-

NaslovnaReportažePredstava ljubavi, elegancije i umetnosti - Bryan Ferry u Beogradu

Predstava ljubavi, elegancije i umetnosti – Bryan Ferry u Beogradu

Bryan Ferry Stark Arena Beograd
Bryan Ferry; foto: Danko Strahinić

Posle prve posete Narodnom muzeju u Beogradu, gde su mu pažnju okupirale skulpture Lepenskog Vira, Bryan Ferry je sinoć, četvrti put nastupio pred begradskom publikom, ovaj put u Štark areni.

Organizacija i profesionalna karijera Bryana Ferryja sugerisali su da će gost možda održati predavanje o umetnosti i poeziji, kao što je to radio krajem 60-ih u Londonu. Međutim, nije to bilo predavanje, bila je to predstava – predstava ljubavi, elegancije i umetnosti, ispunjena pravim rock ’n’ roll sadržajem.

Dok je polovina publike sedela i nestrpljivo čekala, druga polovina je tek ulazila, šetkala se, tražila mesto. Njima kao da nije bilo važno što je ogranizator najavio da će početak biti odložen za 15 minuta i da svi do tada treba da nađu mesto. Tačno u 20:15h svetla su se ugasila i osmočlani bend predvođen dirigentom Bryanom Ferryjem je izašao na scenu i otpočeo svoju predstavu sa „The Main Thing“. Arenu su obasjali blicevi iz publike, ali to nisu bili blicevi koji su pomagali kamerama da bolje zabeleže početak predstave, već oni koju su pomagali ljudima da nađu svoj red i broj sedišta, što je prilično odvraćalo pažnju.

Bryan Ferry Stark Arena Beograd

Dame koje su na vreme našle svoje mesto, na noge je podigla naredna stvar, „Slave to Love“, otpevana u stilu pravog zavodinka. Blicevi upereni u pod radi potrage su nezainteresovano ispratili prilično nadahnut bend dok je izvodio „Don’t Stop the Dance“, „Ladytron“ i „Oh, Yeah!“, a Bryan je uz pomoć pratećih vokala pevao klateći se uz stalak, elegantno lebdeći među instrumentalistima i svirajući klavir.

Bespotrebna svetla sa mobilnih aparata su gasnula dok je Ferry dirigovao „Do the Strand“ i „Casanova“, pesme tokom kojih je bend pokazao muzički profesionalizam, od gitariste i basiste, preko bubnjara i klavijaturiste, do violinistkinje i saksofonistkinje. Instrumentalna postava stvarala je ljubavnu atmosferu. Publika, međutim, i dalje nije dovoljno obraćala pažnju na binu, sklapala je dlanove kada pesma stane i nije pokazivala poštovanje. Ovaj put su neumorni tragači za boljim mestom, sokom, pivom ili vodom odvraćali pažnju ljudima koji su pokušavali da se skoncentrišu na umetnički performans. Možda je falilo više kontakta između publike i izvođača. U takvoj atmosferi, dok je rasveta maestralno pratila ono što se dešavalo na bini, odsvirane su  „Wasteland“, „Bete Noire“, „Tokyo Joe“ i hevi stvar „Stronger Through the Years“, koja je publiku primorala da se fokusira na zvukove koji su dopirali sa razglasa.

Bryan Ferry Stark Arena Beograd

Prvu veću pauzu među pesmama bend je iskoristio da na sceni ostavi usnu harmoniku u Bryanovim rukama, klavir i slajd gitaru. Delovalo je kao da će uslediti nešto drugačije. Na veliko iznenađenje usledila je dobro poznata stvar Boba Dylana, „Don’t Think Twice, It’s Alright“. To je kupilo publiku, koja je konačno pronašla svoj mir. Kako je samo legendarni gitarista Chris Spedding pedantno svirao, dok je Bryan igrao ramenima i cupkao nogama držeći usnjak priljubljen uz mikrofon. Vriska, cika i aplauz nakon ove izvedbe, nadmašili su prethodna reagovanja i nastavili da prate setlistu do kraja večeri. Bend kao da je to osetio i stuštio se u niz najvećih hitova među kojima su: „My Only Love“, „Avalon“, „Love is a Drug“, instrumentalna rapsodija „In Every Dream Home a Heartache“, kao i pesme sa prvog albuma Roxy Musica, „If There Is Something“, „Re-Make/Re-Model“ i „Virginia Plain“, na kraju koje niko više u parteru nije sedeo, čak je ispunjen i prostor između sedišta i bine. Ljudi su hteli bliže Ferryju.

Bryan Ferry Stark Arena Beograd

„Let’s Stick Together“ je ispraćena najvećim oduševljenjem, koje niko nije krio, svi su ustali i igrali. Pesma je trajala neobično dugo da bi se svi na svojim instrumentima ogrebali za par krugova solo deonice. Ovu poznatu obradu sledila je još jedna, možda poznatija, „Jealous Guy“. Vrištanje u početku i horsko pevanje u refrenu je pred kraj numere zamenilo besprekorno odzviždana melodija koja je dopirala iz srca Bryana Ferryja.

Ovim velikim finalom, tačno u 22h, poklonivši se, bend se povukao i svetla su upaljena. Publiku je zbunilo što nije bilo bisa, ali bilo je očigledno da je ovaj gospodin, koji će kroz par dana proslaviti svoj 73. rođendan, završio obradom Johna Lennona, neotkopčavši sako čitavo veče.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bryan Ferry Stark Arena Beograd