-

NaslovnaReportažePunk scena južne pruge živi i dalje

Punk scena južne pruge živi i dalje

Danilo Ašanin
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Čoveka u stalnoj potrazi za novim muzičkim žanrovima i bendovima vrednim slušanja. Moto: Play the game.. but don't let the game play you!
six_pack
Six Pack; Foto: Marija Veljković

U Klubu Pravnog fakulteta Juridicum sinoć je održan drugi po redu Punk fest Južne Pruge. Bendovi Držte Mačke, Violet i zvezde večeri, Six Pack, publici su pokazali i dokazali da je punk još uvek živ.

pfjp1Punk Fest Južne pruge nastao je kao pokušaj da se oživi na prvi pogled zamrla punk scena južne Srbije. Na prvom Punk Festu pre malo više od godinu dana nastupali sada već dobro poznati bendovi Čovek Bez Sluha, Dok7, Za Dž i The Commandos.

U duhu ovogodišnjeg domaćina, prvo su nastupili momci iz popularnog niškog punk-rock benda Drž’te Mačke. Na početku svirke bilo je relativno malo publike. Međutim, u roku od pet minuta, Pravni je bio pun. Fan klub ovog benda je tradicionalno zauzeo prednji red i uz dosta varnica otpočelo veče posvećeno punk muzici. Stefan, Stojan, Danilo i Vuk, mladi muzičari, su pred otprilike 200 ljudi svirali svoje hitove kao što su „Božić„, „Grčka“ i „Tekila„, Od pesama stranih bendova, mogle su se čuti „Josie“ i „Dammit“ Blink-182-a, „True North“ Bad Religion-a i mnoge druge.

pfjp2
Violet

Drugi na redu bio je bend iz Kragujevca, Violet. S obzirom na to da im je ovo prvi put da sviraju u Nišu, nisu znali šta da očekuju. Pojedinačni muzički afiniteti članova benda koji veoma variraju: od panka, preko hard roka do metala, sa jakim uticajem Foo Fightersa, vide se u melodičnim pesmama koje se odnose na svakodnevne društvene teme. Nastup su otvorili autorskom pesmom „Bez tebe“ nakon koje je usledila pesma „All my life“ od Foo Fightersa. Od autorskih pesama, svirali su „Zažmuri„, „Kliše“ (koja je inače imala najveći uticaj na publiku), kao i pesmu „Istina“ kojom su bacili anatemu na političku scenu u regionu. Gitaristi benda Violet, Savi Miroviću, tada je bio rođendan pa je nastup obeležen kako tortom, tako i rođendanskom pesmicom u punk fazonu.

I na kraju, kao zvezde večeri, nastupili su veterani punk muzike, bend Six Pack iz Smederevske Palanke. Poznati po veoma energičnim nastupima, Six Pack je jedan od prvih domaćih underground bendova koji je probio granice Srbije i svirao gotovo svugde gde se svirati može. Jaki rifovi, dosta šutki i inteligentni tekstovi su samo jedan od njihovih trademark simbol benda. Od hitova već poznatih publici, mogli su se čuti „Vodite me„, „Dva minuta straha„, „Megafon“ itd. Na publiku najveći utisak su ostavile pesme “ Fabrička greška“ kao i pesma „Anđela„, posvećena svoj deci bez roditelja.

pfjp3