-

NaslovnaIzdvajamoProlećna žurka u punom sjaju uz Darka Rundeka i Ekipu

Prolećna žurka u punom sjaju uz Darka Rundeka i Ekipu

Darko Rudek i Ekipa; foto: Biljana Cvetanovski

Sinoć je novosadska publika imala priliku da u SKCNS Fabrika čuje dugoočekivanog Darka Rundeka i Ekipu. Ekipa je sastavljena prošle godine za turneju „Apocalypso now“ kojom je proslavljana 20. godišnjica izlaska Rundekovog prvog samostalnog albuma „Apocalypso“. Sinoć je Darko šaljivo primetio da je sada već dvadeset jedna godina od tog izdanja.

Koncert je počeo oko 22 časa, pred već krcatom salom, uz pesmu „Tranzit“, koja je izvedena u intimnijoj varijanti, sa violinom i basom od pratećih instrumenata. Taj lagani uvod je spremio publiku za ono što je dalje očekuje, kada su se na sceni pojavili i ostali članovi benda i napravili veselu, slavljeničku atmosferu uz „Tamni jorgovan“. Od početka se osetilo da je ovo pravi termin za koncert, da proleće odiše kroz svaku pesmu, kroz svaki ton, a „More, more“ nam najavljuje i leto kojem se svi nadamo. Darko nas je pozdravio i rekao kako stižu iz Kragujevca sa veoma uspešnog koncerta.

Zvuk koji je dolazio do publike je bio veoma bogat, i za razliku od novogodišnjeg nastupa u Novom Sadu, koji je bio tanak i pretih, sada su do izražaja mogli doći svi instrumenti, kao i bogati aranžmani pesama. Bend čine bubnjar Silvio Bočić, perkusionista Miro Manojlović, basista Roko Crnić, saksofonistkinja Ana Kovačić, kao i stari saradnici trubač Igor Pavlica, violinistkinja Isabel Catala i multiinstrumentalista Dušan Vranić-Duco. Muzičari ne samo što su svirali dobro, već su unosili elemente teatra, što se najbolje primetilo u pesmi „Štrajk Željezničara“ gde su kroz osvetljenje i rekvizite dočarali voz koji dolazi skoro pa sa nekog drugog sveta, a sve je to praćeno hipnotišućim aranžmanom koji se nalazi na pragu teškometalne muzike. U pesmi „Crni Dusi“ su Darko, Ana i Igor izveli mali ples sa „maskama“ na licu, koje su napravili svojim dlanovima. Sve vreme je sa bine dopirala pozitivna energija, koja se mogla uočiti u svakom pokretu i izrazu lica.

Velike ovacije su dočekale pesmu „Ruke“ kao i sledeću „Ena“. Na istok smo se teleportovali kroz pesmu „Indija“, „Sejmeni“„Ima ih“ dok se putovanje svetom nastavilo sa pesmama „Kuba“ i „La Comedie des sens“. Bend nije stajao, sem da se naštima, a i publika je spremno dočekala svaku pesmu. Uz plesanje i skakanje smo proživeli pesmu „Ljubav se ne trži“, dok smo ponosno pevali „Ay Carmela“. Za kraj glavnog dela, ostavljena je „Apokalypso“ usred koje je Darko predstavio članove Ekipe. Posle pesme, Darko je primetio kako je proleće zapravo početak nove godine, kada se cveta, što su bile upravo moje misli tokom celog koncerta, te je samim tim ovaj koncert sa ponosom otvorio novu, prirodnu, godinu.

Za bis su odsvirali „Ula Ulala“, „Makedo“, koju je publika ispratila tapšanjem prepoznatljivog ritma, te „Šejn“, gde je Darko svirao usnu harmoniku i „Šal od svile“, koja je propraćena upaljenim upaljačima i laganim plesom u publici. Za zahvaljenjem su sišli sa bine, a publika je oduševljena htela još. Nekoliko minuta je prošlo u ogromnim ovacijama, koje ne pamtim da sam ranije čuo. Sve vreme ljudi su vikali bis, zviždali, vrištali, te je bend na opšte oduševljenje izašao još jednom na binu. Rundek se našalio i rekao :“Inače, ovo malo pre je bio bis, al evo još jedna lagana, pa da idemo kući“. Izveli su pesmu „Senjor“ i ovaj put se poklonili i napustili binu, ostavljajući nas da čekamo sledeću priliku za ovako kvalitetan koncert.