-

NaslovnaReportažePutovanje kroz Niš sa Darkom Rundekom i Ekipom

Putovanje kroz Niš sa Darkom Rundekom i Ekipom

Darko Rundek & Ekipa Banovina Niš
Foto: Marija Veljković

Sinoć se u Banovini zbilo jedno zaista divno dešavanje. Naime, Darko Rundek je sa malo proširenijom Ekipom, na koju smo inače navikli, zabavljao prepuno dvorište Univerziteta više od dva sata. Među uzbuđenom slušalačkom masom bio je i nemali broj glumaca, koji su se skupili u Nišu povodom održavanja Filmskih susreta, i ukazali čast svojim prisustvom poznatom autoru i izvođaču Rundeku.

Darko Rundek & Ekipa Banovina NišU dnu dvorišta izdigla se bina, dimna zavesa obavijena svuda oko nje, teško je probijati se kroz lelujavu gustu masu vernih slušalaca. A na bini Ekipa, malo drugačija no inače, sa malo drugačijim repertoarom i malo drugačijim aranžmanima. Za bubnjevima je nastupao Silvio Bočić, kontrabasista je Roko Crnić, perkusionista Miro Manojlović, trubač Igor Pavlica, saksofon je svirala Ana Kovačić, klavijaturu i harmoniku Dušan Vranić, a violinu već čuvena Isabel. Među njima se nadvio Darko Rundek, šireći fenomenalne vibracije i menjajući „autfite” (razne kapice, naočare, košulje) u skladu sa raspoloženjem i repertoarom.

Svirku je otvorila pesma Tranzit”, a nakon nje neprekidno su se nizale što novije, nepoznatije, što starije pasme koje poznaju i oni koji Rundeka ne slušaju, pa čak i nekoliko najstarijih, onih iz perioda Haustora, čije izvođenje nismo imali prilike toliko često da čujemo u ovom milenijumu. Naravno kao i tokom cele turneje fokus je bio na pesmama sa albuma „Apokalipso”, koji je prošle godine navršio 20. godinu. Nešto više od dva sata samostalnog koncerta plenila je Rundekova Ekipa, ne dozvoljavajući nam da smirimo telo ni na tren.

Darko Rundek & Ekipa Banovina Niš

Uz odzvanjanje praskavog „ku-ku-ku-ku-ku” vodili su nas na „Kubu”, učestali psihodelični gruv vukao nas je u melanholično-lelujavo stanje, a „Karmela” nam vrtoglavo podigla borbeni duh, baklja se pali, pesnice se stisle, gromoglasni povici uzburkavaju Banovinu. Na kraju smo bačeni u „Kurdistan” prepuni ekstaze i utrnulih dlanova. Između ostalog, savetovala bih svim kaver bendovima da posete neku Rundekovu svirku i čuju kako se zapravo izvodi „Apokalipso”. Generalno, nepobitan je izuzetan performans svih izvođača. Predivno je biti deo nastupa gde se oseća, vidi i čuje da svako daje celog sebe iz ljubavi i zadovoljstva. „Dijalozi” između trube i saksofona, gitare i bas gitare, violine i gitare i duvačke sekcije bili su inspirativni i nadasve aražmanski urađeni na nov i opet rado slušljiv način. Na kraju, bis (koji je vraćan dva puta) nije mogao proći bez onih najvećih – Makedo”, Šejn” i „Šal od svile.

Darko Rundek & Ekipa Banovina NišTreba napomenuti da na ovom koncertu Rundek otvara problemsko pitanje odnosa prema životnoj sredini i uz pesmu Sejmeni” poručuje da je među nama vreme za revoluciju ekološke svesti, jer drugog mesta za život osim planete Zemlje nemamo.

Kontakt sa publikom bio je prisan, gotovo domaćinski. Pubika iz prvog reda imala je priliku da se pozdravi sa Darkom, stisne mu ruku, podeli osmeh, pivo ili cigaretu, a najmlađi slušalac iz publike, dvogodišnjak, dobio je čak i poljubac. U svakom pogledu, treba priznati da je ovo jedno od boljih muzičkih izvođenja ove sezone u Nišu, a najbolje Rundekovo izdanje kome sam prisustvovala do sada. Nadajmo se da će nam sa svojim saradnicima sledeće godine doneti nešto još bolje i interesantnije, što je i presudni razlog da mu se iznova svaki put vraćamo.

Darko Rundek & Ekipa Banovina Niš