-

Prvo veče Dža ili Bu-ove posete Nišu

Dža ili Bu
foto: arhiva

Beogradski pank-rok sastav Dža ili Bu je sinoć u niškom klubu Black stage podsetio još jednom na najveće hitove i prikazao presek pesama benda koji je postavio sebi možda jedno od primarnih mesta u nezvaničnoj srpskoj pank kući slavnih.

Karte su unapred bile rasprodate te publika, kojoj ni evidentno tesan prostor jednog od preostalih niških andergraund stecišta, kao ni čekanje usled kašnjenja nije smetalo, otpratila je svaku pesmu zajedno sa članovima benda. Nesumnjivo je da su tačno dve godine od poslednjeg koncerta na niškom sajmistu sasvim dovoljne da okupe Nišlije verne panku, kao i goste iz drugih gradova oko ugođaja kakav pruža Dža ili Bu, gde su se mogle čuti i neke od novih pesama sa sedmog albuma – „Sedma sila“ čije se snimanje privodi kraju.

Hit kakav je „Drug Tito„, iz 1993. godine već na samom početku nadahnuo je posetioce koji su uz bend odrastali, a, ništa manje ni ostale, dosta mlađe posetioce, koji su zdušno pevali naslove, nadolazećih pesama kao što su: „Rizik“ ili „Beskrajan pad„. Malo zbunjenosti doneo je kratki prekid svirke zbog tehničkih problema sa bubnjevima, no, nakon što je problem rešen nastavilo se sa pesmama poput „Put„, „Hajde„, a utisak je da su se posetioci izrazito obradovali pesmi „Ustani i kreni“ iz 1996. godine da bi potom prostorom zavladala krajnje pozitivna energija uprkos teškoj tematici kojom se Beograđani bave. Zapravo, zavladao je „Stampedo“ koji je horski i ispraćen i delovao kao poziv na neizbežnu šutku. Sa ništa manje žara ispraćene su i numere „Metak„, „Zid„, „Rasprodaja“ iz 2007. godine, nastale nakon privremene pauze koju su momci sa Vračara napravili nakon bombardovanja devdesetdevete.

Frontmen grupe Nebojša Simeunović Sabljar je podizao masu svojim prepoznatljivim vokalom i nonšalantnošću pride, te uz simpatične komentare uspostavljao fenomenalnu interakciju s publikom. Dejan Milojević Kid za bubnjevima, Vladan Vasiljević sa gitarom i Vuk Pavlović na bas gitari činili su dobro uvežbanu muzičku podlogu pesmama koje se ne mogu nazvati prizemnim. Da, pesma „Večna lovišta“ je naročito uzdrmala publiku, smeštena u bis imala je ulogu da privede događaj kraju, no ovacije aplauza i povika izazvale su još jedan bis gde je otpevana omiljena pesma „Osnovna škola„.

Posetioci su sinoć bili u prilici da kupe majice sa novim dizajnom, bedževe i diskove, a to ćete moći i večeras da učinite jer sledi još jedno veče za pamćenje sa Dža ili Bu.

Setlista:

 1. Drug Tito
 2. Dobre stvari
 3. Rizik
 4. Baksuzan dan
 5. Beskrajan pad
 6. Fliperaš
 7. Put
 8. Hajde
 9. Glumac
 10. Najjači samo ostaju
 11. Ustani i kreni
 12. Stampedo
 13. Neki drugi grad
 14. Zauvek
 15. Odiseja
 16. Rasprodaja
 17. Zid
 18. Metak
 19. Aljaska
 20. Droga i mladi
 21. Gole istine
 22. Vip
 23. Drugovi
 24. Večna lovišta
 25. Staljin