-

NaslovnaReportažePreporod metala - Factory Fest u Pančevu

Preporod metala – Factory Fest u Pančevu

Petar Jovanović
Funkcija: Recezent Sebe vidi kao: Vektor između inspiracije i rezultata. Moto: Umetnost je veo stvoren da bi se razumeo, nikako objasnio

Mud Factory
Mud Factory; foto: arhiva

Sinoć se u pančevačkoj dvorani Apolo odigralo veoma brutalno i interesantno veče. Iz želje za promocijom metal scene i njenih kvalitetnih pripadnika, Pančevci su imali prilike da prisustvuju prvoj inkarnaciji ovog festa i isprate njegova četiri sjajna benda. Naime – Act of Hybris, Phobos, Stvor i Mud Factory.

Još po završetku tonske probe, dvorana je počela polako da se puni, tako da je start bio minutski precizan i prvi, rezidentni bend, Act of Hybris su otpočeli veče. Predstavili su publici odličan autorski materijal, pesme kao što su: “Muppets”, “Survival of the fittest” i “Army of one”. Repertoar su dodatno potkovali pesmama “House of Wolves” (Bring me the horizon) i “Dead man’s chest” (Parkway drive). Ne samo što su impresivnom brzinom zagrejali publiku i naveli je na mosh, već su na komandu pred sam kraj nastupa izazvali odličan wall of death. Neverovatno. Šteta samo što su relativno brzo prošli kroz set listu, jer im je nastup trajao svega 25 minuta. U svakom slučaju, bilo je energično.

Posle kraće pauze, binu je preuzeo beogradski Phobos. Svoj nastup su započeli svojim singlom iz 2013. godine, “Ianus”, nastavivši sa pesmama poput “Shoe and Shoelace”, “Leap” i “Uneven”. Takođe su ubacili i jednu Northlane obradu – “Disposession”, i to vrlo verno. Nastup im je bio tehnički, surov, čist i primalan istovremeno. Pohvale svakako idu, pored navežbanosti, harizmatičnom pristupu ka publici, kao i bubnjaru koji je zverski odradio posao. Set im je trajao nešto više od pola sata, posle čega je usledila druga pauza.

Treći bend po redu, takođe iz Beograda, bio je Stvor. Jedini koji su večeras imali materijal na srpskom jeziku, publici su naređali niz autorskih pesama kao što su: “Crno belo”, “Bez mozga”, njihov drugi singl “Biser”, “Degeneracija”, “Suicid”, kao i svoju za sada jedinu stvar na engleskom, “It will come back to you”. Imali su malo slabiju ispraćenost od strane publike. Reklo bi se da je četvrtina pomerila svoja tela u hodnik da uhvati predah. Završili su petnaest minuta nakon ponoći i usledila je poslednja pauza.

U tačno pola jedan, binu su preuzele apsolutne zvezde večeri – Mud Factory. Zahvalivši se svim prisutnima, kao i organizaciji, započeli su sa “Another voice” svoje nemilosrdno riljanje. U suštini, svaki bend je bio dobar, odličan čak, ali tokom njihovog nastupa prosto se zaboravi šta se desilo u prethodna dva sata. Oduvali su. Definitivno su postigli nivo gde sami mogu da održe ceo koncert. Sve je bilo vrhunsko, preko energije, brzine, brutalnosti, komunikacije sa publikom… Bilo je skakanja, padanja, moshovanja, padanja u publiku, pozajmljivanja mikrofona. Jedino što je možda falilo je da crnilo krene da kaplje sa tavanice. Odsvirali su veći deo svog arsenala – “Dig my own grave”, “Broken wings”, “Walls of shame”, “Where they sleep” (čiji je spot izašao pre nekoliko dana), “Addicted to pain”, “Between dead and me” i “Reason not to kill you”. Svakako nastup za pamćenje, momci su postavili standard, a pevač Stefan Milanović je svojim badass stavom pokopao i Phila Anselma lično.

Prvo veče Factory Festa se privršilo oko jedan sat posle ponoći. Metal se vratio u Pančevo u nečemu što je verovatno bilo najbolje koncertno veče u poslednjih par godina. Sve je bilo odlično, ne samo bendovi, već i rasveta, publika, ton. Možemo samo čekati kada će osvanuti informacija o sledećoj organizaciji u nekom drugom gradu. Definitivno će biti brutalno.