-

NaslovnaReportažePut od "ružnog pačeta" do krcatog kluba - Sink u Elektropioniru

Put od „ružnog pačeta“ do krcatog kluba – Sink u Elektropioniru

Sink Danga Lost Picks Elektropionir Beograd
Sink; foto: Nemanja Đorđević

I dok su protestanti „lomili zgradu RTS-a“, Sink, Lost Picks i Danga su u subotu uveče, 16. marta preuzeli na sebe zadatak da polome Elektropionir. Doduše, kako ko. Tri poprilično različita benda, a opet tri benda koja teško da mogu da se uklope u bilo koju od beogradskih scena, su uspela da uklope energije i održe svirku koja je, svakome ko je bar malo sumnjao u neki od ovih bendova, otvorila oči i pokazala im njihovo pravo lice.

Veče je imao priliku da otvori beogradski post-grunge sastav Danga. Iako se na internetu može čuti samo jedna pesma, izbačena pre nešto više od godinu dana, ovaj bend već ima sasvim dovoljno materijala da publici pokaže koliko je napredovao od tada i kako danas zvuči. Zvuk u Elektropioniru, koji je bio nešto bolji nego onaj na koji su nas navikli, ipak im nije previše išao na ruku, pa su se prljavi i povremeno režući rifovi, koje nam donose Đorđe i Mladen, ponekad gušili u ozvučenju.

Andrea Ambruš predvodila je ovu petočlanu ekipu svojim snažnim, ali veoma smirenim vokalom, dok je iznervirano uživljeni gitarista Mladen Milošević,(podstaknut koncertom black metal sastava The Stone koji je nastupao veče pre) uz svoje prateće deonice, ispustio i par urlika koji su se savršeno uklopili u kompletnu priču koju je ovaj bend predstavio publici. Možda bi to mogao da postane i stalni deo njihovih pesama, a svakako bi bilo zanimljivo čuti i Andreu da ponekad zareži u mikrofon, jer deluje da joj to ne bi palo naročito teško. Koliko bend naporno radi na svom debi albumu govori i činjenica da im je, možda i najbolja pesma promenila ime trideset dva puta, a da im kako sami kažu „hit singl koji može i da se vrti na radiju sada zvuči malo gej“.

Sink Danga Lost Picks Elektropionir Beograd
Danga

Kada bi se delila nagrada za najneinovativniji bend 2019. godine, Lost Picks bi definitivno bili favoriti. Bar za sada. Ova petorka zvuči kao da je sama svoj cover bend, a muzika koju proizvode je bila sveža jedino u vreme kada je Riblja Čorba planirala da napravi svoju prvu svirku. Da. Sem bubnjara, svi članovi zvuče kao da svoj instrument sviraju najviše godinu dana, a ukoliko ta konstatacija nije tačna, zaista je vreme da nam pokažu nešto više od standardna tri akorda, već decenijama izlizanih rifova i poprilično mlakih tekstova. Čak ni nešto tvrđa završnica svirke, u kojoj su bar malo izašli iz svoje comfort zone, nije uspela da popravi utisak. Iako nam država kasni 50 godina za Evropom, bendovi zaista ne moraju i postoji pregršt onih koji to i dokazuju. Do tada, viđamo se na nekom moto skupu, jer to je trenutno neki plafon ovom bendu, čak i pored pohvalne činjenice da im je ceo repertoar sastavljen od autorske muzike.

Sink Danga Lost Picks Elektropionir Beograd
Lost Picks

Nakon mučnih sat vremena, binu preuzimaju zvezde večeri Sink. Nekadašnje „ružno pače“ beogradske scene došlo je do toga da napuni Elektropionir. Od benda koji je pre par godina smarao kao predgrupa na svakoj mogućoj svirci u Božidarcu i nije zanimao nikoga, Sink je danas bend koji je izgradio stil, izgradio ime i što najvažnije dobio identitet. Uvek je lepo kada ispratite bend koji raste. Oni su jedan od primera da slava i popularnost ne dolaze preko noći, već je to jedan dug i mukotrpan proces, koji se, ukoliko zaista vredite, jednog dana i isplati. Pun Elektropionir je nagrada za taj višegodišnji trud. Bend Sink ima iza sebe dva albuma i u pripremi treći, ali i više od sat i po vremena materijala za “isterivanje đavola” iz slušalaca.

Sink Danga Lost Picks Elektropionir Beograd
Sink

Zrela svirka, odličan, masan, težak i precizan bubanj, vokal koga je bilo svuda unoseći blagu trzavicu bolnog tenora u instrumentalnu melodiju, obe gitare i bas koji su u saglasju koordinirali čitavim nastupom, opravdali su mesto hedlajnera i organizatora prvog samostalnog koncerta. Čak i neko ko nije preveliki ljubitelj tvrđeg stoner rok i metal zvuka, ne bi mogao da odoli, zastane i odsluša makar jednu stvar. Svaka numera odsvirana je sa velikom posvećenošću i žarom i bukvalno je ova svirka zaustavila vreme u Elektropioniru. Ipak, najveće oduševljenje večeri bio je gost Pavle, čelista, čiji je instrument u tri pesme oplemenio ne samo zvuk, već i čitav karakter svirke i podario postojećoj melodiji još dublji, rascepaniji i emotivniji senzibilitet. Čitava ova priča, zajedno sa odličnim ozvučenjem nameće činjenicu da prosto ne možete da ne volite Sink i da ne čekate jedva njihov sledeći nastup i novi album i nekog novog gosta iznenađenja.

Na koncu čitave priče, mogli bismo samo da zaključimo sledeće: volite domaće bendove, pružite šansu i nekoj muzici koja vam baš i ne “leži” i podržavajte regionalnu alternativnu scenu, jer je fenomenalan osećaj biti deo razvitka i sazrevanja jednog dečijeg pokušaja u kvalitetan, repertoarom bogat i nadaleko poznat muzički projekat.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sink Danga Lost Picks Elektropionir Beograd