-

Punk energija Mikea Watta i Missingmena u Gunu

mike-watt
Foto: Nemanja Đorđević

Nedeljno veče u beogradskom klubu Gun proteklo je u znaku dobre muzike i još boljeg raspoloženja koje je napravio legendarni Majk Vat.

L'oleillere
L’oleillere

Koncert, koji je zakazan za 21h, započeo je nesvakidašnji belgijski gitarista L’oleillere. Mladi Belgijanac je u potpunosti oduševio publiku kako svojim neverovatnim sviračkim sposobnostima, tako i nekonvencionalnim nastupom. Naime, prvo pojavljivanje pred publikom bile je u separeu kluba, da bi se nešto kasnije ponovo stvorio usred mase, i sedeći na stolici (opremljen lampicom koja mu je privezana za čelo obasjavala gitaru) odsvirao nekolicinu svojih kratkih i energičnih numera. Kreativna buka ili uređeni haos – to bi bili epiteti koji najbolje opisuju muziku ovog izvanrednog gitariste.

Guess What
Guess What

I dok je publika pratila brze ruke L’oleillerea, na binu su izašli članovi benda Guess What. Luk Varmkop i Grejam Mašnik osnovali su ovaj bend 2005. godine i tokom prvih par godina bazirali su svoj rad na pravljenju ( kako je sami opisuju) metafizičke muzike. 2008. godina označila je i početak njihovih koncertnih nastupa, na kojima su izvodili instrumentalne numere posvećene Ruskom astronautu Juriju Gagarinu. Otuda i njihov album – „Yuri Gagarin – 12 Modern Odes to History’s Greatest Spaceman“, koji su prezentovali i beogradskoj publici. Osim „svemirske“, ovaj duo proizvodi i veoma zanimljivu muziku koja je sastavljena od dobro usklađene mešavine italijanske renesanse melodije i modernih električno/ritmičnih instrumenata. I zaista, obučeni u zanimljivu i alternativnu varijantu karnevalskih maski, praćeni interesantnom i veselom muzikom – zasluženo su obrali aplauze zaintrigirane publike.

Mike Watt & The MissingmenMesto dvojice Britanaca na bini kluba Gun nešto pre 23h zauzeli su vetarani punk rock scene – Mike Watt & The Missingmen. Predvođen nekadašnjim basistom Minutemena, Firehosea i Stoogesa, bend je od prvog do poslednjeg minuta svog 45-tominutnog nastupa širio sirovu energiju pank muzike. Praćen Tomom Votsonom na gitari i bubnjarem Raulom Moralešom, Vat je još jednom pokazao zašto ga smatraju za jednog od najuticajnijih predstavnika ovog žanra.

„Sada ćemo da uradimo jednu zajebanu stvar… Sviraćemo pesmu koja traje 45 minuta i sastoji se od 30 celina! “ – bile su jedne od prvih reči koje je Majk uputio publici, od tog momenta sve je bilo u senci neverovatnog nastupa koji je oduvao sve prisutne. Da ovog izuzetnog basistu koji već uveliko gazi šestu deceniju života sretnete negde na ulici, verovatno biste ga zamenili za samo još jednog mirnog čikicu… ali niste ga sreli na ulici zar ne?! Beogradska publika videla ga je baš tamo gde je on apsolutno u svom elementu- na bini koju je sa ostatkom benda uspeo da „zapali“.

Svirajući kratke i eksplozivne pesme poptut „Arrow-Pierced-Egg-Man“, „Beak-Holding-Letter-Man“, „Hammering-Castle-Bird-Man“ i tako niz listu koja broji 30 stavki, a sve zajedno čine album „Hyphenated-man„, Misingmeni su ostavili neverovatno jak utisak na sve prisutne. Neprestano skakanje, neizostavne grimase, brze promene ritma – sve to je ovaj kratki nastup uspelo da načini legendarnim. Pozivajući se na slogan reklame koja je kružila pred zagrebački koncert benda – „Da li ste ludi da ovo propustite?!“ stavljamo tačku na neverovatnu atmosferu koja je sinoć p(r)otresla Gun. Ako vas put u nedelju uveče nije naveo do ovog beogradskog kluba, ne očajavajte – Majk Vat definitivno ima još šta da kaže!

 GALERIJA