-

NaslovnaReportažePrljavo i glasno za trideset plus - Stuttgart Online u Knapu

Prljavo i glasno za trideset plus – Stuttgart Online u Knapu

Stuttgart online / Foto: Damjan Jovanović

Neki će reći da je transfer Van Dajka u Liverpul najveći ikada, neki kažu da je LeBronov prelazak u Lejkerse ipak značajniji. Jedni smatraju da je to ipak Odel Bekam Jr, koji će podići celu franšizu Braunsa na jedan viši nivo, a drugi da je to Botas i njegov dolazak u Mercedes. Neki će pomenuti i dolaske Brusa Dikinsona u Mejdene, ili Gilmura u Flojde, a li jedno pojačanje baciće sve pomenute u senku. Ovo pojačanje nije napravilo bum u medijima, ali već neko vreme uspešno pravi bumove po klubovima. Ušao je tiho, kao “ft.” na par pesama, a postao ravnopravni član ovog eksplozivnog bubanj bas sastava. Da, pričamo o Demiru Ahmetoviću i njegovom dolasku u Stuttgart Online.

Sinoć su u klubu Knap Štutgarti napravili presek dosadašnje karijere. Knap je relativno novo mesto u gradu, ali polako postaje jedan veoma bitan deo onoga što nazivamo “domaća scena”. Sa svojim kapacitetom od stotinjak mesta pruža jednu intimnu atmosferu, koja je na sinoćnom nastupu podrazumevala mnogo obostranog istinskog uživanja. Zvučaće kao kliše, ali energije benda i publike su se sudarile i stvorile neki vakuum u vremenu u koji su sinoć upali i jedni i drugi, a dva sata kasnije vraćeni u realnost mokrih kosa, majica koje zaudaraju na znoj i duvanski dim i pocepanih glasnih žica.

Stuttgart online Knap klub Beograd

Da li zbog vidno raspoloženog benda i iste takve publike, da li zbog kluba, ili nečeg petog, ali već prvom pesmom, koja iako je bila dosta sporija i mekša od ostatka večeri, jasno je najavljeno šta nas čeka. Bojan Slačala i Demir Ahmetović su preplitali svoje bas gitare, dok je Marko Barišić za bubnjevima, u svojoj divnoj iscrtanoj Stuttgart Online majici, režirao celu priču iz pozadine. Dva basa nisu neka preterano inovativna stvar, ali muzika i pesme koju Štutgarti prave su svakako jedno glasno osveženje koje tutnji u našim ušima već punih trinaest godina. Gledajući po publici, Sleč je u jednom trenutku prokomentarisao kroz smeh “Trideset plus”, ali bilo je i nas mlađih, u srednjim dvadesetim doduše.

E sad, jedna od novijih pesama “Tu za tebe” koja i nije baš glasno odjeknula kao ostale nove sa poslednjeg albuma “Štutgart na vezi” koje su dobile spot, u sebi nosi par zanimljivih stihova. Mnogi će ih tumačiti na različite načine, ali “Neke naše stare pesme, pričale su šta se ne sme, radile su šta su htele, pitale se što ih žele” može da se iskoristi kao opomena samim Štutgartima. Omekšali ste malo. Noviji tekstovi su pomalo izgubili oštrinu koju su ranije imali, pogotovu na dve najnovije pesme koje su sinoć svirali. Jako je teško posele “Sada samo čovek koji služi tuđoj sreći, njegov san je bio malo veći” slušati neku novu pesmu koja koristi reči poput mir i sloboda (refren jedne od novih pesama).

Stuttgart online Knap klub Beograd

Ali dobro. Možda su se malo izduvali što se tiče tekstova, ali je svirka i dalje na mestu. Tonac je odradio dobar posao, pa nam je omogućio da kroz svu tu pozitivnu garažnu buku sasvim jasno na ozvučenju razaznamo da postoje dva basa i šta koji od njih svira. Ništa od stvari pomenutih u prethodnom pasusu nije uticalo na samu svirku i uzavrelo raspoloženje koje je vladalo u publici. Niti će ubuduće. Ali je razlika primetna. Možda su to samo godine, možda je baš to onih “trideset plus”, ali će Štutgarti i pored svega toga ostati jedan  opak, prljav i glasan bend koji pravi vrele, vrele svirke. I jedva čekamo sledeću.

GALERIJA

Stuttgart online Knap klub Beograd