-

Psihoaktivno dejstvo Consecrationa na Novi Sad

Consecration / foto: Stefan Savić
Consecration / foto: Stefan Savić

Novi Sad imao je sinoć priviliegiju da po drugi put u sedam meseci ugosti beogradski Consecration. Velika posećenost sinoć, kojoj je doprinela i domaća podrška Wolfram, najbolje je posvedočila o tome koliko je ovdašnja publika željna oba benda.

Wolfram
Wolfram

Već u 22h probiti se do bine bilo je gotovo nemoguće, nekih petnaestak minuta kasnije Wolfram je stupio na binu. Sastav koji je oformljen pre četiri godine čine bivši članovi benda SEWN (Marko Dorić, Dušan Prentović, Aleksandar Apić), gitarista benda PRY Branislav Božanić i od skora pavačica Jana Zurovac.

Wolfram u Novom Sadu ima solidnu bazu fanova zahvaljujući čestim nastupima, ali svakako i jednistvenom pristupu muzici koji je kombinacija elektronike, masivnih rifova i psihodelije, a oni sami ga nazivaju acid metalom. Uplivi iz teških gitarskih rifova u deonice natopljene elektronskim efektima koje kreiraju amibijentalnu atmosferu drže pažnju i obećavaju dobru budućnost albumu prvencu Music of the Heathen čiji izlazak je predviđen za početak ove godine. “Heathen”, “Mothering”, “Jully chills”, “Babel” i poslednja stvar koju su napravili radnog naziva “Vještica” razgalili su krcatu Crnu Kuću bez da su ostavili utisak predgrupe. Nakon nekih sat vremena Aleksandar Apić pozdravio je publiku zahvalivši se i pohvalivši Baneta Božanića koji je svirao sa povređenom nogom. Evidentno je da su ljudi jednako uživali u oba benda i da Wolfram nije nikakva uvertira, već bend koji, ako nastavi ovako, ima sjajnu budućnost ispred sebe.

Consecration
Consecration

Konsi su na binu izašli nešto pre ponoći da bi u startu počastili već razularenu masu jednom od eksplozivnijih stvari sa abuma Univerzum zna – “Luka Čeh”. Prvi taktovi “Cimeta” otvorili su vrata psihodeličnog sveta Consecrationa i više nije bilo nazad, kao i uvek kada oni sviraju tih sat i po-dva ne preostaje vam ništa drugo do da se njišete zatvorenih očiju i pustite da vas nosi. “Rinasek” sa prov albuma Aux snimljenog sada već davne 2008. i “Praskozorje” koja od mirnog, nežnog početka postepeno raste i divlja zajedno sa publikom koja reflektuje energiju nazad na binu i na taj način oblikuje pesme koje uživo uvek dobiju neki drugačiji prizvuk.

Čvrsta ritam sekcija Ivana Aranđelovića i Matije Dagovića koja se prepliće sa slojevima Danilovog glasa, kosmičkih melodija i teških rifova ne ostavlja nikog ravnodušnim i kreira prepoznatljivu energiju na svakom nastupu. Pesma “Barikade” nadovezala se na poslednji energični deo “Praskozorja” i prouzrokovala novi talas šutki. Psihoaktivno dejstvo Consecrationa uzelo je maha prilikom izvođenja pesama “Aligator” i “Idiot glee”, ali svemu što je lepo dođe kraj tako se i ovo stopoiranje kroz galaksiju zavrsilo naprasno i bez bisa, ali ipak sa dugim aplauzom i uzvicima oduševljenja. Iako su svirali nešto kraće nego prethodni put kvalitet svirke je uvek na istom nivou, ostaje nam samo da sa nestrpljenjem čekamo novi album “Grob” koji je u završnoj fazi pripreme.

Save