-

NaslovnaReportažePunčke u ritmu kaosa odradile koncert u Tvornici

Punčke u ritmu kaosa odradile koncert u Tvornici

Foto: Arhiva (facebook.com/puncke/timeline)
Foto: Arhiva (facebook.com/puncke/timeline)

Tvornica je sinoć zračila razuzdanošću i dobrom glazbom. Veliki pogon bio je rezerviran za vinkovačko-novski trio Punčke, kojima je ovo bila prilika da predstave u punom svjetlu svoj album “Sunčano s povremenom naoblakom”, a i da odsviraju neke novitete s nadolazećeg albuma, koji se očekuje ove godine.

Post-punk, indie trojci ovo je bio prvi solo nastup u Velikom pogonu Tvornice. U intervjuima prije koncerta govorile su kako osjećaju veliku tremu, no trema se uopće nije osjetila. Dapače, pozornicom vladaju suvereno. Kako i ne bi, kada su samo prošle godine imale stotinjak koncerata.

Prije Punčki, kao predgrupa je nastupio band iz Siska, ###. Noise trojka zagrijala je publiku i izvela nekoliko pjesama, među kojima se našla pjesma “300 naopakih križeva”.

Glavne zvijezde večeri, Punčke, otvorile su koncert pjesmom “Počet ću iznova”, koja je stvorena za otvaranje svirke. Frontmanica Lucija već je u samom startu zavladala pozornicom i oduševila neisprnom energijom, no u prvoj polovici koncerta nije nekako uspjela prenijeti tu energiju na publiku, koja je bila poprilično pasivna.

Druga pjesma na set listi bila je “Svjetlost”, koju baš prisutni nisu znali ili su bili samo stidljivi zapjevati. Nakon nje, uslijedile su “141” i “Ritam kaosa”, na kojima je Lucija “gubila tlo pod nogama”, kako i pjeva u prvoj spomenutoj pjesmi. Te dvije pjesme su malo oživjele publiku. Valja spomenuti da je u gotovo samom početku koncerta bubnjarka Ruby razbila bubnjeve, što potvrđuje koliko su cure žestoke.

Nakon “Ritma kaosa”, na repertoaru su se našle pjesme “Teško dišem”, koju kao i “Jesen u NY” nije puno ljudi znalo. Između tih dviju pjesama izvele su pjesme s nadolazećeg albuma “Snjegovi” i “Tako je bolje”, koje su svi prisutni dobro prihvatili.

“Ocean”, njihov prvi singl s albuma koji će izaći ove godine, izazvao je poprilično velike ovacije publike. Zavodljivi rifovi na gitari i zarazan tekst aktivirao je publiku. Uslijedile su pjesme “Srce” i “Iz dana u dan”, koje su također natjerale prisutne da vrište nakon kraja pjesme.

Prije bisa, izvele su još tri pjesme, a to su “Promjena”, “Loše vijesti” i “Prije spavanja”. Publiku nisu toliko animirale, koliko one pjesme koje su bile ostavljene kao “šećer na kraju”, a to su bile “Petra Pan” i “Doručak”. Cure su finiširale koncert sa svojim najpoznatijim pjesmama, koje je publika najbolja znala, a i najviše je uživala u njima.

Energičan koncert zasigurno nije nikog ostavio ravnodušnim. Nije bilo dijela pozornice na kojem Lucija nije “headbangala”, savijala se i skakala. Naprosto oduševljava koliko je neumorna i koliko duboko proživljava pjesme. Koliko je impresionirala sve svojom uživljenosti, toliko je neke preplašila kad bi se u pojedinim trenucima zabuljila u publiku poput Jacka Nicholsona u filmu “Shining”. Međutim, ta primjedba je samo kap u oceanu, jer je koncert odradila izvanredno.

Isto se može reći i za basisticu Anju i bubnjarku Ruby. Iako Anja nije bila dominantna na pozornici kao Lucija, vidjelo se da uživa u onom što radi. Dok je Anja bila malo pasivnija od Lucije, Ruby je doslovno ubila bubnjeve.

Koliko god su pjesme bile dobre i energija na stageu neisrpna, to nije bilo dovoljno publici. Naime, publika je bila većinu vremena inertna, što je čudno s obzirom na to da su cure isijavale dobrom vibrom. Bilo je ovacija između pjesama te su na nekim pjesmama, kao što je primjerice “Petra Pan”, svi živnuli. Unatoč tome, žalosno je da su svi prisutni većinu koncerta djelovali kao kazališna publika, a ne kao publika na rock koncertu.

Nadamo se da je publika samo prividno izgledala umorno i da su duboko u sebi istinski uživali, jer su Punčke opravdale svoju scensku kvalitetu. Također, bilo je evidentno zašto su ih Queens of the Stone Age i Pipsi odabrali da im budu predgrupa.

Save