-

Puna Banovina u čast Čupi

Čupin Memorijal
Čupin Memorijal; foto: Vukašin Stanojević

Sinoć je pod sloganom „Najvažnije je biti zdrav“ održan jubilarni deseti Čupin memorijal u čast pokojnog Zorana Radosavljevića Čupe. Na bini se našlo isto toliko bendova različitog staža a u poslednjem trenutku, veče je dobilo i humanitarni karakter.

Hibridna perverzija
Hibridna perverzija

Iako je ove godine izostalo tradicionalno takmičenje bendova, nadoknađeno je kvantitetom bendova. Do pre godinu dana, Čupin memorijal održavao se u sklopu festivala Nisomnia. Ovo je drugi put da su Udruženje građana Balkanrock zajedno sa SKC-om i Čupinim prijateljima organizovali memorijal u njegovu čast, kako kažu, „pomoću štapa i kanapa“.

Bend Thick Skin je otvorio veče dvadesetominutnim nastupom u čast slobodi, ljubavi i rokenrolu osamdesetih. Ovaj bend, od nedavno vrlo aktivan, začudio je publiku jakim vokalom i rifovima u pesmama „Animals goin’ wild„, „Mexican“ i „Red hot“ (Motley Crue cover) nakon čega su se povukli sa scene.

Kramer
Kramer

Nakon kratke pauze, bend Hibridna perverzija stupio je na scenu. Ovom bendu, inače iz Lebana (jednim delom), ovo je bio prvi nastup u Nišu. Ovo je bend koji je za tri godine, koliko postoje, prošao mnogo izmena. U sadašnjem sastavu, sa bubnjarkom Danicom Nikolić, snimili su dve pesme „Mi živimo“ i „Haluciniram život“ koje je publika imala prilike da čuje sinoć.

Bend Kramer, jedan od bendova sa velikim sviračkim stažom, se nakon dužeg vremena vratio na domaću binu u Banovini. Njihovu dugogodišnju karijeru, obeleženu pesmama kao što su „Potraži me„, „U mojim mislima“ i mnoge druge, predstavili su pred već punom Banovinom.

Revolution
Revolution

Bend Revolution nastao je 2005. godine sa tendencijom da svira juznjački rock, pod uticajem velikih svetskih bendova. Poznati po svojim moćnim nastupima po moto skupovima i sličnim festivalima širom Balkana, sagradili su imidž teških metalaca. Publici je dobro došlo „buđenje“ koje su im priredili, obzirom da se žanrovski dosta razlikuju od prethodna dva benda.

Mladi polaznici muzičke škole „Music Land“ predstavili su se svirajući svetske hitove domaće i strane pop i rok muzike. Pored najave da je upis u školu u toku, „veseli voditelj“ je najavio veliki rođendanski koncert ovog benda povodom dve godine postojanja.

Grupa Kuća je formirana 1990. godine. Nakon 11-ogodišnje pauze, Grupa ponovo kreće sa radom 2013. godine. Ova „grupa“, da ne kažemo bend, privukla je pažnju publike svojim vrlo melanholičnim repertoarom a i time što je jedini trio koji je nastupao te večeri.

Grupa Kuća
Grupa Kuća

Error 404“ je bend koji je nastao iz JazzbookA benda, projekta volonterskog benda Nišville Jazz festivala koji je do sada prerastao u ozbiljnu priču o promociji džeza i dobre muzike. Ovaj kvartet svoj nastup zasniva na ozbiljnoj instrumentalnoj džez rok fuziji i čini se da su spremni da krenu stopama Eyota, svojih sugrađana.

Bend „Fantomski Baroni“ je nastao na inicijativu Dragana Aranđelovića Arčija i drugih Čupinih prijatelja. Ova, inače ad hoc grupa se formirala iz dva vrlo poznata benda iz osamdesetih, Fantomi i Baroni, tj. njihovih članova Tomija i Vanje. Uz srčano ovo je za tebe matori ovaj bend je izašao na scenu i junački odsvirao hitove iz The Rolling Stonesa poput „Wild Horses“ preminulom Čupi u čast.

Poslednji su na scenu izašli momci iz benda The Jam Station. Kao i prošle godine, muzičari su svojim interpretacijama džez, soul i funk hitova razveselili publiku. Na kraju repertoara, sada već tradicionalno, bend je zasvirao „Knockin’ on Heaven’s Door“ u društvu svih volontera, Čupinih prijatelja i organizatora Memorijala koji su omogućili da se on održi.

Zoran Radosavljević Čupa bio je dugogodišnji član sastava Galija, direktor NKC-a i veliki fan rokenrola, a preminuo je 6. septembra 2004. godine.

Galerija fotografija

The Jam Station
The Jam Station