fbpx

-

Naslovna Reportaže Prvih 40 godina Maskenbala u KST-u

Prvih 40 godina Maskenbala u KST-u

_DSC0444
“Ispod maske se ne krije samo telo.” – Alan Mur, V kao Vendeta

Kao i svakog decembra, koji dan pre Nove Godine, Klub Studenata Tehnike u Beogradu organizuje svoj čuveni maskenbal. Ovoga puta smo se ulaskom na vrata zgrade Tehničkih Fakulteta teleportovali u prestonicu zabave – Las Vegas, sa sve palatama i ogromnim kockama za igru. Kultni KST je sinoć bio podeljen na pet „sekcija“ – Viva Las Vegas (mejn stejdž), Paranoju u Las Vegasu (reggae i ska stejdž), Cezarovu Palatu (hip hop & drum’n’bass stejdž), Sin City (etno stejdž) i KSTove DJeve koji su uigrano puštali svoje standardne setove na pet različith lokacija.

Kada su se negde oko pola jedanaest konačno otvorile, kapije „Vegasa“ su bile preplavljene Elvisima, „Minionsima“, časnim sestrama, Hunterima Thompsonima, zečicama, Merlinkama, vitezovima, Vulverinima i mnogim drugim referencama na pop kulturu, kako svetsku tako i domaću (ovde je najveći utisak ostavio čovek sa maskom Popa iz kultnog filma “Munje“).

_DSC0191Na mejnu su od samog početka fanki ritmovima „vozili“ momci iz benda Ućuti Pas. Kao odlično zagrevanje publike i aperitiv pred vrlo masno glavno jelo, Ućuti Pas su razmrdali masu koja se svakim minutom povećavala.

Kada je nakon njih na binu izašao bend S.A.R.S. već gargantuanske razmere ovog događaja su postale još luđe, jer se masa i gromoglasno i jednoglasno slagala sa bendom. Ovaj sastav je svakako savršeno isplanirao set, sa najboljim pesmama ostavljenim za kraj, pa su od Mira i Ljubavi do završne Perspektive maltene zajedno sa hiljadama ljudi jednoglasno skandirali tekstove. Bend i masa su na ovom koncertu bili kao jedan veliki izvor pozitivne energije i mladalačkog duha. Fascinantno je videti da jedan bend ujedinjava zaklete neprijatelje (gitaru i harmoniku kao u pesmi, prim. aut.) i tera ih da tako složno uživaju onome što je jedino važno – dobra zabava.

Kada su posle Perspektive SARS završili svoj udarnički koncert, usledila je kraća pauza nakon koje je binu osvojio jedan od najkultnijih bendova ovih prostora – Partibrejkers. Cane, Anton i ekipa su po ko zna koji put dokazali da su suvereni vladari na srpskoj rokenrol sceni. Noćas u gradu, u auli Građevinskog Fakulteta, pod okriljem KSTa, najveći srpski rokenrol bend je kao i pre trideset godina, bez trunke licemerja, isključivo putem sirove energije, razneo masu. Bez ikakvog ustezanja, Cane je predvodio urlike mase kao da njome diriguje, dok je Anton na svom telekasteru, kako samo on to ume, proizvodio sve one rifove koji su davali dušu buntu Partibrejkersa tokom godina. Stotine Elvisa, Merlinki, Huntera Thompsona likova iz serija poput Breaking Bad, Game Of Thrones ili pak video igara iz serijala Mortal Kombat i mnoštvo drugih zanimljivih likova, skakalo je i dušu dalo tokom Hoću Da Znam, Hiljadu Godina ili Ono Što Pokušavam. Bend je svoj set završio elegantno, sa podužom izvedbom Uličnog Hodača, kada se i Cane zahvaljivao brojnoj i vernoj publici.

_DSC0276

Mejn je zatvorio relativno mladi bend. U pitanju je Feud – energetska bomba koja je nedavno osvojila srca publike svojim glasnim industrial metal zvukom i angažovanim tekstovima. Trojica pevača su razarali svojim grlenim glasovima sa bine. Masa je skandirala u transu, milion milja daleko od onih koji su kontra-kulturu u ovom društvu pokušali da gurnu u nepovrat, no o tome, malo kasnije. Uz fascinantno osvetljenje i još bolje ozvučenje, aulu GRF-a su potresali dobrih sat vremena do samog kraja nastupa na mejnu, koji je i označavao da se maskenbalu bliži kraj.

Dok je na mejnu pretežno bila rok svirka koja je, uprkos žanrovskoj određenosti, okupila najrazličitiju publiku. Na „Paranoji“ su uz reggae zvuke maskirani gosti uživali slušajući fenomenalne ZAA iz Kruševca, Neke Face i pravu reggae legendu  – Hornsmana Coyotea. Šarm Sanje iz ZAA plenio je prostorom, dok je već čuveni ortački odnos Nemanje Kojića sa publikom stvorio neraskidivu hemiju koju retko ko može da postigne na ovim prostorima.

_DSC0174Na kraju, greh bi bio ne pomenuti i značaj samog KSTa u svemu ovome – ovo mesto je već šezdeset (2014. godine je šezdeseti jubilej Kluba) godina sklonište za underground ekipu, za mlade željne promena i širih vidika, a pre svega izuzetne zabave. Ovaj maskenbal je bio 40. po redu, što je svakako ogromna brojka. Ovakav vid žurke je jedinstven u celoj zemlji, i traje već četrdeset godina. Dvadeset i osmog decembra 2013. godine smo imali priliku da vidimo tu čuvenu magiju KST-a kroz legende poput Brejkersa i Kojota, svežije face poput SARSa, ZAA i Feuda, pa kroz mnoštvo poznatih DJeva (Rahmanee, Rasheed, Bdat Džutim) i vernu postavku KST DJ Crewa (DJ Tosha, DJ Mouse, DJ Lapac, DJ Brit, DJ Slipi, DJ Riđi, DJ DB Li, DJ Duca, DJ Dušan i DJ Wookie). I istina je, kako Mur kaže, ispod maske se ne krije samo telo, krije se ideja – krije se magija Kluba Studenata Tehnike koja ne jenjava evo već 40. put ispod maske, a šestdeseti put kalendarski.

_DSC0451