon“ sa njegovog solo albuma.

Posle svih ovih solo tačaka ceo bend je nastavio energično da svira kao na samom startu koncerta. Počela je „Radio Ga Ga“ tokom koje su svi prisutni u Areni jedinstveno tapšali rukama, kao što je urađeno i u samom spotu pesme. Usledile su dalje „Crazy Little Thing Called Love“ i čuvena „The Show Must Go On“. Odjednom se prigušuju svetla, čuje se klavir a na led ekranu se pojavljuje legenda – Fredi Merkjuri. U pratnji ovog starog i dobro poznatog glasa ostali članovi benda su svirali gigantski hit benda „Bohemian Rhapsody“ da bi se u drugom delu pesme, onom energičnijem za vokalima uključio Pol Rodžers, kada je svima u Areni ostalo jasno da je samo jedan Fredi Merkjuri i da je nezamenjiv. Usledio je odlazak benda u bekstejdž i pozivanje na bis.

Nakon par minuta dovikivanja iz publike, „Queen“ se vratio i krenuli su sa „Cosmos Rockin'“, naslovnom numerom novog albuma, a nastavili dalje sa „All Right Now“ hitom Rodžersovog benda „Free“, čiji je refren publika sa zadovoljstvom pevala. Koncert je polako priveden kraju globalno poznatim pesmama „We Will Rock You“ i „We Are The Champions“, a članovi benda su se uz zvuke engleske himne „God Save The Queen“ oprostili od beogradske publike.

Videti ovakve velikane rok muzike, bilo je pravo zadovoljstvog svih prisutnih. Dva člana su falila, pogotovo Fredi Merkjuri ali će njegov duh živeti u nama dokle god se sviraju „Queen“ hitovi. Prisustvovali smo velikom spektaklu koji je trajao 2 sata i 15 minuta, a pored besprekornog zvuka uživali smo i u veličanstvenoj rasveti koja je krasila Arenu te večeri.

Setlista sa koncerta:

01. Cosmos Rockin’ (uvod)
02. Surf’s Up… School’s Out (uvod)
03. Hammer To Fall
04. Tie Your Mother Down
05. Fat Bottomed Girls
06. Another One Bites The Dust
07. I Want It All
08. I Want To Break Free
09. C-lebrity
10. Surf’s Up… School’s Out
11. Seagull
12. Love Of My Life
13. ’39
14. Mirandin i Tejlorov bas solo
15. Rodžer Tejlorov bubnjarski solo
16. I’m In Love With My Car
17. A Kind Of Magic
18. Say It’s Not True
19. Bad Company
20. We Believe
21. Brajan Mejov gitarski solo
22. Bijou
23. Last Horizon
24. Radio Ga Ga
25. Crazy Little Thing Called Love
26. The Show Must Go On
27. Bohemian Rhapsody

—-Bis——

28. Cosmos Rockin’
29. All Right Now
30. We Will Rock You
31. We Are The Champions
32. God Save The Queen