fbpx

-

Naslovna Reportaže Proces i Greenfingers - Miks pozitivne energije

Proces i Greenfingers – Miks pozitivne energije

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Proces 01
Proces; fotografije: Marija Veljković

Niški bendovi Proces i Greenfingers širili su sinoć pozitivne vibracije pred malobrojnom, ali odabranom publikom u klubu Juridicum.

Prijatno veče u Nišu obilovalo je mnoštvom muzičkih dešavanja, a jedno od njih bio je nastup niških bendova Greenfingers i Proces. Koncert je bio zakazan za 22 časa, ali već tada, ni u klubu ni ispred njega nije bilo nikoga. Spontano okupljanje publike usledilo je nešto kasnije.

Greenfingers
Greenfingers

Umirujući zvuci rege vibracija benda Greenfingers krenuli su negde oko 23 časa. Na samom ulazu u koncertni prostor dočekuje nas „Rebel“ – pesma koja osvaja na prvo slušanje. Prvi redovi njišu se u ritmu koji diktiraju momci i devojka sa bine. Čak i da niste neki ljubitelj rege zvuka, dopala bi vam se spontanost i nenametljivost njihove muzike. Ostatak repertoara prati slična atmosfera, opuštajuća i mirna. Rege, fank i bosa nova pravci su sa kojima ovaj bend eksperimentiše, a njihov zvuk uobličava suptilni vokal Zorane Ignjatović koja, pored toga što peva, svira i flautu u ovom bendu.

Nastup benda Greenfingers bio je slabo propraćen jer je u klubu Juridicum tada bilo jedva 50 ljudi. Međutim, kako je njihov nastup odmicao, prostor se polako punio, ali ni kasnije nije bilo neke preterane gužve tako da je bilo dovoljno prostora da se skankuje.

Proces 02U bajkama čarolija obično nestaje u ponoć, a prošle noći u klubu Juridicum, tada je tek počela. Uz prve taktove pesme „Proleće“ Proces je poželeo dobro veče publici i preokrenuo ritam u razigrani ska. Dozirajući tempo svog nastupa, nakon par veselih stvari, sledi malo laganija „Mislim na tebe“, pesma koja će se naći na njihovom trećem albumu. Ali, uz Proces baš nema mnogo opuštanja. Ređaju se „Taxi“, „Hladan dan“ „Ko je ona“, da bi opet ulaganili tempo uz „Cipele“. Nakon „Nikog nema“ usledila je obrada pesme „Uzalud me podsećaš“ Bombaj Štampe.

I pored sve pozitivne energije koja je dolazila sa bine, deo publike bio je pomalo pasivan te je usledilo pitanje jesu li se umorili. Odgovor je bio negativan i usledile su „Bezbrižno“ i „Moj san“.

Lagana pauza napravljena je recitacijom koju je izveo Pera, prijatelj benda Proces kako ga predstaviše. Nakon toga veseli zvuci ponovo su se začuli sa bine uz pesme „Ja sam tu“ i „7. pesma“.

Sa Procesom noć stvarno brzo prođe. Nagoveštaj kraja nastupa sa „Odlazim“, uskoro su potvrdile „Rio“, „Novac“ i jedna od najpoznatijih pesama Procesa – „Dušanova ulica“.

Oko pola dva Proces se pozdravlja i silaze sa bine, ali pubika ih horski poziva na bis. Momci se vraćaju i počinju „10 godina je prošlo“ Toni Montana, pa prve stihove pesme „Suada“ Plavog orkestra, da bi još jednom odsvirali svoju pesmu „Hladan dan“. Usledio je refren pesme „Suada“ i onda je definitivno bio kraj.

Proces 03