-

NaslovnaIzdvajamoPutovanje u "Beskraj" sa Markom Louisom

Putovanje u “Beskraj” sa Markom Louisom

Marko Louis Banovina Niš
foto: Biserka Jovanović

Sinoć je u niškoj Banovini koncert održao Marko Louis. Naime, u okviru turneje “Beskraj Tour by Barcaffe” promoviše svoje poslednje izdanje, ali i najavljuje album koji ćemo moći da slušamo pre kraja tekuće godine. Upravo zato Nišlije su bile u prilici da uživaju u interesantnoj mešavini savremenog zvuka sa etno elementima.

Tradicionalno publika u Nišu voli da ona bude ta koja se čeka, međutim, izgleda da je polako ova navika počela da se menja. Tako je sinoć i koji minut pre 21 sata bio formiran red ispred kapije dvorišta Univerziteta. Najveća dilema je bila o kakvoj muzici se tačno radi i je li to fank, pop, world… Kako definisanjem nečega možemo ispustiti suštinu i zaboraviti na važnost samog pojma, neka žanrovska odrednica Markovog stvaralaštva ostane po strani, jer ipak je najvažnije ono što se umetnošću prenosi i sa čim posetilac ode kući.

Marko Louis Banovina Niš

Koncert je krenuo uz “Lose Yourself” i uzvike koji su dopirali iz svih delova prilično popunjenog dvorišta Banovine. Potom je nakon iskazivanja vandrednog talenta na instrumentima, Marko iskoristio priliku da publici pokaže i kako pleše uz “Pada noć“. Njegov odnos prema publici i ponašanje na bini upravo su ono što daj posebnu čar. Pozdravljanje sa prvim redovima, prolazak kroz publiku i “upadanje” u selfije, igranje na proširenom delu bine, menjanje instrumenata, traženje i nameštanje slušalica, doterivanje visine stalka za mikrofon, brisanje znoja peškirom i uz to sviranje i pevanje sa osmehom na licu, bio bi opis Markovog ponašanja u toku samo jedne pesme.

Energičan početak, nagoveštavao je sjajan nastavak koncerta. Bilo je puno plesa, uzvika i aplauza, ali i po koja laganija stvar poput “Cveće Cafnalo” i “I Saw You Smile“, koje su podsetile na Markovog oca Ljubišu, prva jer je inspirisana sjajnom interpretacijom “starijeg” Louisa, a druga je upravo njemu i posvećena. Kroz smenu pesama sa “Shine on Me” i “Beskraj” provukla se i jedna, još uvek neobjavljena numera, “Zov“, koja se po svom ritmu i stilu u potpunosti uklapa sa objavljenim pesmama koje će se naći na sledećem albumu.

Marko Louis Banovina Niš

Prijatno septembarsko veče, muzika koja podstiče na ples, sjajno uvežbani muzičari, ali i iskrena emocija koja je pružena prisutnima, doveli su do toga da vreme proleti i činilo se da koncert tek što je krenuo, a stiglo se do kraja zvaničnog dela. Kako je pozivanje na bis postalo isto što i aplaudiranje pri sletanju aviona, Marko gotovo da i nije sišao sa bine. Još jednom je pokazao svoj smisao sa ritam i seo za bubnjeve da pokaže šta i tu zna. Sjajna komunikacija sa publikom videla se i pri izvođenju “Funky Chicken”, koja je dodatno rasplesala.

Čitava priča o sinoćnjem događaju može se zakružiti, upravo poslednjom pesmom koja je bila izvedena. “Doviđenja“, koja gotovo da pripoveda o svakom rastanku, sa puno tuge i melanholije jeste trenutak kada zaista poverujete izvođaču, kada ste u stanju da potpuno empatišete i to jeste trenutak koji Marka Louisa izdvaja od većine muzičara. Dopire do svakog ko sluša, nenametljivo i prirodno i baš zato jedino ostaje da čekamo sledeću priliku da čujemo, ali i osetimo Markovo stvaralaštvo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Marko Louis Banovina Niš