-

Proslavljen drugi rođendan „Crne planete“

Big Bug
Big Bug; Foto: arhiva

Black Planet Records je izdavačka kuća iz Niša, a juče je ušla u treću godinu svog postojanja. Tim povodom u klubu Feedback napravili su rođendansku žurku, na kojoj su nas zabavljali, pored bendova koji su izdali neka od svojih izdanja pod njihovom etiketom i Ljubiša Jovanović svojim recitalom, ali i Olja Wagner koja se našla u ulozi disk džokeja.

Nakon već pomenutog recitala, na binu staje tročlani sastav Plavo. Ovaj bend se svojim sinoćnim nastupom prvi put predstavio niškoj publici, ali i publici van Kruševca uopšte. Zvuci post-rocka kao da su bili preko potrebni našim sugrađanima, jer su se na prve melodije koji su se prolomile, gotovo svi koji su bili ispred Feedbacka našli pred binom. Nežni zvuci gitare naglo su prelazili u snažne odvodeći prisutne negde drugde, na putovanje prepuno skretanja, uspona i padova koje su oslikavale promene ritma i melodije. Živko Obradović za bubnjevima, Bogdan Dobrota na gitari i Stevan na basu dali su svojim maksimum, što su prisutni prepoznali i nagradili snažnim aplauzima. Pored već poznate kompozicije „Dok postoje šume, postojaće ljudi„, najavili su objavljivanje novog EP-a, te im se ponovo u našem gradu možemo nadati na promociji istog.

Big Bug se posle mesec dana ponovo našao u Nišu i još jednom naišao na sjajan prijem kod publike. Ovaj sastav neguje new wave zvuk, uz primese alternativnog, ali i nešto tvrđeg uticaja koji su predstavili svirajući numere sa svog debi albuma „Broken„. Nije se moglo oteti utisku da je početak osamdesetih i da učestvujemo u stvaranju nove muzičke istorije slušajući ovaj šestočlani sastav. Udeliti kompliment najboljeg pevača večeri sinoć i nije imalo nekog smisla, jer je jedino Big Bug imao vokal, ali ne bilo kakav. Ivan Vasić je svojim glasom prosto zasenio sve, a ostatak benda iako je imamo veoma bitnu ulogu kao da nije mogao da dođe do izražaja u poređenju sa onim šta je pevač predstavio. Numerom „Circus“ otvorili su veče, svakom sledećom kao da su postajali sve bolji i ubedljiviji, a publika je svaku pesmu pozdravljala aplauzima. Kako se nastup bližio kraju većina prisutnih aplauzima je pružala podršku u ritmu muzike, a najverniji fanovi su ispratili i pevanjem. Atmosfera se zahuktavala, a na red su došle i „High Frequency Man„, „Falling Forever„, a za sam kraj, kako je sam pevač rekao, su ostavili nezavršeno „Undone„. Skidajući graške znoja sa lica, članovi benda su se još jednom zahvalili prisutnima i otišli sa bine.

foto: arhiva
foto: arhiva

Poslednji bend koji je u okviru rođendanskog žura nastupio bio je There. Ovaj bend iz Niša, domaćoj publici predstavio je, pored već poznatih kompozicija sa EP-a „Session 4“ i one koje će se naći na njihovom prvom albumu, čiji se izlazak željno iščekuje. Pošto je već postajalo kasno i ljudi su počeli da se razilaze, ovim momcima bilo je jasno da moraju da daju sve od sebe ne bi li zadržali ljude, što su i učinili. Numere sa još neobjavljenog albuma, čini se da su snažnije, sa agresivnijim ritmom i još naglijim promenama, što je za njih svakako novina. Pored toga mora se primetiti da su iz nastupa u nastup sve bolji i uvežbaniji i slobodniji dok su na bini. Pružili su mogućnost vijanja u nebeske visine i svemirska prostranstva, sve dok čas nije otkucao 2 sata iza ponoći i označio kraj. No, oni su ipak odsvirali još jednu kompoziciju u znak zahvalnosti onima koji su ostali i odslušali i poslednji ton.

U „mračnoj“ atmosferi uz puno posetilaca Black Planet je proslavio svoj rođendan, pružajući gostima najbolje što ima, a to su bendovi. Nama ne preostaje ništa drugo, no da im poželimo još puno uspeha i puno dobrih izdanja u ovoj godini.