fbpx

-

Naslovna Reportaže Psihomodo Pop vatreno proslavio rođendan

Psihomodo Pop vatreno proslavio rođendan

Psihomodo pop
Foto: Dorja Kožić

Psihomodo Pop jedan je od onih bendova čije ćete prave, istinske i samo njima vjerne fanove malo teže sresti. Pa ipak, eto ga, bend je već trideset godina sveprisutan, uvijek radno viđen i uvijek dobrodošao.

mašinko
Mašinko

Prepoznala je publika u njima velike zabavljače i to im je još davnih dana zagarantiralo status kultne grupe, a svakim svojim nastupom Psihići tu titulu sve više potvrđuju. Zašto je tome tako pokazao je i  sinoćnji koncert u Domu sportova, kojim su Gobac i ekipa započeli turneju naziva „Neograničen rock trajanja“.

Kao predgrupa Psihomodo Popu nastupili su mladi punkeri koji se kriju iza imena Mašinko.   U otprilike pola sata, koliko im je ustupljeno, Mašinko je odradio i više nego korektan nastup, izvodeći neke od svojih prvih pjesama, ali i koristeći priliku da promoviraju svoj svježe objavljeni album „Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše“. Očito je da ova šestorica Zagrepčana predstavljaju mlade nade hrvatskog punka, ali i da iza sebe već imaju popriličnu bazu fanova, koja se dobrano rasplesala u iščekivanju zvijezda večeri. U svakom slučaju, za pohvalu je da se na ovakvim događajima daje prilika mladim bendovima.

psihomodo popNakon Mašinka krenula je brzinska izmjena bine, a veliko zanimanje izazvalo je i trčkaranje djelatnika Mirnovec Pirotehnike. Jer gdje su pirotehničari, tu je i vatromet, a vatromet je uvijek cool. Tehničari su se svojski trudili obaviti svoj posao u najkraćem roku, kako bi satnica bila ispoštovana. Na tome su inzistirali i sami organizatori, danima upozoravajući publiku kako će koncert započeti na vrijeme (navodno ga je pratio i radio prijenos).

Naravno, upozorenje je bilo uzaludno, jer koliko god mi Hrvati pokušali pobjeći s Balkana, ipak će balkanski mentalitet ostati u nama. Stoga, kada su nešto sitno iza 21 sat započeli prvi taktovi „Pinokia“ i kada je Gobac, praćen raketicama, prskalicama i tisućama konfeta izletio na binu – unatoč rasprodanom koncertu, dočekale su ga poluprazne tribine. Ipak, jedino kome zbog toga može biti žao, sami su zakašnjeli posjetitelji, jer su propustili pravi mini spektakl. A to je bio tek početak!

psihomodo popIza toga su u jednom dahu odsvirane još i „Ja sam“, kao i „Volim crtane filmove“, a tek tada je Gobac uzeo milisekundu predaha te se, na sebi svojstven i duhovit način, obratio i zahvalio publici. Naravno, njegovih šašavih monologa nije nedostajalo ni u jednom trenutku cijele večeri.

Program je dalje nastavljen uz „Telegram Sam“, „Nema nje“, „Kad sam imao šesnaest“ i slične hitove iz nekih starijih faza benda. Treba spomenuti da im se na nekoliko pjesama priključio i izvrstan brass kvartet koji je dodatno upotpunio zvuk benda, a na novoj pjesmi „Buni se, bunim se“ pridružili su im se i Klinci s Ribnjaka. Nažalost, ozvučenje Klinaca je bilo prilično loše pa se desila „ima slike, nema tona“ situacija.

Od novih pjesama odsvirane su još i „Bejbi“ i „Ona ludo pati“, ali za sada je prijem tih pjesama daleko ispod razine „Bože čuvaj Psihomodo Pop“, „Totalno sam lud“ i „Ja volim samo sebe“ koje su zapalile publiku. Nakon potonje je i sam Gobac priznao da mu je „malo vruće“, na što je publika u sekundi odvratila sa „Skini se“. Niti bi ovo bio Psihomodo Pop, niti bi on bio Gobac da nije pristao na zahtjev obožavatelja i bez srama pokazao dobrodržeće pedesetogodišnje golo dupe.
Sve nakon toga bilo je samo još luđe i nabrijanije, unatoč činjenici da su uslijedile nešto laganije „Ona odlazi“, „Boby“ i „Seksualna ovisnost“. Koje su pak sve zajedno kulminirale jednom jedinom i neponovljivom – „Fridom“.

psihomodo pop
Judita Franković

Do kraja službenog dijela odsvirane su još neke nove i neke stare stvari („Boing 747“, „Osjećam se haj“, „Zločest k’o pas“, …), letjele su konfete na sve strane, članovi benda su se svako malo iznenađivali bacačima plamena, spuštala se umjetna magla, bilo je dimnih zavjesa i pahulja snijega, a u jednom trenu se Gobac odlučio i odmoriti. Na vrhu željezne konstrukcije, koji metar iznad bine. Ova cjelovečernja hiperaktivnost malo se smirila tek nakon „Ramone“ i „Sexy magazina“, kada je bend završio regularni dio i otišao odmoriti koju sekundu prije bisa.

A bis nije bio ništa manje eksplozivan nego i ostatak koncerta. Započeo je uz „Donnu“, a tom prilikom im se na bini pridružila i simpatična Judita Franković koja glumi u istoimenom spotu. S obzirom da se ipak radilo o pravoj rock ‘n’ roll večeri, Judita je ležerno skinula svoj grudnjak i poklonila ga Gopcu. „Rano jutro“, „Mila“ i unplugged verzija „Fride“ prošle su ipak bez dodatnog svlačenja. Za kraj je ostala još samo jedna stvar, kako je i sam bend priznao, već tradicionalno zadnja – „Leteći odred“. I uz nju (a i uz još malo vatrometa) završila su dva i pola sata čiste perfekcije.

Sveukupna večer proletjela je neopisivo brzo, a tu istu stvar rekao je Gobac i za njihovu karijeru. „K’o kak projde tramvaj, prošlo je trideset let.“ E pa, Bože čuvaj Psihomodo Pop i neka bude još veći dernek na pedesetoj obljetnici.

psihomodo pop