Putovanje u “Beskraj” sa Markom Louisom

Marko Louis Banovina Niš
foto: Biserka Jovanović

Sinoć je u niškoj Banovini koncert održao Marko Louis. Naime, u okviru turneje “Beskraj Tour by Barcaffe” promoviše svoje poslednje izdanje, ali i najavljuje album koji ćemo moći da slušamo pre kraja tekuće godine. Upravo zato Nišlije su bile u prilici da uživaju u interesantnoj mešavini savremenog zvuka sa etno elementima.

Tradicionalno publika u Nišu voli da ona bude ta koja se čeka, međutim, izgleda da je polako ova navika počela da se menja. Tako je sinoć i koji minut pre 21 sata bio formiran red ispred kapije dvorišta Univerziteta. Najveća dilema je bila o kakvoj muzici se tačno radi i je li to fank, pop, world… Kako definisanjem nečega možemo ispustiti suštinu i zaboraviti na važnost samog pojma, neka žanrovska odrednica Markovog stvaralaštva ostane po strani, jer ipak je najvažnije ono što se umetnošću prenosi i sa čim posetilac ode kući.

Marko Louis Banovina Niš

Koncert je krenuo uz “Lose Yourself” i uzvike koji su dopirali iz svih delova prilično popunjenog dvorišta Banovine. Potom je nakon iskazivanja vandrednog talenta na instrumentima, Marko iskoristio priliku da publici pokaže i kako pleše uz “Pada noć“. Njegov odnos prema publici i ponašanje na bini upravo su ono što daj posebnu čar. Pozdravljanje sa prvim redovima, prolazak kroz publiku i “upadanje” u selfije, igranje na proširenom delu bine, menjanje instrumenata, traženje i nameštanje slušalica, doterivanje visine stalka za mikrofon, brisanje znoja peškirom i uz to sviranje i pevanje sa osmehom na licu, bio bi opis Markovog ponašanja u toku samo jedne pesme.

Energičan početak, nagoveštavao je sjajan nastavak koncerta. Bilo je puno plesa, uzvika i aplauza, ali i po koja laganija stvar poput “Cveće Cafnalo” i “I Saw You Smile“, koje su podsetile na Markovog oca Ljubišu, prva jer je inspirisana sjajnom interpretacijom “starijeg” Louisa, a druga je upravo njemu i posvećena. Kroz smenu pesama sa “Shine on Me” i “Beskraj” provukla se i jedna, još uvek neobjavljena numera, “Zov“, koja se po svom ritmu i stilu u potpunosti uklapa sa objavljenim pesmama koje će se naći na sledećem albumu.

Marko Louis Banovina Niš

Prijatno septembarsko veče, muzika koja podstiče na ples, sjajno uvežbani muzičari, ali i iskrena emocija koja je pružena prisutnima, doveli su do toga da vreme proleti i činilo se da koncert tek što je krenuo, a stiglo se do kraja zvaničnog dela. Kako je pozivanje na bis postalo isto što i aplaudiranje pri sletanju aviona, Marko gotovo da i nije sišao sa bine. Još jednom je pokazao svoj smisao sa ritam i seo za bubnjeve da pokaže šta i tu zna. Sjajna komunikacija sa publikom videla se i pri izvođenju “Funky Chicken”, koja je dodatno rasplesala.

Čitava priča o sinoćnjem događaju može se zakružiti, upravo poslednjom pesmom koja je bila izvedena. “Doviđenja“, koja gotovo da pripoveda o svakom rastanku, sa puno tuge i melanholije jeste trenutak kada zaista poverujete izvođaču, kada ste u stanju da potpuno empatišete i to jeste trenutak koji Marka Louisa izdvaja od većine muzičara. Dopire do svakog ko sluša, nenametljivo i prirodno i baš zato jedino ostaje da čekamo sledeću priliku da čujemo, ali i osetimo Markovo stvaralaštvo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Marko Louis Banovina Niš

OSTAVITE ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.