-

Prljavi ples Depeche Mode u Beogradu

Depeche Mode
Foto: Depeche Mode 2013 (Arhiva)

Beskrajni plavi krug, i u njemu zvezda ili slično tome, iz jednog plavog kruga na video bimu zasijale su u Beogradu dugoočekivane zvezde – Dejv Gan, Martin Gor i Endi Flečer iz benda Depeche Mode i sa „Welcome to My World“ otvorili sjajan koncert.

Turneja na kojoj promovišu aktuelni album Delta Machine dovela je Depeche Mode prvi put u Beograd. Elektro rok velikani mahom su svirali pesme sa novog albuma i repertoar sačinjen od sporijih pesama, a uprkos tome dinamika koncerta je bila odlična, a u publici veselo.

Angel“ se već izdvaja kao jedan od hitova sa novog albuma i lepo je razradila glasne žice publici za čuvenu „Walking in my shoes„. Bina ne može se reći da je bila spektakularna, ali vizuelizacija koja je pratila muziku bila je očaravajuća. Tako, dok je išla „Precious“ smenjivale su se slike, tačnije portreti pasa. Shodno duhu pesme „Black Celebration“ spuštaju se četiri platforme sa reflektorima, stvaraju crveno-žuti retro-futuristički efekat, a slika na ekranima postaje crno bela.

Policy of truth“ ponovo podiže malo atmosferu, a Dejv svojim plesom non-stop koketira sa publikom. Iako se malo obraćao publici, plesom je zaveo većinu, pogotovo ženski deo publike. Sa „Should Be Higher“ koncert i album Delta Machine dobijaju smisao – iskre i plamenovi na video bimu upućivali su na industrial muziku, i tada je bilo jasno da je cela priča omaž periodu kada su u Berlinu eksperimentisali sa industrial zvucima.

Barrel of Gun“ pokazala se sinoć na Ušću kao problematična za bend. Pesma je krenula, Dejv je stao: „Izvinjavamo se. Tehnički problemi. Dešava se i to. Verovatno je moja greška, počeli smo prejako“. A tek iz trećeg pokušaja uspeli su da odsviraju ovaj hit sa Ultra albuma, nakon čega je usledila netipična nekolikominutna pauza. U početku je delovalo da se Gan šalio, međutim, neki problem je zaista postojao na bini, no ubrzo je rešen.

Pauzu je prekinuo Martin Gor za akustičnom gitarom, pevajući anđeoskim glasom „Only When I Lose Myself“ i „When the Body Speaks„, a onda sa celim bendom sledi zavodnička „Soothe My Soul“ sa novog albuma. Kako koncert teče sve su više primetni kratki crno-beli umetnički filmčići Antona Korbejna koji su lepo ilustrovali viziju novog albuma.

Usijanje mase nastaje na njihovom najvećem hitu „Enjoy The Silence“ kada publika bez problema peva celu pesmu. Čak se Dejv nije ni mučio sa refrenima, dopustio je publici da ga odmeni… bili su na nivou zadatka, može se reći. Dok je publika još bila euforična, spremno je dočekala i „Personal Jesus“ kada prvi put te večeri vidimo da publika masovno skače, da su ruke svima u vazduhu i tapšu u ritmu muzike. To je samo pokazatelj popularnosti njihovog Violator albuma 23 godine od njegovog objavljivanja.

Goodbye“ je nakako prikladno odabrana da Depeche Mode njome završe regularni deo koncerta. Na bis se vratio Martin da otpeva „Home“ što je bio verovatno najemotivniji trenutak na celom koncertu… potpuno je hiponotisao publiku. Svi su ponovo zaigrali kada je na red došao njihov prvi hit „Just Can’t Get Enough“ praćena sa „I Feel You“ na kojoj DM potpuno lude i prave pravu energičnu završnicu. Za sam kraj ostavljena je „Never Let Me Down Again„.

Mnogima je sinoć san bio ispunjen – Depeche Mode u Srbiji. Došli su, bili su odlični. Sigurno je da mnogima ostaje razočarenje nekih neodsviranih hitova, i činjenica je da je ova turneja bila za nijansu slabija od ExciterTouring The Angel, ali im se to ne može uzeti za zlo. Sa organizacijske strane bilo je vidnih propusta: zvuk se na pojedinim mestima u parteru loše čuo, dešavalo se da bas probija zvučnike, miks pult bio je postavljen uz samu ogradu partera, tako da je ljudima iz partera vidljivost bine bila moguća jedino sa bočnih strana, a video bimovi su bili preniski za ovako veliki prostor, te nesrećnici koji nisu mogli da se guraju u prvim redovima imali su skoro nikakav pogled na bend.

Setlista:

 1. Welcome to My World
 2. Angel
 3. Walking in My Shoes
 4. Precious
 5. Black Celebration
 6. Policy of Truth
 7. Should Be Higher
 8. Barrel of a Gun
 9. Only When I Lose Myself
 10. When the Body Speaks
 11. Heaven
 12. Soothe My Soul
 13. A Pain That I’m Used To
 14. A Question of Time
 15. Secret to the End
 16. Enjoy the Silence
 17. Personal Jesus
 18. Goodbye

bis:

 1. Home
 2. Halo
 3. Just Can’t Get Enough
 4. I Feel You
 5. Never Let Me Down Again