-

Prijateljsko-mentorska svirka Ego i Kiše Kerozina

Kiša Kerozina

Zajednička svirka bendova Ego i Kiša Kerozina održana je u četvrtak u niškom Feedbacku. Ne može se reći da je na ovoj svirci postojala klasična podela na „grupu“ i „predgrupu“, iako Kiša Kerozina postoji i stvara duže od Ega. Pre bi se moglo napisati da je osnova ove svirke bio prijateljsko-mentorski odnos ova dva benda, gde Kiša preuzima odgovornu ulogu profesora, a Ego ulogu studenta koji tu i tamo spava na predavanjima, ali spremno upija svo znanje koje „profesori“ srdačno prenose.

EgoEgo svirku započinje oko polsa sata pre ponoći instrumentalom, i tu su posetioci mogli uočiti neke promene koje je bend uvrstio u svoj nastup: naime, imali su gosta, DJ Vladu Dinića, koji je upotrebom raznovrsnih efekata dodavao nove boje postojećim numerama ovog benda. Nakon introa, bendu se pridružuje vokal dok se publika stidljivo primiče bini. Bend je „očistio“ svoje pesme i poradio kako na nastupu (dodatno aktiviranje članova benda oko sviranja nekih drugih instrumenata u određenim delovima pesama, čime se stvara dinamika i održava energija na bini), tako i na samoj izvedbi numera, uz žive vokalne deonice, čiste gitare i dobar odnos ritam sekcije sa ostatkom benda. Neke od numera koje su posetioci mogli čuti bile su „Out of here“, „Gone“, „Burn“, „Cold“, „Move“, „Diluted“ i „Vain“.

Nakon nastupa Ega, binu preuzima Kiša Kerozina. I u njihovim redovima bilo je moguće uočiti izmene u postavci benda: za bubnjevima se sada našao Milan Mitrović (Plastic Sunday), a dodatni bonus bio je uvođenje druge gitare u postavku benda. Tu ulogu preuzeo je Ivan Milosavljević (Nahty), čime je zvuk bio puniji. Feedback nastavalja da se puni, Kiša najavljuje snimanje drugog albuma i plesanje u publici počinje. Na licima posetilaca moglo se videti da su iskreno zadovoljni izvedbama svake od numera, kako starih, tako i novih koje spremaju za drugi album. Vokalne deonice su bile izuzetno jasne, gitarski zvuk je bio bogatiji (gorepomenuto uvođenje druge gitare je učinilo svoje), i sve je bilo zaokruženo zaraznim melodijama na basu, koji je u Kiši Kerozina uvek bio u ravnopravnom odnosu sa gitarama. Neke od numera uz koje su posetioci plesali (a ponegde se i skidali) bile su „Biodom“, „Fluid“, „Virtuelni Svet“ i „Snovi“. Svirka se oko 2 časa posle ponoći polako bliži kraju, a Kiša izvodi numeru „1000“ (koja najverovatnije dobija najburniju reakciju publike), zahvaljujući se svima na podršci i toplom feedback-u na njihove melodije.

Umesto kraja – mali presek atmosfere u 2 časa izjutra: Feedback se prazni, svuda se vide osmesi, zagrljaji i čuju reči podrške. Sve to uvijte u toplu prijateljsku atmosferu, kako između bendova koji su te večeri nastupali, tako i između bendova i publike, i dobijate pravu sliku ove svirke.