-

NaslovnaReportažePrvi dan INmusica: Skindred i The Hives rasplesali publiku

Prvi dan INmusica: Skindred i The Hives rasplesali publiku

Skindred Inmusic festival Jarun Zagreb

Prvi dan 14. izdanja INmusic festivala započeo je, na veselje svih prisutnih, bez kiše. Publika koja dolazi iz svih dijelova svijeta uživala je u energičnim nastupima headlinera Skindreda, The Hivesa, Johnnyja Marra i Foalsa.

Skindred su se pojavili na OTP World stage pozornici oko 20:00 sati sa svojim prepoznatljivim imidžom, a odmah je bilo vidljivo da je pred nama sat vremena čiste zabave. Ova velška grupa stalno je komunicirala s publikom i pokušavala izvući pozitivu apsolutno svakog trenutka. A u tome je i uspjela. Publika je sudjelovala u priči, ali i u radnjama koje su se od njih tražile. Skidali su majice s kojima su potom mahali, spustili se na pod u čučanj i stalno plesali. Kao šlag na torti bila je izvedba pjesme Prodigyja „Out Of Space“ kao odavanje počasti onima koji više nisu s nama. Osim po energiji koju donose sa sobom, bend je prepoznatljiv i po kombinaciji različitih žanrova od punka, junglea, ska, hip hopa, metala sve do dubstepa. A ta kombinacija se pokazala kao pobjednička za posjetitelje festivala.

Skindred Inmusic festival Jarun Zagreb

Sada već nabrijana publika pohrlila je na glavnu pozornicu po dozu švedskog The Hivesa. Baš kao i uvijek na koncertima zablistali su u crno-bijelim odijelima. Komunikacija s publikom je cijelo vrijeme bila na nivou – red pjesme, a nakon toga red priče. Pjevač Pelle Almqvist stalno je pozivao na akciju i vrisak dok je začešljavao kosu između pjesama. Čuli smo one najveće hitove kao što su „Hate to Say I Told You So“, „Tick Tick Boom“ i „Won’t Be Long„, kao i presjek svih pet albuma. Nakon što nas je upoznao s bendom, uslijedilo je i upoznavanje publike. Tako je Pelle pitao ljude iz prvih redova kako se zovu i odakle dolaze. Pogađate, nitko nije bio iz Hrvatske. Sve u svemu, ovo je bilo i više nego zabavno, a moglo bi se reći kako su odradili još jedan vrhunski nastup svoje karijere.

The Hives Inmusic festival Jarun Zagreb

Čim su The Hives završili, odmah je na World stageu počeo Johnny Marr, suosnivač i gitarist nikad prežaljenih Smithsa. Nažalost, nije bilo previše prostora za uhodavanje i prebacivanje s glazbe koja tjera na skakanje na nešto laganije i smirenije zvukove, ali to publiku nije spriječilo da brzo popune cijeli prostor ispred, iza i oko same pozornice. Čuli smo pjesme iz njegove solo karijere, od starijih do novijih, ali i pjesme The Smithsa koje su ipak nešto više rasplamsale publiku. „How Soon Is Now„, „Bigmouth Strikes Again“ i zadnja izvedena „There Is A Light That Never Goes Out“ oduševile su sve prisutne. Zanimljivo je bilo čuti i obradu hita Depeche Mode „I Feel You„, kao i „Getting Away With It“ benda Electronic u kojem je Marr svirao. Bez previše komunikacije s publikom, Marr je odradio odličan posao.

Johnny Marr Inmusic festival Jarun Zagreb

Na red je došao jedan od najboljih indie bandova Foals na glavnoj pozornici. Ovo im je drugi nastup na INmusicu, a od 2014. godine znatno su napredovali. Instrumentalno odlično usklađeni svirali su skoro dva sata. Britanci su izveli starije, ali i novije pjesme, a pjevač Yannis Philippakis je u nekoliko navrata ušao u prve redove. Sve je bilo odrađeno korektno, ali samo to. Iako se radi o odličnom bendu, nešto je falilo. Možda su krivi premelankolični ritmovi, na trenutke čak i dosadni, a možda smo samo i dalje htjeli nastaviti skakati.

Sve u svemu, prvi dan je prošao baš kao što je i trebao. Propisno nas je pripremio na ono što slijedi iduća dva dana.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Inmusic festival Jarun Zagreb