-

Prvo veče Nisomnije ili koncert Kerbera?

kerber 1
Kerber; foto: Marija Veljković

Prepodnevni pljusak i naznake lošijeg vremena, kao da su bili presudni faktor u određivanju kako će se 13. po redu Nisomnia održati.

Ne tako optimistično, započelo je prvo festivalsko veče uz mladi ulični bend „Komšije„, koji su imali tu „čast“ da otvore festival pred nekolicinom ljudi, pa je sve izgledalo kao jedna veća generalna proba. Ipak, oni su se držali svoje satnice i odsvirali svoj repertoar domaćih i stranih pop rok hitova. Nažalost, celo veče se može opisati slično, preciznije može se podeliti u dve etape – koncert Kerbera i, uslovno rečeno, „prateći program“. Nakon više od pola sata kašnjenja na binu, izašli su dobro poznati članovi legendarnog niškog sastava, a i regiona – Kerber. U tom momentu broj ljudi u publici se već značajno povećao i svi su nestrpljivo čekali da kultni bend zasvira.

kerber 2Sve je počelo sa „Nebo je malo za sve„, a nastavilo se nizanjem hitova poput „Babaroga„, „Od kad te ne volim„, „Bolje da sam druge ljubio„, a onda je pred početak pesme „Na raskršću“ Gale pozvao publiku da mu pomogne da se malo odmori i da zapeva umesto njega, što je dodatno razgalilo prisutne. Pred kraj pesme, popularni frontmen je morao da pohvali publiku rekavši kako „jug ima ritam“ i pozvao samo VIP ložu da otpeva refren, na šta je neko iz mase dobacio: „Oni su platili, ne mora da pevaju!“, što je izazvalo opšti smeh publike, dok su „vipovci“ na kraju ispunili želju pevača, iako su platili karte.

Gale je u nastavku samo potvrdio svoje izvanredne glasovne mogućnosti, te uz sjajnu svirku ostalih članova pokazao da im godine ništa ne mogu. Šarolika publika, sastavljena od svih generacija, samo je dokazala koliko je ovaj bend ostavio jak utisak, kako na dugogodišnje fanove, tako i na mlađe naraštaje. Uživalo se dalje uz „Blagi Bože podigni me„, „Bele utvare„, „Ratne igre„, a i izvedena je i nova pesma „Ne govori„, premijerno i samo za Nišlije, uz ovacije i Galetov komentar da je „lepo biti prvi“.

Nakon „Medena„, „Pepeo i prah„, bend je sišao sa bine, ali posle dužeg negodovanja publike, kako to obično biva, Kerber se vratio na bis, a izveli su još „Kao tvoj kerber“ i „Pronađi mesto„, nakon čega se pevač zahvalio publici i Nisomniji na pozivu i zvanično završio uz poruku: „Život je previše kratka epizoda, da bi se trošio na sve osim muzike i… pomalo ljubavi“.

ska
Ska

Kako je Kerber završio nastup, tako je oskudno popunjen plato niške Tvrđave polako počinjao da nalikuje početku i uz skroman broj prisutnih dočekao leskovački sastav „SKA„, koji su dali sve od sebe da u svom poznatom stilu reanimiraju prisutne, ali nažalost atmosfera je poprilično opala nakon odlaska većine ljudi, te je nakon pola sata, odnosno oko dva ujutro, na binu izašao popularni pank rok bend „Dok7“ i održao jednu od zapaženijih „proba“ grupe pred par vatrenih fanova, ali kako je i sam gitarista i pevač Milutin rekao: „Mi smo za ortake, ne za face glupe“. Izveli su dobro poznate hitove upravo pomenutim fanovima, pa su se čule „Uticaj„, „Dobar dan„, „Fellacio„, kao i par novih pesama sa predstojećeg albuma, da bi najnezahvalniji zadatak prepustili beogradskoj grupi „Revolt„, koja je na samom kraju iz poštovanja odsvirala par pesama i zatvorila veče.