-

Prisećanja na neki prošli život – Ana & The Changes u Domu omladine

Ana and the changes Dom omladine Beograda Beograd fotografije slike galerijaClean na električnoj gitari i glas Ane Ćurčin zazvonili su velikom salom Doma omladine Beograda. Žamor koji se do tada čuo iz publike, istog trenutka je utihnuo, a sve oči bile su fiksirane na binu. Nepoverenje i nesigurnost šta je sledeće i da li je ovaj koncert stvaran mogli su da se osete u vazduhu. Razrogačenih očiju, svi su još uvek čekali da im neko kaže da je sve bila šala, da koncerti još uvek nisu dozvoljeni. Preko Aninog glasa, lagano se priključila klavijatura sa ponekim tonom, a onda su upali i The Changes. U tom deliću sekunde, more sećanja na koncerte preplavilo je glave svih prisutnih, a već narednog trenutka svima je bilo jasno da su na koncertu, pravom pravcatom koncertu posle ko zna koliko vremena.

Zvuk benda je bio opijajući, privlačio je sve prisutne da se nagnu napred iz svojih udobnih fotelja i posvete potpunu pažnju bendu. Ipak, samo par pesama je bilo dovoljno da izvuče publiku iz tog stanja bunila. Ana & The Changes su napravili neku prirodnu, poznatu atmosferu i sve je bilo kao nekad, kao da su koncerti zapravo sve vreme bili tu. Ana standardno nije pokazivala previše emocija u interakciji sa publikom i iako je možda na trenutke delovala pomalo distancirano, maksimalno fokusirana samo na muziku, dugi aplauzi između pesama su ipak uspevali da joj izmame pokoji osmeh.

Što je koncert više odmicao, to smo imali više prilike da uživamo u raskošu aranžmana koje su doneli The Changes. Da, Ana je sjajna kantautorka, ali je prelazak na kompletan bend bio jedan prirodan put evolucije i, bilo da sviraju svoje relativno novije pesme ili prave reinkarnacije starih iz vremena Anine solo karijere, jasno je da sve one imaju jedan drugačiji duh, poletnije su čak i kada tema teksta i nije baš vesela. U osnovi, to i dalje jeste amerikana, ali uleti popa, džeza i mnogih drugih žanrovskih uticaja su ono što ovom bendu daje pravo da se upusti u bilo šta. Bez muke mogu da se upuste i u teme ljubavi i u teme usamljenosti, umeju da iznesu baladu, a nedavno su uspeli da se provuku i sa pesmom na srpskom jeziku.

Ana and the changes Dom omladine Beograda Beograd fotografije slike galerija

„Tu“ je možda od strane publike bila prihvaćena sa određenom dozom skepticizma i nepoverenja, bar u početku. Studijska verzija je iznenadila, možemo reći i zbunila mnoge, ali svi koji su ovu pesmu imali prilike da čuju sinoć u Domu omladine, svesni su da će ovo biti jako, jako voljena pesma na koncertima. Da li zbog svoje lake pamtljivosti, ili zbog gradacijskog aranžmana gde se bend kako pesma odmiče lagano pojačava do potpunog otkačinjanja pred njen kraj, nije baš jasno. Doduše nije ni previše bitno, jer je delovalo da je pesma prihvaćena i da je deo Ane Ćurčin i benda kao i sve njene prethodnice koje su izlazile na engleskom jeziku.

Iako su Ana & The Changes pretežno statičan bend na bini, čini se da je klavijaturista Goran Antonović bio verovatno najživlji član na sinoćnjem koncertu. Mesto mu nije dalo mira, pa ako nije svirao pesme stojeći, bar je klatio glavom u ritmu pesme, ili pomno pratio deonice koje su svirali njegovi saborci. Činilo se da on živi kroz muziku koju svira, dok je razlika kod Ane što kod nje deluje da je ona tu muziku proživela. Ili bar tako izgleda iz različitog načina na koji ispoljavaju emocije u svojoj muzici. Tokom većeg dela koncerta, sa Anom i bendom nastupala je i flautistkinja Milena Jančurić koja se sjajno utapala u pesme i dodatno obogatila zvuk, razdražujući pomalo zarđala čula sluha svih prisutnih.

E sad, koncerti i korona virus. Od kada je sve ovo počelo, imali smo minimalan broj prilika da pogledamo po koji nastup, što na otvorenom, što u salama. Ali, ako je koncert od sinoć nešto pokazao, to je da bar ovakvi koncerti, u salama sa sedenjem, mogu da se održe uz sve propise. Polovina kapaciteta sale, svaka druga stolica prazna, svi sa maskama. U čemu je problem?

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

Ana and the changes Dom omladine Beograda Beograd fotografije slike galerija