-

Naslovna Reportaže "Publika je ovde veoma seksi čak i utorkom" - Richard Bona u Bitef Art Caffe-u

“Publika je ovde veoma seksi čak i utorkom” – Richard Bona u Bitef Art Caffe-u

Foto: Tanja Drobnjak

Čuveni džez muzičar, Richard Bona, posetio je Srbiju prvi put posle 20 godina. Poreklom iz  Afrike, ostvaren u celom svetu, sa svojom multinacionalnom grupom održao je dva koncerta u Bitef Art Caffe-u u okviru serijala Musicology Sessions Serbia, od kojih su oba ispunila maksimalan kapacitet kluba od oko 700-800 ljudi.

Kad je organizator izašao na binu najavio je virtuoza na basu kao najtišu tačku kluba i zamolio publiku da bude mirna i tiha da nešto ne bi propustila. U moderno zapadnjačkoj sredini, okružen svetlima reflektora, reklamama i LCD ekranima, dok se dim elektronskih cigareta kovitlao u vazduhu, Bona je obojio prostor mističnim zvukovima inspirisanim duhom raznih svetskih kultura: od svog klasičnog džez izdanja, preko zvukova indijskog i afričkog spiritualizma, pa sve do “Devojko mala”. Ovu numeru predstavio je kao jedini efekat za svoje beogradske fanove i zamolio da svi pevaju, što su i učinili plešući uz sving ritam.

Ričardova harizma bila je prisutna i tokom izvođenja muzike, kao i između pesama. Kad je ostatak grupe otišao na pauzu, on je sam publiku zabavio a capella improvizacijom. Pripovedao je o svakodnevnim andegdotama, raznim putovanjima, životnim iskustvima i svojim muzičkim počecima. Izjavio je da su Švajcarci izmislili sat, a Kubanci vreme. U toj priči stavio je Afrikance van konteksta vremena i objasnio da je njima bitno samo da su tu, što je i primerom pokazao tako što je doveo afrički duh u Beograd na dve večeri, prepustivši se svakom tonu i taktu svoje muzike, koja je i najbojažljivijeg člana publike pokrenula da bar nogom lupka uz ritam pesama. Omaž za Jaca Pistoriousa uveo je pričom o svom putu ka sviranju basa, gde je naveo da je glavni razlog da pređe da svira ovaj instrument bio novac, jer bi basista u njegovom rodnom gradu zaradio 20 dolara više svirajući onu neku džez muziku, o kojoj on tada ništa nije znao, nego je učio svirajući.

Sa i bez orkestra, uz tempo i ritmove svih vrsta, Bona uspeva da probudi dušu prostorije. Spojem iskonskog zvuka i moderne tehnologije, njegov vazdušasto lak glas i glatki, lagani bas sa pet žica, uz povremen dovitljiv komentar uvek prati osmeh. Veoma je upadljiva njegova ljubav prema muzici i povezanost s publikom, koje čine da se ljudi raznih godina i profila već decenijama njemu vraćaju, dok sam Richard Bona ostaje nepromenjen i van vremena.

Bona je šaljio izjavio da je jedini iz Beograda u svom bendu, da ne želi da čeka još 20 godina da ponovo dođe u svoj grad, gde je publika veoma seksi čak utorkom uveče. Ovaj zabavljač u svakom smislu reči svojim talentom uspeo je, uprkos svim razlikama i distanci što publike, što muzičara, da stvori duh jedinstva koji svu publiku premešta u taj prostor van vremena. Ko ga je doživeo, pamti ga do kraja života, a svako ko nije zaslužuje bar jednom u životu da sebi priušti takvo iskustvo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA