-

Probrani, ali počastvovani – Rock Svirke Festival u Domu omladine Beograda

Wolfram
Wolfram / foto: Nemanja Đorđević

Znate kada se desi da odete na jednu od onih svirki gde ste upućeni u rad jednog benda dok o ostalima ne znate ništa, osim opštih smernica? Kada date veoma priuštljivu sumu za kartu, bez žali da ćete biti razočarani ili smoreni, i potpuno otvoreno primite napad žanrovskog spekra kako se muzičari smenjuju na bini. Kada skontate da vam je bilo super? Kada sutra ujutru preslušavate bend koji nikada inače ne bi pustili kući, ali to ipak uradite samo zato što vam je prijalo celo veče, pa ste rešili da ponovo poslušate set liste. Tako je sinoć bilo u sali Amerikana u Domu omladine Beograda.

And The Kid
And The Kid

Internet portal i buking agencija RockSvirke je organizovala program u okviru koga su posetioci mogli da čuju par bendova iz regiona, koji su ove godine svi izdali svoj debi album. Moglo se svašta čuti, od laganih melodija do teških rifova. Izvođači su bili Wolfram (Novi Sad), Nord (Rijeka), Uvertira (Novi Sad) i And the Kid (Zagreb). Trebalo je da bude pet bendova, ali bluz rokeri Jam Ritual su bili sprečeni da učestvuju.

Odmah treba naglasiti da je glavna mana ove večeri bila posećenost. Da li zbog toga što je bilo drugih dešavanja po gradu, da li što su ljudi pre išli na Seljačku Bunu odmah pored, ili pak zato što su bili jednostavno nezainteresovani da otkriju nešto novo. U svakom slučaju, izrotiralo se svega 50-60 ljudi. Još veća greota je što je u pitanju bila sala Amerikane, dakle potpuno je bilo prazno. Doduše, samim tim što je pomenuta sala u pitanju, zvuk je bio odličan.

Uvertira
Uvertira

Sa malo okasnelom tonskom probom i čekanja da se ljudi okupe, početak se desio tek u 21 čas. Prvi na redu su bili Zagrebčani And The Kid. Iako pred demorališuće malim brojem ljudi, ovi momci nisu dozvolili da ih to obeshrabri i odradili su svoj posao kao da se nalaze pred prepunom salom. Inače sviraju alternativan rok koji odaje utisak jakog brit zvuka, prepunog finih gitarskih melodija, kao i melanholicnih, gorko-slatkih balada. Njihov debi album „Grand Mal“ govori o priči običnog čoveka i njegove borbe u sistemu i društvu koje preti njegovoj daljoj dehumanizaciji, gde je posao jednak opstanku, a i grobu. Žalosno je samo što je ovaj prvi nastup u beogradu ispratilo svega dvadesetak ljudi, ali su ih svakako poslednjom veoma energičnom pesmom počastili.

Wolfram
Wolfram

Posle kraće pauze i smene na bini, na red su došli Uvertira. Ovi momci iz Novog Sada sviraju, kako sami kažu, introspektivni rok. Zvuče kao nova velika pop/rok senzacija. Sredinom godine su izbacili svoj debi „Iz rupe bez dna„, a sredinom novembra i svoj prvi spot za pesmu „Od oboda oluje, do praga tvoje kuće„. Fin nastup su priredili publici čiji se broj povećao za nekih desetak ljudi, ali to već nije bilo bitno. Veče je dobilo intiman karakter i sala je postala naše malo privatno igralište.

Nekoliko minuta pre 11 sati na binu su stupili Nord. Ova Riječka petorka je za vreme ove godine uspela da izdominira ređajući niz uspešnih nastupa, kao i pobedu na ovogodišnjem Jelen Demofestu u Banjaluci. Vidno težeg zvuka nego prethodna dva benda, ovi momci su uneli onaj distorzijski šut koji je bio potreban da se udovolji glad za nešto tvrđim zvukom. Potpuno su prašili, polako podižući nivo brutalnosti kako im je nastup odmicao. Njihov album prvenac nosi ime „Play Restart„, a takođe imaju i jedan spot iza sebe, za pesmu „So Alive„.

NORD
NORD

Tokom malo dužeg nameštanja, Novosadski Wolfram je zabavljao publiku improvizacijama, kao i sviranjem američke himne, da bi set listu otpočeli u ponoć. Već poznati srpskoj publici, počastili su nas pesmama sa svog debija „Music of the Heathen„, koji je izašao sredinom maja i po mišljenju mnogih je jedan od najboljih domaćih albuma ove godine. Nije bilo potrebe da se viče uz tekst njihovih pesama, sama buka koja je imala neverovatan niz slojeva je bila dovoljna da se diže kranijalni i krvni pritisak. Prosto su oduševili sve prisutne, a prethodno pomenuta okolnost ličnog igrališta je sve to činila još posebnijim. Bili su pozvani i na bis, a tada su odsvirali „Monarch“ čijim su završetkom okončali veče u jedan sat posle ponoći.

Glavni utisak večeri jeste veoma slaba posećenost, iako su nastupi bili sjajni i veoma kvalitetni. Zaista se moglo mnogo toga novog čuti i otkriti, te ukoliko ste u mogućnosti ne propustite priliku da prisustvujete nastupima ovih bendova, pred kojima je tek budućnost.