-

NaslovnaIzdvajamoPrednovogodišnji koncert Nikole Vranjkovića u Domu omladine Beograda

Prednovogodišnji koncert Nikole Vranjkovića u Domu omladine Beograda

Nikola Vranjković; foto: arhiva

Oko Nove godine uvek postoji mnogo razloga da se pokrenete i na neki način stavite tačku na tekuću godinu. Neki od njih su svirke kojih nikada nema kao u ovom periodu. Nikola Vranjković je jedan od muzičara koji uvek pred kraj godine svojim fanovima priredi dva prednovogodišnja koncerta, ovaj put u Velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Karakter ovog koncerta je nešto drugačiji od onoga na šta je publika kod nas navikla. Publika sedi, što dovodi do toga da celokupan ambijent podseća na pozorišnu predstavu. Bina je ukrašena scenografijom ispred koje se nalazi tona opreme i bend koji je takođe u sedećem položaju.

Sinoćnji nastup, 29. decembra, započeo je akustičnom pesmom „Gusari“ s Vranjkovićevog solo albuma „Zaovdeilizaponeti„. Sve je mirno dok pesma uljuljkuje publiku u stolicama. Sledi jedan od najvećih hitova Block Outa, „Protiv sebe„, koji biva pozdravljen ovacijama. Zvuk i akustika prostora pokazuju zašto je bend baš izabrao ovu salu. Može se čisto čuti svaki instrument i pevanje, tako da pruža apsolutni doživljaj slušaocu. Lagano počinje treća pesma „Fotelja„, a svetla na bini postaju prigušenija. Sledi još jedna od najpoznatijih pesama, „Čarobni akord„, kroz koju publika preuzima ulogu pratećih vokala: Koji je čarobni akord za sreću potreban?

Nakon toga sviraju staru pesmu „Dve reči“ koja je u skorije vreme dobila svoj rimejk i spot za koji su iskorišćeni kadrovi iz filma scenaristkinje i rediteljke Milene Grujić. Ova numera je uvek draga publici i neizbežna je stavka na svakom Nikolinom koncertu. Nastavljaju dalje pesmom „Raskorak„, nakon koje bend ustaje i svira „Bunar želja„, bržu pesma koja pokazuje drugu stranu Vranjkovićeve muzike. Rasveta se menja i sve postaje dosta življe i drugačije nego u prethodnom delu nastupa. Još jedna brža stvar, „Sudopera„, daje do znanja fanovima ovakvih pesama da neće biti zapostavljeni.

Muzičari se opet vraćaju sporijim pesmama i sviraju „Sretenje“ koja takođe aktivira hor publike: Kao da ceo svet spava. Svetlo je upereno ka Vranjkoviću i počinje ljubavna pesma „Nagrada za strah„, a  scenografija postaje tamno ljubičasta. „Plovni put“ nastavlja ovaj mirni blok, a cela bina podseća na reku. Scenografija je plava i talasa se. Za kraj prvog dela svirke bend je ostavio stonersko „Trenje„. Sledi pauza od 15 minuta, posle toga na binu dolaze Mravi i sviraju 3 pesme. Ova grupa beogradskih muzičara ponovo se okupila i ovo predstavlja njihov povratnički koncert na muzičku scenu.

Brzo se sklanja i menja oprema i kreće drugi deo koncerta. Počinje lagano, kao i prvi deo, numerom snimljenom prošle godine pred tradicionalni koncert, „Fototapet„, kojom je tad svirka i otpočela. Ovaj put je ona fanovima već poznata, dok su je prošle godine u Ganu zbunjeno posmatrali. Poklanjaju ljubiteljima sporih pesama 3 veoma važne pesme iz Block Out diskografije: „Najduži je poslednji sat„, „Zadrži svoj dah“ i „Majdan„. Sledi ono što svi čekaju na ovim  koncertima. „2000 i kusur godina“ i „Težak slučaj pakla“ su već odavno pesme publike i Nikola ponovo dobija priliku da odmori od pevanja.

Kraj koncerta postaje ipak više za one koji vole brze i pesme sa više distorzije. Desetominutnim „Andrejom“ pokazuje se velika uvežbanost, ali i ljubav muzičara prema improvizaciji i spontanosti u muziciranju. „Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“ nastala u saradnji Nikole i crnogorskog benda Autogeni Trening pokazuje veliku energiju i gruv koju ovaj bend poseduje. Sami kraj je ostavljen za „SDSS“ i „Dan koji nikad nije došao“ u toku kojih većina publike ustaje sa svojih stolica. Bend je takođe na nogama i sve dobija na dinamičnosti. Sve odzvanja od jakih distorzija i oštrih udaraca činela i doboša. Bend se skuplja na ivici i poklanja se publici koja dugim aplauzom pozdravlja umetnike.

Doza posvećenosti i ljubavi kod ovih muzičara je evidentna. Ovo očigledno jeste jedna od stvari koju oni najbolje rade i za koju su spremni da izdvoje vreme i ulože trud. Zvuk na koncertu je bio na nivou kao i svirka, ispoštovani su svi periodi muzičkog stvaranja, publika koja voli brze i ona koja voli spore pesme. Ono što je Meka za muslimane to bi za svakog fana Nikoline muzike trebalo da bude ovaj koncert. Dok se svi guraju po tržnim centrima i utrkuju ko će pre da uhvati akciju u supermarketu, vi sebi sledeće godine, ako volite ovu muziku, kupite kartu za prednovogodišnji koncert Nikole Vranjkovića.