-

Prve dve večeri Beer Festa

Stereo MC's
Stereo MC’s

Tradicionalni beogradski Beer fest je u veliko počeo. Preko 30 štandova sa pivom, neočekivani line-up i prosek godina od 7 do 77 mogu da se očekuje samo na festivalu kakav je Beer Fest, koji je u sredu zvanično počeo na beogradskom Ušću.

Prvo veče

Pored raznih štandova sa domaćim i stranim pivskim imenima, može se probati pivo sa ukusom borovnice ili šumske jagode, kao i posebna novina na festivalu – pivski kokteli, od kojih su najinteresantniji tekila i pivo, kao i mentol pivo. U samoj blizini štandova smešten je i luna park, tako da je priređena prava vašarska atmosfera. Cene piva su pristojne, domaće točeno pivo 0.5l je 100, a strano od 120 dinara pa naviše.

Samo otvaranje festivala pripalo je sastavima King Size, Samostalnim Referentima i Zvonku Bogdanu. Zvonko je kao pravi šmeker izvodio starogradske hitove, smenio je u prvim redovima mlađu za starijom publikom. Nakon njega, bugarski sastav Wickeda je pokušao da razmrda publiku veselim ska zvucima i po kojom obradom. Prava gužva je ipak nastala za vreme nastupa slovenačkog sastava Laibach koji se iz ko zna kojih razloga našao na ovakvoj manifestaciji. Industrijal zvuci su odjekivali, dok se publika skromno zabavljala. Stereo MC’s su definitivno bili zvezde večeri, raspalivši Ušće i priredivši dobar provod svim prisutnima. Britanski sastav je skoro pa domaćin, svirao u Beogradu već nekoliko puta, a zadnji put je bilo na trgu za Novu 2008. godinu. Frontmen Rob Rič je neprestano skakao na bini i ostvario je sjajan kontakt sa publikom. Posle Britanaca, nastupio je beogradski rock sastav Strip, a nakon njih dj-jevi su uglavnom ispratili sve prisutne.

Drugo veče

Glavni deo programa druge festivalske večeri je krenuo sa velikanima ex Ju scene. Nastupili su Divlje jagode, Darko Rundek, Rambo Amadeus, kao i gosti Kanađani LMT Connection. Bosanci su startovali „Motore“ i jednostavno pregazili publiku. Pored poznatih hitova, Sead je oduševio prisutne gitarskom verzijom „Turskog marša“. Ušće je bilo krcato za vreme nastupa Darka Rundeka koji je sa svojim Kargo orkestrom priredio najtopliji koncert na Beer festu. Svirao je sve same hitove koje je publika zajedno sa njim otpevala. Nakon Rundekovih sat vremena, na binu izlazi Rambo Amadeus. Zabavljao je prisutne pesmama „Fap mašina“, „Čobane, vrati se“ kao i mnogim drugim. Uobičajeni repertoar je nekako prekratko trajao, kao mali uvod za LMT Connection. Pivska atmosfera i blues. Fenomenalne gitarske deonice su pokrenule svakog u publici. Svaka čast gostima, koji su zakazali naredno druženje, večeras na splavu 20-44. Posle prelepog nastupa u Domu omladine, a i sinoćnjeg na festivalu, Letu Štuke su definitivno osvojile Beograd. Nastup su otvorili pesmom „Minimalizam“, a zatvorili je „Mjestom za dvoje“. Vesela i uvek nasmejana Esma Redžepova, a kasnije previše kratki Billy Idol tribjut su zatvorili drugi dan festivala.

Prve večeri se dogodio mali propust organizatora. Jedan mladić je izboden nožem, a jedan je zaradio teške povrede lobanje, tako da je sada obezbeđenje nešto pojačano. Kontrola na samom ulazu je čisto rutinska, više im je bitno da neko ne unese neku limenku ili flašu. Nadamo se da se slični ispadi neće ponoviti do kraja festivala. Za vreme vikenda na Beer festu nastupiće: Psihomodo Pop, Orthodox Celts, Let 3, Vlatko Stefanovski, Valentino, kao i mnogi drugi.