-

Provetravanje oduvalo Magacin Depo

Darkwood Dub
Darkwood Dub; Foto: Nemanja Đorđević (Arhiva)

Ova, sada već poznata, koncertna akcija je još jednom Beogradu priredila kvalitetan mužički program. Magacin Depo je ugostio sastave Sinestezija, Eva Braun, Plejboj i Darkwood Dub. Žanrovi su se smenjivali zajedno sa bendovima tako da raznovrsna publika nije bila uskraćena ni u jednom trenutku.

Provetravanje je muzička akcija koja traje više od godinu dana, čiji je cilj kako organizatorska ekipa Odličan Hrčak kaže „trajno osvežavanje kulturnog prostora“. Prostor dobijaju iskusni i autentični bendovi ali i oni mladji koju žude za dokazivanjem na našoj „zagušljivoj“ sceni. Od 14. septembra 2013. godine do danas provetreni su Niš, Smederevo, Kragujevac, Užice, Beograd i Sremska Mitrovica a vetar su stvarali bendovi Plejboj, Kanda Kodža i Nebojša, Darkwood Dub, Obojeni program, Električni orgazam, Jarboli, Zemlja gruva, Partibrejkers i mnogi drugi.

Program sada otvara Sinestezija, energičan beogradski sastav koji je nastao 2006. godine, njihov zvuk čini rokenrol sa elementima post-punka, popa i indie žanra. Publika se razigravala uz numere „Ništa nam ne treba“ i „Auuum“ a prosotor je bivao sve ispunjeniji. Bend odlikuje dobar odnos sa fanovima što je pevač Miloš Ratker više puta tokom večeri dokazao. Odvode sve prisutne u „Mexico“ a potom zatvaraju svoju svirku pesmom „Nije isto“. Na samom kraju bend koristi priliku da pozove publiku na njihov sledeći koncert u KST-u.

Na scenu stupa iskusni sastav Eva Braun i otpočinju sa pesmom „Okreni moj broj“. Publika se od samog početka prepustila prijatnom ritmu koji ovaj bend neguje od njihovog nastanka. Prošetali su razmrdanu masu „Jagodnim poljima“ a potom nastavili pesmama „Posle tebe“ i „Sva tvoja ćutanja“. Magacin Depo je bio skoro potpuno ispunjen kada je sastav uz pratnju prisutnih zasvirao note hita „Sasavim običan dan“. Usledila je pesma „istra“ sa njihovog poslednjeg albuma Playback, a onda i „Mala prodavnica užasa“. Opraštaju se sa publikom uz hit „Odvedi me iz ovog grada“.

Plejboj je bio redu da provetri halu svojim karakterističnim rok zvukom. Uz zadovoljstvo prisutnih ređale su se pesme „Nemam vremena“, „Ko je ko“ i „Skinem se“. Plesom gomile oslikavala se pozitivna atmosfera koju bend već uhodano prenosi na svojim nastupima. Usledile su pesme „Znaj“ i „Superstar“. Prostor je sada bio potpuno ispunjen što je dobro došlo bendu da zasvira pesmu „Zajedno“ koju je publika ispratila do samog kraja. izvođači se uz zahvaljivanje opraštaju sa neumornim slušaocima a na scenu stupaju Darkwood Dub.

Fuzija različitih žanrova koja se stapa u jedan originalan zvuk dopire sa bine na kojoj su Darkwood Dub. Česti gosti ove akcije nikad ne ostavaljaju svoje fanove nezadovoljnim što kao i uvek i sad čine numerama „Šećer“, „Nešto sasvim izvesno“ i „Dišem“. Publika je odavno svesna pozitivnih vibracija koje bend kroz svoju muziku kanališe pa je  retko ostajala mirna tokom njihovog nastupa. izvode dobro poznatu „Stvarnost“ koja masu ubacuje u mirni trans. Završavaju karakteristično za njih, svojim hitom „Zapremina tela“ i tako zapečaćuju još jedno odlično provetravanje.

Svako ko je prisustvovao ovom provetravanju, ali i prethodnima, mora se složiti sa njihovim organizatorima koju poručuju da ono mora biti redovno. Ovakve akcije privlače ljubitelje različitih žanrova ali sa istim ciljem, a to je buđenje i održavanje kulturološke svesti.