-

Progressive „radionica“ Fates Warninga u Domu omladine

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Sinoćno veče progresivne muzike je okupilo zadovoljavajući broj posetilaca unutar male sale Doma omladine, među kojima je glavno ime večeri bio američki progressive metal sastav Fates Warning.

Pored prog-veterana, publika je imala prilike da se susretne sa još dva sastava, beogradski Asymmetry, kao i italijanski Headless. Ono što treba primetiti i naglasiti jeste činjenica da je već od prvog susreta sa domaćim prog zvukom prostor već bio popunjen i publika je na kvalitetan način podržala „mlad“ bend, sačinjen od iskusnih muzičara (među njima su pevač Aleksandar Stojković i basista Radomir Nikolić članovi još jednog prog benda iz Rume, Burning Circle).

Asymmetry je zasnovan na fuziji progressive i power metal uticaja, unutar kojih neke od deonica klavijatura mogu zvučati nalik na „Infinite“ eru Stratovariusa (ili možda na Jordan Ruddessov čuveni sint koji, primera radi, možete čuti u pesmi „Empty Mirror“), dok je vokal Aleksandra Stojkovića u nekim trenucima „hrapave“ i intezivne vibrato boje nalik na Russella Allena. Premda je progressive element prisutan, on nije nametljiv, tako da bend ne insistira na tehničkom virtuozitetu. Ako ste upoznati sa načinom pevanja koji frontmen praktikuje u svom matičnom bendu, jedna od razlika koja bi se mogla izdvojiti u ovom sastavu jeste upotreba snažnih falseta koji se graniče sa najintezivnijim trenucima Iana Gillana u zenitu svoje duge karijere. Publika je jako lepo prihvatila bend, i vrlo koncentrisano ispratila čitav nastup koje je trajao nekih 30-40 minuta.

Nedugo zatim se na bini pojavio italijanski Headless, koji je moguće pobrkati sa još nekim bendovima istog imena. Ipak, zvuk „ovog“ Headlessa je moguće opisati kao „power rock“, ako volite da pustite Edguy ili ste se možda susretali sa „Stratovarius“ albumom istoimenog benda, Headless bi mogao biti za vas. S obzirom da je u ovom slučaju pristup bio malo više okrenut ka intezivnijoj komunikaciji sa publikom, kao i sa izjavama „How are you doin’ tonight?!!!“, publika je postala glasnija i energičnija. Kao jedna od poslastica za fanove Judas Priesta, bend je izveo obradu rok klasika „Breaking the Law„.

Ako su prva dva benda dobro zagrejala prostor i popunila prostor, može se reći da je sa pojavom Fates Warning ispražnjen čitav hol iz kog se ulazi u salu. Ko je iole sumnjao da ovaj kvintet nije bio u mogućnosti da zainteresuje publiku, zaplovio je okeanom iluzija. Sa postepenom pojavom svih članova sastava, publika je bila glasnija i glasnija da bi sala doživela erupciju sa početnom „One Thousand Fires„. Pevač Ray Adler se zahvalio publici na podršci i izjavio da je počastvovan prilikom što imaju priliku da nastupe po prvi put u Beogradu, kao i Srbiji uopšte. Pored toga, treba reći da je frontmen bio sposoban da održi jednak kvalitet svog vokala i da ne gubi na snazi, dok je ostatak benda iskoristio priliku da iskaže „metalske“ elemente unutar svog zvuka. To je posebno bilo prijatno čuti tokom pesme „A Pleasant Shade of Gray, Part III“ kada su neki od flažoleta u kombinaciji sa žestokim rifovima jako lepo „izlazili“ i pokazali da Fates Warning može da bude vrlo modernog zvuka, bez obzira na silne godine postojanja. Još jedna od pesama koja bi se mogla izdvojiti na taj način jeste i singl „Firefly„.

Jedan detalj koji je neophodno pomenuti jeste da je beogradska publika imala prilike da „dobije“ dva bisa, gde je pored standardne liste od sedamnaest pesama uvrštena i „Life in Still Water„.

Pored zaključka da je čitavo veče prog-rok/metal muzike prošlo izuzetno uspešno, treba primetiti da su mnogi od koncerata unutar Doma omladine (pogotovo kada govorimo o prostoru male sale) u poslednje vreme često dupke puni, što prijatno iznenađuje i čini koncerte raznolikih izvođača vrlo dinamičnim i pamtljivim. Nadam se da će se ova kratka tradicija nastaviti bar još neko vreme.