-

NaslovnaReportažePsihodelično-romantični flažoleti Consecrationa u Elektropioniru

Psihodelično-romantični flažoleti Consecrationa u Elektropioniru

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Consecration
foto: arhiva

Elektropionir gori! U poslednje vreme je program krenuo punom parom i već tokom meseca nakon Dopethronea i sjajnog nastupa Russian Circlesa došao na red i na naše sada već veterane Consecration da doprinesu sa svojim prepoznatljivim psihodeličnim turbulencijama na bini beogradskog Elektropionira. Podrška publike je bila očekivana i karte su bile većinom rasprodate. Pored beogradskog trija, kao predgrupa su nastupili prijatleji benda, Hill iz Šapca koji su pred beogradskom publikom imali svoju prvu zvaničnu svirku.

Nešto pre 21 časa se na bini pojavio šapčanski duo koji je uz vizuelizaciju iza benda predstavio publici set. Muzika benda je bazirana na psihodeličnim, repetitivnim instrumentalima koji su praćeni sa raznolikim efektima koji daju dodatnu noisy boju. Bubnjar Darko Marinković i basista Aleksandar Apostolovski (koji uporedo izvodi i neke od sint deonica)  su na izvestan način uveli u neke od karakteristika koje će se čuti i u Consecration setu. Možda na momente deluje pomalo repetitivno, zamorno i bez dovoljno isticajnog materijala, ali opet, zavisi od raspoloženja i ukusa. Bend je svakako imao dosta dobre reakcije publike i odlično je prihvaćen na svom debi nastupu. Vrlo adekvatan uvod za naredni deo svirke.

Consecration je ubrzo nešto pre 22 časa već bio na sceni i bez previše oduglovačenja započeo svirku. Početak svirke je obeležio kratak nestanak struje koji se desio možda još jednom pre nastupa nakratko pa je bend bez previše problema ponovio uvodni deo prve pesme. Što se tiče nastupa konkretno, bend je na veteranskom nivou predstavio sada već tradicionalnu listu njihovih hitova među kojima je publika mogla da lepo čuje i isprati „Rinasek“ (ponekad mi je zaista krivo što ova pesma nema onaj nekadašnji vokoder efekat na vokalu, taj element tako sjajno dodaje na kvalitetu) „Somna„, „Aligator“ i „Cimet“ (na koji je publika posebno radosno reagovala). Svirka je protekla nekako lagano i očekivano jasno, sada već odavno uvežbano i profesionalno na visokom nivou. Ko je voleo Consecration, nije se razočarao, ne predug set, lepo ukomponovano sa novijim pesmama i starim hitovima. Zvuk je generalno bio dobar, vokali su bili pomalo nejasni i „mutni“ u nekim trenucima ali je osnova benda u snažnoj atmosferičnoj zvučnoj slici nadvladala i obuzela publiku. Gitarske melodije su bile fantastično jasne i čiste, a pogotovo je potrebno istaći flažolete koje Danilo Nikodinovski svira, vrlo ubedljivo i dobro u celokupnoj slici. Naravno, nije potrebno ni napominjati da je prostor bio u potpunosti popunjen i da i sama publika takođe veteranski prati bend kroz godine i različite ere stvaranja.

Na kraju, celokupan nastup je prošao dosta jasno i očekivano, nekako vrlo mirno i samouvereno. Možda naizgled deluje da nije fer reći ovako nešto o bendu, ali je u pozitivnom smislu bez iznenađenja i nekih posebnih očekivanja. Consecration na ovom nivou znalački poznaje svoj zvuk, identitet, stil i vešto se sa njima rukovodi kad god je na sceni. Možda je nešto manje ovaj koncert bio usmeren na neke „metalskije“ momente u odnosu na ranije nastupe ali generalno je sve bilo na nivou i zadovoljavajuće.

Save