-

NaslovnaReportažeSrđan Gojković Gile i Magic Bush; Promocija izdanja „Retko svirane pesme”

Srđan Gojković Gile i Magic Bush; Promocija izdanja „Retko svirane pesme”

Gile i Magic Bush Dom omladine Beograd

Srđan Gojković Gile i Magic Bush bend su juče u 13 h predstavili svoje izdanje „Retko svirane pesme” u klubu Sprat u Cetinjskoj 15 u Beogradu. Tim povodom, okupili su se poštovaoci rada istaknutog muzičara, kao i brojni predstavnici medija.

„Sve je krenulo zahvaljujući Vasketu iz grupe Eva Braun”, rekao je Srđan Gojković Gile i time otvorio razgovor za okruglim stolom, za kojim su bili i Aleksandar Saša Žikić, autor „Fatalnog ringišpila”, Moma Rajin, doajen rok novinarstva, Damjan Dašić, gitarista benda Magic Bush i Miloš Ivanović Kepa, koji je „spakovao” pesme na ovom albumu.

Gile i Magic Bush Dom omladine BeogradDa se podsetimo… U martu 2018. godine Gile i Magic Bush održali su neverovatan koncert u Domu omladine Beograda. Zahvaljujući izdavačkoj kući „Odličan hrčak” i organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ, koji je ovu ideju podržao, verzije pesama s tog koncerta pretočene su u album ,,Retko svirane pesme”. To su pesme benda Električni orgazam koje do sada nisu izvođene uživo ili su izvođene retko, kompozicije iz Giletove solo karijere, numere koje je radio za filmove ,,Kako je propao rokenrol” i ,,Crni bombarder”, kao i ostvarenja proizašla iz saradnje s Vladom Divljanom, kojem je album i posvećen. Upravo to što su sve te pesme produkti različitih projekata ili, iz različitih razloga, nisu mogle biti promovisane u istoj meri kao neke druge bio je razlog da se objedine u jedan projekat.

„Napravili smo listu od trideset i nešto pesama koje su bile moj predlog i onda smo probali. I manje-više sve pesme koje smo probali svirali smo na koncertu. Ovo na albumu nije ceo taj koncert, jer nije bilo moguće fizički sve spakovati na disk. Tri pesme će još biti na ploči, biće pesama na vinilu kojih nema na disku”, izjavio je Gile.

Gile i Magic Bush Dom omladine BeogradNa pitanje moderatora koliko je bilo teško svirati nešto što su već svirali različiti bendovi s kojima je Gile radio, odnosno radi, Damjan odgovara: „Nismo morali nešto posebno da kalkulišemo i taktiziramo, zato što mi imamo godina koliko traje Giletova karijera, tako da smo na tim pesmama i naučili da sviramo. Tako da je to bio jedan od najnormalnijih spletova okolnosti ‒ da sviramo te pesme, jer smo uz njih odrasli.”

Aleksandar Saša Žikić saradnju Gileta i ovog mladog benda komentariše kao potpuno normalnu i očekivanu pojavu: „Gile je mogao da podeli s publikom svoju ljubav prema muzici i da se u toj ljubavi kreće najširim mogućim putem. I pošto mu je bilo potrebno da se stalno menja u okvirima svog talenta, on je stalno i privlačio nove talente.”

Ono što je Moma Rajin primetio, a što je, nažalost, istina jeste da da se ovo dešavalo pre tridesetak godina, bilo bi možda i vest meseca, a ne samo dana ili nedelje. Mediji bi događaj pažljivije ispratili i sagledali iz mnogo više uglova.

Na kraju, od Kepe su posetioci mogli čuti kako izgleda raditi s Giletom, koji teži perfekcionizmu i sklon je stalnim izmenama, kao i kako izgleda kada ga iznenada pozove, kaže da je na Adi Bojani, a potom zamoli da ga gotov materijal, koji mu tom prilikom prvi put i pominje, sačeka za četiri dana, ukoliko je moguće.

Ono što će uslediti (a o delu toga je Srđan Gojković Gile već govorio na Balkanrockovom Superstar intervjuu, u okviru Indirekt festivala) jeste drugi album benda Magic Bush, ,,Retko svirane pesme” naći će se na vinilu početkom sledeće godine, biće održana i koncertna promocija u SubBeernom centru 4. januara sledeće godine, a Gile je najavio i nastavak saradnje s ovim bendom u vidu studijskog albuma s novim zajedničkim pesmama: „Ovo nije završen projekat. Ovo je tek početak i ja ga kapiram kao nultu tačku.”

Spisak numera:

Metadonska terapija
Ona je
Pruža
Više nisam tvoj
O čemu ona sanja
Ti
Hodam sad kao zombi
Kakav je to svet
Svet je samo barka koja plovi
Odnesi me
Reči lete baš bez veze
Spavaj anđele moj
Kažu mi da te vratim mami
Lutka koja kaže ne
Poljubi me i priznaj mi
Više nikad kao nekad
Magična ruka
Prljava mala devojčica
Mjau Mjau
Danas nisam sasvim svoj
Svečane bele košulje