-

Preko potrebna energetska bomba: Void Inn i gosti u Nišu

Void Inn Elektropionir Beograd
Void Inn; foto: arhiva

Posle dužeg vremena u niškom klubu Black Stage imali smo priliku da uživamo u malo tvrđem zvuku. Ljubitelji metala i hard kora napunili su klub i ispratili veliku svirku tri sjajna benda – Burned Beyond Recognition, Bitter Taste i Void Inn.

Po dobrom starom običaju, koncert je počeo nešto kasnije, a prvi na binu izlaze momci iz sastava Burned Beyond Recognition. Nakon pozdravljanja publike kreću prvi taktovi čuvene Danzigove numere „Mother“ koja se stapa sa, verovali ili ne, metal verzijom svima poznatog starog dens hita „Olovna ruka“ (Baki B3). Momci se zabavljaju na bini, razmenjuju komentare sa publikom i šire ogromnu količinu prave pozitivne energije. Sledi još jedna vanvremenska numera – „Stone The Crow“ grupe Down. Izvođenje je bilo fenomenalno, jedinu (potpuno ličnu) zamerku imam na tajming. „Stone The Crow“ je uvek bio ekvivalent najjačim sevdalinkama u kafani, nešto što gađa pravo u srce junačko pijanog metalca, pred fajront, no to je možda samo moj utisak.

Burned Beyond Recognition; foto: arhiva

Frontmen Nemanja Vacić, prilično dobro raspoložen, šetao je publiku kroz ludačke kombinacije pesama, pokazujući usput svoje vokalne sposobnosti smenjujući visoke i niske deonice kao od šale. Publika je pored obrada imala priliku da čuje obe autorske pesme „Ambivalence“ koja je skoro puštena u etar, i „Ignite“ čije snimanje je u planu. Kao i svaki put, đuskali smo uz „Butterfly“ , naslovnu numeru „Digimona“ nostalgično se vrativši u detinjstvo. Nakon serije sjajnih obrada Megadetha, Metallice i Pantere, bend se povlači sa scene i nastavlja žurku mešajući se sa publikom.

Na binu izlazi najveće iznenađenje večeri. Bend Bitter Taste započinje haos numerom „Your End„. Uh. Hiljadu komentara koje ne umem da uklopim u društveno prihvatljiv jezički okvir. Energija do plafona, potpuna lomljava na sceni, otvorena usta u publici. Momci su toliko bolje zvučali lajv nego na snimcima da je potpuno neverovatno da je to isti bend. Brži, energičniji, besniji, napravili su komešanje u prvim redovima do tad pomalo pasivne publike ispred bine. Frontmen benda Dušan Mirović lagano prelazi iz visokih scream u niske, čak pig squeal deonice. Brutalno sirov, sa odličnom ritam sekcijom Bitter Taste ređa autorske stvari jednu za drugom dok se krug ispred bine pomera u ludačkom ritmu. Melodija dolazi od dve gitare, savršeno uklopljene u čitav fazon benda. Interakciju sa publikom je suvišno komentarisati, u pauzama između numera momci su zasmejavali prisutne i pripremali ih za nastavak održavajući raspoloženje na visokom nivou. Kao što su i najavili, momci su odsvirali isključivo svoje autorske numere od kojih su neke snimane i puštane kao singlovi, a prvi full lenght album je u pripremi. Nakon „Buried Alive“ bend se povlači sa scene, ali se uz povike iz publike vraća na bis i stavlja tačku na nastup numerom „Inaflet„.

Bitter Taste; foto: arhiva

Hedlajneri večeri, beogradski sastav Void Inn, vidno dobro raspoloženi izlaze na binu predvođeni fenomenalnom Jelenom Vujanović. Energija ni ovde nije izostala, kreće se  snažno uz numeru „Hello misery„. Moderan metal zvuk pomešan sa atipičnim ženskim vokalom odlično je prihvaćen od strane publike, koja je malobrojnija pred kraj, ali dovoljno glasna da to nadoknadi. Prošetani smo kroz repertoar sa izdanja „I can hope“ iz 2016. godine. Jelena je odlično baratala scenom i publikom, podižući atmosferu što svojim pevanjem, što ogromnom energijom i harizmom koju poseduje u neograničenim količinama. Publika zadovoljno prati svaku numeru uz aplauze i povike. Niš se uželeo ovakvih svirki, bez sumnje. Da li je prebrzo prošlo, ili je repertoar skraćen, utisak je da su hedlajneri svirali nešto kraće nego što je očekivano. Nakon silaska sa bine frontwoman ostaje da ćaska i slika se sa publikom.

Uz neke manje zamerke tehničke prirode mogu da kažem da je ovo bila jedna od boljih svirki u poslednje vreme. Publika se definitivno uželela ovakvog zvuka, a odličan spoj ovih potpuno različitih bendova pružio joj je energetsku bombu kakva joj je bila potrebna.

Void Inn Elektropionir Beograd
Void Inn; foto: arhiva