-

Purgatorijum Bjesova u „Božidarcu“

Bjesovi
Bjesovi u Božidarcu / foto: Kristina Ćirić

Sinoćno novo veče „Vračar Rocks“ unutar „Božidarca“ je imalo prilike da ugosti nova tri sastava, među kojima je glavno ime večeri imao iskusni rok bend iz Gornjeg Milanovca, Bjesovi.

Premda je početak koncerta sa nastupom prva dva benda blago kasnio, koncert je bio poprilično precizan što se satnice tiče, čak su Bjesovi izašli i nešto ranije na binu u odnosu na napisano vreme, 22:15. Što se tiče posete, pojavio se standardno pristojan broj ljudi koji je svoju kulminaciju svakako dosegao sa poslednjim od tri nastupa.

Nafta
Nafta

Dok su The Assasins lagano zagrevali publiku sa svojim individualnim brednom rok zvuka, sa sa subotičkom Naftom je publika već popunila prostor, ispunila tela pivom i pripremila se za treniranje glasnih žica, kao i povremene šutke. Nafta je pored svojih pesama sa svoja dva albuma, izvodila i legendarne „Džukele“ sa kojima su „kupili“ publiku.

Prepun Božidarac i Bjesovi stupaju na scenu. Bend se pojavio i postavio bez mnogo buke i sa pojavom pevača i frontmena Zorana Marinkovića, set je odmah započeo, na šta je publika veoma glasno reagovala.

Sa tri gitare (ne računajući bas) i blago apokaliptičnim zvukom, Bjesovi zvuče poput mašinerije koja gazi pred sobom. Pesama „Čak i da Mogu Sve„, u kojoj je pravi gitarski zid „gust“, a atmosferične melodije odzvanjaju prostorijom. Nije mnogo trebalo da bismo se susreli sa headbangovanjem, skakanjem i ubrzo šutkama u prvim redovima.

BjesoviPored turobne i atmosferične atmosfere koju stvara, bend ima tu sposobnost da relativno proste rifove i neke uobičajene deonice „oboji“ i zamrači (tokom seta je jedna od pesama imala maltene čistu bluz ritmiku, čini se da je u pitanju bila pesma „Probudi se„) ali svakako u potpuno drugačijem kontekstu i estetici. Vrhunac večeri je bila obrada Mizara, numera „Gradot E Nem“ koja, koliko sam upućen, Bjesovi po prvi put izvode uživo i pesma zaista zvuči premoćno.

Kao da je ovaj nastup bio preko potreban mnogima iz publike da „odvrnu“ svoje psihološke ventile i da kroz jednostavan a snažan zvuk benda izbace sve što treba da se izbaci. To je i jedan od kvaliteta „Božidarca“, što u relativno opuštenoj i ne preterano naglašenoj atmosferi omogućava mnogobrojnim sastavima i publici da slušaju svoje omiljene pesme.

„Vračar Rocks“ i „Božidarac“ su u ovom slučaju bili poput nekog „čistilišta“, unutar kog smo imali prilike da uz relativno agresivan i tamniji zvuk Bjesova uzbudimo svoje demone i da ih izbacimo iz sebe. Nikad nećemo moći sve, ali sa Bjesovima imamo mogućnost da to povremeno činimo, što je od velikog značaja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bjesovi