-

NaslovnaReportažePresing aktivirao epicentar Kvake 22

Presing aktivirao epicentar Kvake 22

foto: arhiva

Protekli vikend bio je i vreme koje na novijem mestu “epicentra alternativne kulture”- Kvaka 22 biva ujedno poprište veoma zapaženog nastupa benda Presing. Četiri zvanična izdanja benda, čiji je album “600 nebo” proglašen i jednim od najboljih evropskih albuma svojevremeno, a koji su kao pripadnici Neo-Beo zvuka svoj nastup najavljivali kao inovativniji u odnosu na druge dosadašnje. Pretpremijerno sviranje pesama sa planiranog novog albuma, uz odmerenu upotrebu elektronike i uz druge konceptualne novine, odlike su svirke kojom su članovi benda na visokom nivou potvrdili sve najavljeno pred subotnji koncert.

Pre svirke glavnog benda večeri, kada je u trenucima početka njihove predgrupe klub već bio mesto na koje ni igla nije mogla pasti, trio svirača potpuno alternativnog zvuka započeo je svoj nastup. Gosti iz benda Jedi Guv’nors poznatog po veoma nadahnutim koncertima koje je najbolje, bez suviše eksperimentisanja, okarakterisati kao New Wave, inače dosta svirački prisutni i aktivni u poslednje vreme, izvodili su prvi repertoar svojih pesama. Numerom koju iz benda sami bitnije promovišu, pesma specifičnog naziva “DzKK”, ona je kojom je prilično dobro uvedena svirka u tok praćen veoma pozitvnom atmosferom. Dobar nastup jednog odličnog benda sve do “Zaveti” odsvirane pri kraju koncerta, uz momente same završnice, kada je svirana “Molitve Čelika” učinile su nastup benda Jedi Guv’nors više nego odličnim.

Uvodne numere Presinga bile su nove stvari, a ubrzo sledi naglašavanje frontmena Zorana Kize Radovića, kako je dalje bilo, da bend po repertoaru nastavlja da izvodi uglavnom samo pesme sa predstojećeg albuma, odmah svima dajući potvrde o najavljenom nešto drugačijiem konceptu programa svirke. Prijatno subotnje veče u klubu Kvaka 22 je izazvalo sliku situacije koja je, jasno govori i delovanje inspirisanog Dušana Petrovića-bas, sam vhunski raspoložen prosto dominira sa zatamljenog, ali i mesta, reklo bi se ambijentalno dosta uklopljenog i za potrebe bendova kakve smo mogli gledati na mestu nastupa Presinga. Izraz lica bubnjara Ernesta Džananovića odavao je samo sreću, ali je tako delovao i još jedan od prvobitnih članova benda uz Kizu Radovića, Vladimir Krakov-gitara. Sve dovodi do idealnog momenta za izvođenje najvećih hitova. A moglo je sve tada početi zaredom odsviranim dobro poznatim numerama “Mačo”, “Ritam (u kojem stojiš)” i “Plastikmen”. Bend je u dahu izneo pred oduševljenu publiku ono svoje najbolje.

Do kraja izvodeći stvari kao “Tamna tema” ili dobro poznatu “Kad je nema”, uz još raznorazne opaske Kize Radovića tokom koncerta, koji je jednu stvar najavljivao i kao posvetu nečem lošem što se nije desilo i koji koketira na temu kantrija pred sam kraj, uz izlazak benda da ponovo svira, biva sve završeno kao jedna još u nizu prilično uspelih večeri u zanimljivom i inovativnom gradskom prostoru.

Svemu možemo dodati i da je koncertu iz opravdanih razloga odsustvovao član presinga Aleksandar Jovan Krstić-flauta, što je isto bilo naglašeno od frontmena u jednom trenutku, ali su navedena slika i prilika svakako bile činitelj odlične subotnje zabave na samom početku proleća. Momcima iz više nego dobrih bendova na mestu alternative i zabave Kvaka 22 možemo slobodno čestitati na pruženom.