-

NaslovnaIzdvajamoPrvo veče Demofesta: Devet dina druže!

Prvo veče Demofesta: Devet dina druže!

Dub Pistols
Dub Pistols; foto: Demofest

Nektar pivo. Svuda. Iako jeste zvanično pivo ovog festivala, moglo se videti u svakom kutku Tvrđave. U tom momentu shvatiš koliko ti nedostaje čak i Zaječarko. Doduše, when in Bosnia, do as the Bosnians do. Ispijajući ovo poznato bosansko pivo, masa je čekala i sam početak festivala, koji je svoja vrata narodu otvorio u osam časova. Svi oni željni da vide mlade nade u vidu demo bendova, ili, pak, svi koji nisu imali nameru da daju pet konvertibilnih maraka nakon pola deset, stajali su, pa i sedeli, iščekujući početak Demofesta.

SKA
S.K.A.

Prvi demo bend je svoj nastup otpočeo u devet časova time otvarajući deveti Demofest u Banjaluci na poznatoj tvrđavi Kastel. Devet dina druže! Nije mala stvar. A, kako kaže i Brankica Janković, koja je zaslužna za pokretanje ovog festivala, bendovi iz godine u godinu prilažu sve bolje prijave. Žiri definitivno nema lagan posao. Od 467 prijavljenih bendova iz cele bivše Juge, na festival je prošlo svega njih 35, a prvo polufinalno veče je definitivno prošlo s puno uspeha. Ne može se baš reći da je bilo svih mogućih žanrova, al je svakako bio šarolik repertoar. Najviše se moglo čuti i videti bendova iz Srbije i Hrvatske, ali je domaći, banjalučki bend Kdžo odneo najviše aplauza, dok je Fish Vibe iz Apatina, na početku prvi rasplesao publiku.

Pre proglašenja finalista, nastup su priredili leskovački S.K.A., koji su prošle godine osvojili treće mesto. Podigli su masu sa svojim prepevima pesama Čke beogradske i Nimfoa takođe su otpevali i Vrežinski bazen niškog benda Bokal oseća stvarnost koji je nažalost otkazao ućešče na festivalu. Nastup su završili svojom numerom Ona voli ovaj gruv, na kojoj su krenule i prve šutke. Zatim je usledilo i proglašenje, a bendovi koji su pobedili u prvoj polufinalnoj večeri, 21. jula, i zasluženo prošli u finale su: Degeneza, East Time, Eot, Kdžo, Letarg i Seine.

Dub Pistols (2)
Dub Pistols

Potom – žurka! Već kad su sa prvom numerom izašli na scenu malo posle ponoći, Dub Pistols su naprosto pokrenuli publiku svojom energijom. Nakon prve pesme, usledila je živahna Alive. Svakako su premašili očekivanja, jer bend definitivno bolje zvuči uživo nego što se da pretpostaviti. Potom su odsvirali Real Gangsters i Keep the Fire Burning, nakon kojih je usledila i jedna nova i dinamična numera. Ludnica. Da li je zbog svog tog Nektar piva, od energije koju bend šalje publici ili, pak, od same njihove muzike, masa, definitivno je živnula. Usledile su Sticky Situation, It Ain’t Done Till It’s Over i The problem Is. Nakon Killa Sound izgleda da se i Seanie Tee još više uzbudio pa je kasnije odlučio i da dođe skroz do publike, koja ga je dočekala još uzbuđenije. Al tek nakon Gunshot, kada je Seanie Tee uz pesmu Pistoleros ušao na binu sa sombrerom, publika je oduševljeno navijala sa svog, može se već reći, plesnog podijuma. Dub Pistols definitivno znaju da naprave atmosferu, a energije im ne manjka. Na festivalima doživaljaj često zavisi od mesta na kom se nalaziš i blizine bine, mada, ovde se stiče utisak da ovaj faktor uopšte nije uticao i da se publika jednako dobro provodila u poslednjim redovima kao i u onim prvim. Potom su pozvali fotografa na scenu i obeležili ovo veče, kao i svoju izvedbu na pravi način. Dub Pistols su svoj nastup završili uz numeru Mucky Weekend i nestrpljivoj publici ostavili da željno iščekuje sledećeg izvođača – Hladno Pivo. Ono što dalje možemo očekivati od ovog aktivnog benda koji je večito na turnejama jeste album koji će izaći oko februara i dokumentarac posvećen bendu.

Hladno pivo
Hladno pivo

U pola 2, kad su trebali da otpočnu već su se čuli krici iz mase. Nestrpljenje. A potom su izašli na binu Hladno Pivo. Nisu ni otpočeli svoj nastup a publika je već počela gromko i besno da kliče. Otpočeli su pesmom Biološki sat. Iako putem Demofesta promovišu svoj poslendji album, rekli su da će se vraćati i na neke stare numere i primati i predloge od publike, što je publika s oduševljenjem prihvatila. Zatim je usledila pesma o ‘muškoj stvari’ Messi, a nakon nje i Dibidus koje su sa aktuelnog albuma „Dani zatvorenih vrata“. Potom smo mogli čuti i poznatu Ne volim te,  na kojoj se činilo kao da svi posetioci znaju tekst i još jednu ‘ljubavnu’ Pevajte nešto ljubavno. U ovom momentu su krenule i šutke, uz budno oko obezbeđenja koje je stajalo tik uz ogradu. Izgleda da se masa popali na ovim „ljubavnim“ pesmama. Zatim su otpevali Carstvo Pasea i veselu Dan oslobođenja, kao i poznatu Jednim osmjehom.

demofestSvi nastupi na ovom festivalu veoma su dobro propraćeni vizuelno, a ozvučenje je isto bilo odlično, što je samo još više doprinelo doživljaju. Otpevali su i Šamar, Ranjeni i Ludi da bi došli i do čuvenog i svima dobro poznatog Supermena. Iako nisu otpevali slabo poznatu Lift, za koju je Mile Kekin rekao da po njegovom mišljenju ima jedan od boljih tekstova, otpevali su, njemu jednako dragu pesmu sa novog albuma – Firma. Na kraju je usledila Mlohava ćuna, za koju je rekao da veoma dugo nisu svirali, kao i Debeli. Potom – pesma o zajebanom temperamentu ljudi na ovom prostoru. Tako je bar najavio sledeći pesmu Na ovim prosotrima, koja je po svom vajbu bila dobar uvod pesmi Sreća. Nakon pesme Planeta, usledila je još jedna pesma sa novog albuma Mojoj majici. A šta je važno jednom bendu, kako kaže Mile? Zgodan frontmen i dobra majica, naravno. A dobrih majici je u publici, bome, bilo podosta. Kako kaže i frontmen Dub Pistolsa, Barry Ashworth, nije važan punk zvuk već taj punk stav. A Hladno Pivo ga ima dovoljno. A kako to najbolje pokazati, ako ne jednom dobrom Fuck The System majicom? Nakon Šanka i Kaže stari šta nam fali otpevali su svoju čuvenu Nije sve tako sivo i za kraj sačuvali Pitala si me. Doduše, iako su rekli da će Pitala si me biti poslednja, odsvirali su još nekoliko numera, poput stare Trening za umiranje, Samo za taj osećaj i Kirbaj i Kotlovina.  Dobivši odličan, mada i očekivano dobar nastup, izmoren i već otrežnjen narod se polako krenuo vraćati kućama, gazivši po čašama ispijenog Nektar piva.

Večeras nas očekuje drugo polufinalno veče u kom ćemo čuti proglašenje ostalih finalista. Takođe će nastupiti i Rezerve, The Sisters of Mercy i Kolja i grobovlsnici.