-

Prvi dan prvog Beerka Festivala: Old school rock’n’roll

foto: Darko Kovačević

U prelijepom prirodnom ambijentu SRC „Čiča“ u Istočnom Sarajevu, započeo je prvi Beerka Festival. Na bini protutnjao je kantautor Marko Louis, te legende domaćeg rock’n’rolla, Yu Grupa i Kerber.

Forma festivala da se rock’n’roll udruži sa craft pivama bio je pun pogodak, što govori i veliki odziv publike na mjesto događaja. Veliki broj raznog piva dao je mogućnost svakom da bira svoje najdraže, ali i da proba neko novo. Šatori postavljeni po bokovima nisu smetali onom centralnom dijelu festivala, prostoru ispred bine, koji je bio poprište odlične energije i zabave.

Satnica kojom smo se vodili kasnila je otprilike sat vremena, što je dovelo do toga da posljednja pjesma bude odsvirana oko pola 3 ujutro.

Prvi na binu izašao je Marko Louis sa svojim pratećim sastavom. Miješajući etno ritmove sa blagom elektronikom, rockom i jazzom, Marko i njegov bend natjerali su publiku koja je sjedila pod šatorima, da izađe ispred bine. Često je tokom nastupa napominjao da prvi put svira u Istočnom Sarajevu, te da zahvaljuje organizatorima koji su ga pozvali da bude dio ovog eventa. Najveći odzivi publike na pjesmu bili su kada Marko izvuče neku od pjesama svog oca. Za sam kraj počastio je publiku “Mećavom“, izvedenom na poseban, samo Marku svojstven način.

foto: Darko Kovačević

Poslije Marka Louisa čekao se nastup legendarne Yu Grupe, te se zauzeta mjesta nisu prepuštala drugima. Jedan od najdugovječnijih bendova na našim prostorima, iščekivao se kao u njihovim najboljim danima. Sama publika, generacijski izmiješana, govorila je o onom šta je Yu Grupa uspijela da uradi. Pred sam izlazak članova benda na scenu, na velikom ekranu iza bine pušten je kratki dokumentarni film o samoj grupi.

Kako su na binu polako izlazili Jelići, jedan za drugim, tako je publika pravila sve veću buku kao znak dobrodošlice u Istočno Sarajevo i Beerka Festival. Redale su se “Opasno“, “Gledaj samo pravo“, a prije izvođenja pjesme “A banki je 7“, Žika Jelić se obratio publici, te tim povodom pozdravio sve bajkere i rokere i poželio im ugodnu večer. Publika je kao hipnotizirana pjevala svaku izvedenu numeru od samog početka, pa do paklenog kraja tokom kojeg je trebalo dosta energije da se u isto vrijeme pjeva i skače, kako je to publika praktikovala cijelim nastupom.

Čekali su se najveći hitovi koje je bend izveo pred sam kraj nastupa. Sve je krenulo sa instrumentalom “Kosovski Božuri“, a nastavljeno je sa legendarnim pjesmama “Dunavom još šibaju vetrovi“, “Dunave“, “Od zlata jabuka“, a sam kraj ostavljen je za “Crnog leptira“, i hitom “Odlazim“, kojim je zatvoren program koji nam je pripremila Yu Grupa.

foto: Darko Kovačević

Kako je koncert Yu Grupe završio iza ponoći, kada je po rasporedu već uveliko trebao svirati Kerber, publika je polako počela da napušta festivalski prostor. Oni koji su imali dovoljno snage i želje da ostanu još dva sata, i čuju uživo nezamjenjivi Kerber, nisu požalili ni trenutka. Ubrzano iznošenje opreme Yu Grupe, i unošenje komponenti potrebnih za nastup Kerbera, bilo je gotovo kroz par minuta, te smo mogli zakoračiti u prve taktove Kerberovog nastupa, na čelu sa Galetom koji je svojim vokalnim sposobnostima bacao publiku u trans.

Iako su članovi Kerbera mlađi od članova Yu Grupe u prosjeku 20-ak godina, ipak ih svrstavamo u dugovječnije bendove na našim prostorima. Nakon uvodnih par pjesama, Gale se obratio publici riječima dobrodošlice, te ispričao šta se desilo u backstagu dok su čekali svoj red na nastup. Naime, iza bine ih je dočekao Mladen Vojičić – Tifa, koji je u znak prijateljstva i poštovanja prema Galetu, poklonio prsten pjevaču, što je publika pozdravila velikim aplauzom, nadajući se da će Tifa otpjevati neku od pjesama zajedno sa bendom, ali od toga ipak nije bilo ništa. Nastavljajući koncert, bend je miješao balade sa pravim r’n’r hitovima kao što su “Kad ljubav izda“, “Nebo je malo za sve“, “Na raskršću“, “Ratne igre“. Kako je koncert odmicao, a na satu otkucavalo 2 sata ujutro, primjetno je bilo da publika sve više napušta koncert, te da je tokom posljednjih desetak pjesama, ostalo par desetina ljudi. Naravno, to nije nimalo utjecalo na energiju koju je Kerber pravio na bini, za šta im treba odati poštovanje. Za kraj ostavljenja je, možda i najsnažnija pjesma sa repertoara benda, “Igraj sad“, koja je vadila i posljednje atome snage iz publike. Kao oproštaj od prvog dana Beerka festivala, i nastupa Kerbera, bend je odsvirao pjesmu “Mama tata“.

Odlična posjećenost prvog dana festivala, zasigurno garantuje istu atmosferu i drugog dana kada na scenu Beerka Festivala izlaze Bombaj Štampa, Goblini, te Bajaga i Instruktori.